Legea finantarii partidelor, votata de alesii PSD: Banii obtinuti ilegal nu pot fi confiscati

E.b. | 05.10.2017

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat proiectul care modifica Legea finantarii activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, astfel incat sumele obtinute cu incalcarea prevederilor legale nu vor mai putea fi confiscate si directionate catre bugetul de stat.

Pe aceeași temă


 
Camera Deputatilor este for decizional, iar USR a anuntat in plen ca va ataca proiectul la CCR.

 

Legea finantarii partidelor politice si campaniilor electorale a fost modificata. au fost abrogate articolele potrivit carora sumele primite cu incalcarea preverilor legale se confisca si se fac venit la bugetul de stat.

 

Amendamentele care opereaza aceasta modificare au fost propuse de deputatii PSD.

 

Un alt amendament adus legii prevede ca "fac obiectul confiscarii numai sumele de bani care depasesc limitele maxime prevazute de lege pentru donatii, imprumuturi, contributii si cheltuielie electorale, cu exceptia sumelor neutilizate", arata ziare.com.

 

Tot la propunerea PSD suma alocata anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel putin 0,01% si cel mult 0,04% din PIB, iar pentru partidele politice care promoveaza femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocata de la bugetul de stat va fi majorata proportional cu numarul mandatelor obtinute in alegeri de candidatii femei.

 

In forma supusa modificarii, legea prevedea ca suma alocata anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevazute in bugetul de stat.

 

Un alt articol adoptat prevede ca se considera contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat sa fie considerata infractiune, si se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 200.000 lei neindeplinirea de catre partidul politic a sarcinii de a utiliza sumele de bani primite ca donatii pentru achizitionarea cladirilor care au destinatia de sediu al partidului politic in termenul prevazut de lege.

 

Deputatii au decis ca anual, pana la data de 30 aprilie, partidele politice au obligatia de a depune la Autoritatea Electorala Permanenta "un raport sintetic" al veniturilor si cheltuielilor realizate in anul precedent si nu "unul detaliat", asa cum prevedea legea in forma supusa amendarii.

 

In forma adoptata, AEP are misiunea de a asigura organizarea si desfasurarea alegerilor si a referendumurilor, precum si indrumarea si ghidarea partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale, precum si a candidatilor independenti in respectarea legilor si a standardelor internationale in materie.

 

"In exercitarea rolului sau de control, activitatea de prevenire si indrumare prevaleaza in fata celui sanctionator", potrivit unui amendament depus de deputatul PSD Mircea Draghici.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22