Legea antifumat va modifica comportamentul în spațiile publice (studiu)

Tudor Despina | 27.01.2016

Unul din patru români fumează, relevă un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie. Potrivit datelor prezentate, legea care interzice fumatul în spații publice beneficiază de o recunoaștere covârșitoare în rândul populației.

Pe aceeași temă

 

Peste 90% dintre respondenții studiului au spus că au auzit despre legea care interzice fumatul în spațiile publice. Legea beneficiază de sprijinul a 8 din zece persoane intervievate, în timp ce numai 10% au o părere proastă despre inițiativă.

 

Odată intrată în vigoare, legea urmează să modifice comportamentul respondenților în proporție considerabilă. “Un procent de 30% dintre respondenții care ies în localuri minim o dată pe an afirmă că legea anti fumat le va influența comportamentul referitor la ieșirile în oraș; astfel, 15% dintre intervievați susțin că vor ieși mai des în oraș, 1% dintre ei declară că vor începe să iasă în oraș odată cu implementare acestei legi, iar 10% dintre participanții la studiu susțin că odată cu adoptarea legii vor ieși mai rar în oraș. În același timp, 69% dintre respondenți declară că obiceiurile lor nu vor fi influențate de legea anti fumat”, relevă studiul IRES.

 

Nefumătorii tind să aibă o percepție negativă asupra celor care obișnuiesc să fumeze, un procent de 61% dintre respondenți spunând că au o părere mai degrabă proastă despre fumători. Mai mult, opt din zece nefumători spun că îi deranjează să stea în preajma fumătorilor, iar trei sferturi dintre aceștia susțin că aleg localul în care ies în oraș în funcție de existența unui spațiu destinat nefumătorilor.

 

Românii care fumează fac eforturi pentru a renunța la viciu, patru din zece fumători respondenți au spus că au încercat să se lase de fumat în ultimul an. Iar 80% dintre cei intervievați care au mers la un doctor în ultimul an au fost sfătuiți să se lase de tutun, proporția celor care au primit acest sfat fiind direct proporțional cu vârsta.

 

Studiul IRES se bazează pe un eșantion de 2.074 de persoane cu vârste de 18 ani și peste, cu o eroare maximă tolerată de ± 2,2%, în perioada 21-25 Ianuarie 2016.

 

Legea care interzice fumatul in spatii publice inchise este constitutionala, a decis astazi Curtea Constitutionala. In decembrie, dupa ce a fost adoptata de catre parlament, legea a fost contestata la CCR de senatori apartinand mai multor grupuri parlamentare, incercand astfel sa impiedice intrarea ei in vigoare.

 

Proiectul de lege a fost adoptat pe 15 decembrie 2015 de plenul Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz. Legea prevede interzicerea fumatului in spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, la locurile de joaca pentru copii, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, inclusiv locurile de joaca.

 

Legea va fi acum trimisa spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis si daca va fi promulgata, va intra in vigoare in termen de 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22