Legaturile PSD - Holzindustrie Schweighofer: Victor Ponta lauda compania in 2013. Mircea Dusa a participat la inaugurarea unei investitii in Covasna. Iliescu l-a decorat pe patronul companiei in 2004

P.c. | 15.05.2015

Pe aceeași temă

Criticile premierului Victor Ponta la adresa companiei austriece Holzindustrie Schweighofer, legata de scandalul defrisarilor ilegale, sunt relativ recente. In iulie 2013, in cadrul prezentarii "Programului national de investitii", Victor Ponta s-a laudat cu o investitie realizata de Holzindustrie Schweighofer in Covasna. Ministrul Apararii Mircea Dusa a participat in martie 2013 la o conferinta in Covasna cu ocazia inaugurarii unei investitii Holzindustrie, in timp ce presedintele Ion Iliescu l-a decorat in decembrie 2004 - ultima luna a mandatului sau - pe patronul firmei, Gerald Schweighofer, relateaza Hotnews.

 

Firma austriaca a fost introdusa de premier pe o lista la capitolul "Mari investitii-companii internationale", alaturi de giganti industriali precum Dacia, Ford, Daimler, Oracle, Bosch, Pirelli, Michelin. Dar si alti membri ai Guvernului Ponta se aflau intr-o relatie buna cu reprezentantii firmei austriece.

 

CITITI SI: STENOGRAME Ioan Adam, consilierul onorific al premierului Ponta, legături cu firma Schweighofer

 

"La mari investitii am vrut doar sa pomenesc cateva dintre companiile care, in mod oficial si concret, nu la nivel de intentii, la modul foarte direct, isi extind investitiile sau fac investitii greenfield. In acest an, aveti o lista a unora din companiile care deja au concretizat acest lucru. Vreau, insa sa precizez, ca in parcurile industriale, in acest an, se vor face investitii de circa 1,3 miliarde de euro, iar prin politici guvernamentale, in primul rand, prin schemele financiare de stimulare de noi investitii prin ajutor de stat Ministerul Finantelor Publice a aprobat un ajutor de aproape 166 de milioane de euro, care se adauga, sau mai bine zis stimuleaza investitii de circa 429-500 de milioane de euro", spunea Ponta pe 11 iulie 2013, in timp ce prezenta slide-ul cu marile investitii.La investitii de tip "greenfield" de care vorbea Ponta, singura companie nominalizata era Holzindustrie Schweighofer, investitia constand in construirea unei fabrici mari de cherestea.

 

Mircea Dusa, la inaugurarea fabricii de cherestea


Compania austriaca prezenta un interes deosebit pentru Guvernul Ponta in acel an, dovada fiind si prezenta lui Dusa la inaugurarea investitiei. Potrivit publicatiei covasnamedia.ro, investitia de 150 de milioane de euro consta in construirea unei fabrici de cherestea in localitatea Reci din judetul Covasna. Proprietarul companiei, Gerald Schweighofer, spunea cu acea ocazie ca fabrica se va intinde pe o suprafata de aproximativ 50 de hectare si va avea o capacitate anuala de debitare de 800.000 de metri cubi. O buna parte din cherestea si din produsele prelucrate in Romania vor fi exportate, printre partenerii importanti ai companiei numarandu-se tarile asiatice, in special Japonia, mai spunea Schweighofer, potrivit covasnamedia.ro. Despre inaugurarea investitiei a scris si publicatiaszekelyhon.ro.

 

Patronul companiei, decorat de Iliescu


Relatia managerului companiei austriece cu PSD este mai veche de 10 ani. In decembrie 2004, fostul presedinte Ion Iliescu i-a conferit lui Gerald Schweighofer, manager general al companiei Holzindustrie Schweighofer GmbH, Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler. Ordinul a fost conferit "in semn de deosebita apreciere pentru contributiile personale avute la dezvoltarea unor importante domenii de activitate, pentru promovarea relatiilor dintre Republica Austria si Romania", se arata in decretul 1.036 din 2 decembrie 2004 privind conferirea unor ordine, semnat de Ion Iliescu, si publicat in Monitorul Oficial nr 1.191 din 14 decembrie 2004.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22