Le Monde: Desemnarea unui procuror român la șefia Parchetului European ar fi un simbol puternic

Laurentiu Gheorghe | 04.03.2019

Cotidianul Le Monde, scrie într-un editorial că „desemnarea unei personalități din spațiul ex-comunist, aleasă de juriști competenți și ireproșabili, ar demonstra atașamentul UE față de statul de drept”.

Pe aceeași temă

Interesant că Le Monde susține candidatura Laura Codruței Kovesi, în ciuda faptului că se luptă pentru postul de procuror-șef european cu procurorul-șef din Reims, Jean-Francois Bohnert.

Articolele apărute în presa europeană contrastează puternic cu atacurile coaliției PSD-ALDE la adresa lui Kovesi, inclusiv prin citarea sa la Secția de investigare a magistraților sub acuzația de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă.

„Această mică revoluție se anunță sensibilă din punct de vedere politic, știind că cel puțin trei lideri europeni (ei înșiși sau membrii familiilor) – Viktor Orban, Andrej Babis și Liviu Dragnea – sunt implicați în dosare în care sunt acuzați de fraudare a fondurilor europene”, mai scrie Le Monde.

Jurnaliștii francezi notează că Jean-François Bohnert, francezul care o concurează pe Kovesi, are câteva calități necesare postului, dar subliniază că fosta șefă DNA este cea mai potrivită pentru a conduce Parchetul european.

”Și dacă va fi ea? Și dacă primul român care va ocupa o funcție importantă în Uniunea Europeană va fi o româncă? Laura Codruta Kövesi este în cărți pentru a conduce parchetul european, care ar urma să își înceapă activitatea până la sfârșitul anului 2020. Pentru prima dată în istoria Uniunii Europene, procurorul șef european va avea puterea de a superviza anchete privind fraude cu fonduri europene în statele UE care au aderat la această inițiativă”, notează jurnaliștii francezi, în editorial.

Cotidianul francez mai notează că, după o procedură riguroasă de selecție, la începutul lunii februarie, Kövesi a fost desemnată de către o comisie de experți ca fiind candidatul favorit pentru această funcție. La cei 45 de ani, Laura Codruța Kövesi are o carieră impresionantă: procuror general la 33 de ani și, din 2013, șefă a Direcției Naționale Anticorupție. Într-o țară dominată de corupție, ea a reușit să determine trimiterea în judecată și condamnarea mai multor politicieni, inclusiv demnitari de rang înalt, printre care și un fost premier.

„După ani de imunitate, politicienii au prins teamă de justiție. În acest context, Kovesi a devenit ținta partidului social-democrat aflat la guvernare. Liderul formațiunii, Liviu Dragnea, condamnat pentru fraudă electorală și deturnare de bani publici, anchetat pentru fraudă cu fonduri europene, nu a putut ocupa funcția de premier din cauza sentințelor. Ca urmare a atacurilor PSD și în ciuda popularității sale, Kovesi a fost forțată să plece din fruntea DNA, dar a dovedit capacitatea sa de a rezista obținând sprijinul deputaților europeni, miercuri, pe 27 februarie”, mai scrie Le Monde.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22