Legea care sporeste puterea polițiștilor a fost adoptată miercuri cu acuzații la adresa PSD-ALDE

Laurentiu Gheorghe | 03.07.2019

Legea care le conferă polițiștilor puteri sporite a fost adoptată în Camera Deputaților, for decizional, proiect inițiat de Carmen Dan și Florin Iordache, ambii de la PSD.

Pe aceeași temă

Legea a fost adoptată cu 173 de voturi „pentru”, 82 „împotriva” și 6 abțineri. Victor Paul Dobre (PNL) a apreciat ca proiectul de lege necesita dezbaterea si avizarea in CSAT si a solicitat, totodata, retrimiterea acestuia la comisiile parlamentare de specialitate. El a anuntat, de asemenea, ca liberalii au in vedere sa atace actul normativ la Curtea Constitutionala.

Stelian Ion (USR) a precizat ca in cazul in care nu sunt adoptate o serie de amendamente sustinute de formatiunea sa, Uniunea Salvati Romania se va alatura liberalilor in demersul contestarii la CCR.

Insa amendamentul, conform caruia „prin utilizarea fortei fizice politistul nu poate cauza suferinte fizice unei persoane pasnice, cu exceptia cazului in care acesta intentioneaza sa se indeparteze pentru a se sustrage masurilor prevazute la alin. (1) sau cand isi foloseste propria forta fizica pentru a opune rezistenta acestor masuri", a fost respins.

„PNL va contesta la CCR, vom contesta acest proiect mizerabil, care sfideaza oameni cinstiti din aceasta tara", a anuntat si liderul deputatilor liberali, Raluca Turcan, conform Digi24.

De asemenea, Stelian Ion a explicat ca, daca proiectul ar deveni lege in forma actuala, politistii ar putea folosi impotriva manifestantilor forta, bastoanele, forta fizica, pumnii, picioarele, gazele lacrimogene si alte instrumente pe care le au in dotare, avand, de data aceasta, acoperirea legii.

Din tabara PSD s-a remarcat deputatul Nicolae Bacalbasa, care a facut referire la statul paralel si a sustinut ca "aceasta lege apără ce a mai ramas din institutiile statului in fata unor elemente obscure".

Care sunt principalele modificari, conform Ziare.com:

  • Articolul referitor la imprejurarile in care persoanele sunt conduse la sectia de politie. Potrivit acestuia, politistii pot sa solicite, in conditiile legii, sprijinul populatiei pentru urmarirea, prinderea, imobilizarea si conducerea la sediul politiei a persoanelor ce fac obiectul acestei masuri, precum si sa solicite, in conditiile legii, sprijinul populatiei pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale. In legea in vigoare, politistii pot sa solicite sprijinul cetatenilor pentru urmarirea, prinderea, mobilizarea si conducerea la unitatile de politie a persoanelor care au comis fapte penale.

  • Conform textelor adoptate de comisii, politistul este obligat sa permita persoanei, aflate in spatiul public, impotriva careia sunt folosite catuse sau alte mijloace de imobilizare, sa adopte masuri adecvate pentru acoperirea fetei si a mijloacelor de imobilizare.

  • Politistul este indreptatit sa avertizeze persoanele, prin mijloacele avute in dotare, sa inceteze actiunile ilegale si sa efectueze controlul corporal al persoanei legitimate si, dupa caz, al bagajelor sau vehiculului utilizat de acesta numai in scopul: ridicarii bunurilor supuse confiscarii, interzise la detinere, (...) identificarii si ridicarii unor arme, obiecte sau substante, ce pot fi folosite impotriva politistului, a altor persoane sau autovatamatoare.

  • De asemenea, daca persoana legitimata sau condusa la sediul Politiei prezinta simptome vizibile care releva necesitatea acordarii asistentei medicale de urgenta, in cel mai scurt timp, politistul solicita serviciilor specializate acordarea acestei asistente.

  • "In indeplinirea atributiilor de serviciu, politistul este indreptatit sa utilizeze mijloace de constrangere constand in: forta fizica, inclusiv aplicarea unor procedee de autoaparare sau imobilizare, catuse sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare si/ sau inferioare, denumite in continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale, arme, arme albe si de foc, mijloace adecvate sau dupa caz vehicule pentru oprirea fortata, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spatii inchise in care se gasesc persoane si bunuri ori pentru inlaturarea unor obstacole", se arata in raportul adoptat de comisiile de specialitate.

  • Totodata, actul normativ mai prevede ca politistul trebuie sa avertizeze persoanele prin orice mijloace de comunicare sa inceteze actiunile ilegale, iar pentru pagubele produse prin faptele politistului de frontiera se angajeaza raspunderea statului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22