Legea grațierii, amânată la dezbaterile din Senat.Ministrul Justiției cere și alte măsuri

Dora Vulcan | 21.03.2017

Comisia juridica din Senat dezbate proiectul de lege a gratierii în prezența ministrului de Justiție. Tudorel Toader a cerut ca proiectul sa fie amanat pana cand guvernul va putea veni cu un plan de măsuri mai extinse, pentru că "gratierea" nu poate fi singura soluție.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

Printre amendamente se numara in continuare si cel prin care se gratiaza faptele de coruptie si abuzul in serviciu al lui Serban Nicolae, desi acesta a declarat ca este dispus sa il retraga, dar doar dupa ce este dezbatut. 

 

 

Principalele declarații (LiVE Hotnews): 

 

 

 

15.13 Tudorel Toader: "As face scurte considerente. In primul rand pt acuratetea juridica penala, nu se gratiaza infractorii ci pedepsele. A doua precizare - sigur ca noi nu putem vorbi decat despre o gratiere colectiva pentru ca individuala este de competenta exclusiva a presedintelui. Gratierea este o institutie de drept penal consacrata in partea generala de drept penal, nu este o institutie decorativa ci un instrument de politica penala pe care legiutorul il foloseste cand apreciaza. Intrebarea este daca ne aflam intr-un moment in care apreciaza. Apreciez ca perspectiva gratierii are o dubla semnificatie - de iertare de pedeapsa si de rezolvare a unei probleme sociale. 

 

15.10: Alina Gorghiu: "Noi am spus de la bun inceput ca in forma aceasta nu consideram ca rezolva fondul problemei, gasesc inoportuna in forma in care se afla acum. Suntem insa deschisi … Sa amanam pana cand le putem discuta pe toate. daca le discutam separat, pe acest proiect grupul nostru parlamentar nu agreeaza forma depusa de initiator nici in forma amendata."

 

15.05 Presedintele Comisiei Juridice, Serban Nicolae (PSD), a declarat ca va propune amanarea dezbaterii proiectului insa ar dori sa fie totusi niste discutii astazi. Ulterior, el a atras atentia ca in Senat, fiind prima camera sesizata, exista un termen de adoptare tacita pentru acest proiect (25 aprilie).

"Mai exista dubii in legatura cu utilitatea acestei propuneri legislative?

 

14.50 Declaratiile lui Toader:

 

"Istoria acestui proiect de lege il stim cu totii din persective diferite. De principiu, faptul ca se schimba un ministru ar trebui sa nu fie de natura sa schimbe coordonatele politicii penale unde ne aflam noi astazi cu discutia. Adevarat este faptul ca dimineata vorbeam la telefon cu dl director Vulpe (Marius Vulpe director Administratia Nationala a Penitenciarelor - n.r.) si spunea ca l-ati invitat la comisie, iar eu mi-am exprimat nedumerirea mea pentru ca institutia pe care o conduce nu are abilitarea de a face propuneri de amendamente. Exprim aceasta nedumerire si va pot spune din principiu ca noi romanii ne pricepem foarte bine la ce trebuie sa faca altul. Raspunzand intrebarii dvs, eu nu stiu care este optiunea si o veti exprima prin vot, dar stiu sigur ca problema pe care o discutam este extrem de importanta, stiu sigur ca solutie pe care trebuie sa o gasim la supraaglomerarii penitenciarelor…"

 

*Referitor la amendamentele care apar in tabel ca fiind ale ANP si la care s-a referit ministrul Justitiei, Serban Nicolae a declarat ca este vorba de o eroare de redactare iar ANP nu a facut amendamente la proiect.

 

"Daca ma puneti sa pun in abalanta celeritatea rezolvarii proiectului de lege cu importanta problemei in opinia mea se inclina spre importanta problemei penitenciarelor, perspectiva deloc placuta a deciziei. La nivel de guvern am vorbit in mai multe randuri cu prim-minsitrul.. NOI exprimam convingerea ca proiectul de lege nu reprezinta solutia miracol care sa rezolva situatia din penitenciare.

 

Suntem convinsi sa gratierea este de natura sa rezolve partial aceasta problema, pentru ca noi pregatim in momentul acesta alte masuri complementare celei de gratiere a pedepselor. De aceea, daca ar fi dupa mine, in calitate de min al Justitiei, si daca dvs veti aprecia, eu consider ca ar fi utila o amanare a dezbaterii, sa venim din urma cu celelalte masuri complementare care ar rezolva in buna parte problema, nu numai gratierea, iertarea."

 

In forma initiala avizata de guvern sigur ca ne mentinm punctul de vedere dar consideram mai utial si mai necesara amanarea pentru a gasi solutia fondului problemei. Maine voi fi la Bruxelles la PE, voi avea o intrevedere cu comisarul pe justitie. As fi bucuros sa tineti samea de punctul meu de vedere."

 

 

amendamentele dezbătute astăzi, AICI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22