Legea pensiilor speciale, votată în Parlament, merge la promulgare la președintele Iohannis

Redactia | 28.06.2023

Legea pensiilor speciale a fost votată de Senat. Legea merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. În Senat au fost înregistrate 91 de voturi „pentru”, 19 „împotrivă” şi o abținere.

Pe aceeași temă

Legea a fost adoptată inițial de Senat și apoi de Camera Deputaților, însă aici au fost aduse modificări majore, astfel că proiectul a trebuit să se întoarcă la Senat. De această dată, Senatul a adoptat legea în forma venită de la Camera Deputaților și acum aceasta urmează să plece la promulgare, conform Agerpres.ro.

USR a transmis că a votat împotriva proiectului pentru că nu face altceva decât ”să salveze pensiile speciale”. USR susține că prin proiect nu este tăiată, de fapt, nicio pensie specială și că nu este asigurată echitatea generală, iar cheltuielile cu pensiile nu sunt reduse:

„Grupul USR a votat asumat împotriva acestei legi (…) fiindcă de fapt nu faceți decât să salvați pensiile speciale. Nu putem aproba prin votul nostru o lege care ar fi trebuit să se numească legea de salvare a pensiilor speciale. De ce? Unu, pentru că nu ați tăiat nicio pensie specială. Doi, nu treceți nicio pensie specială pe contributivitate. Trei, nu ați făcut nicio reformă reală în sistemul de pensii și nu asigurați echitatea generală, cum v-o cer românii. Patru, nu ați redus aproape nicio cheltuială cu pensiile speciale, adică fix ce ne-am asumat prin PNRR și ne cere Comisia Europeană. Cinci, nu ați respectat jalonul”, a transmis reprezentantul USR în plenul Senatului.

Deputata USR Oana Țoiu a semnalat, printr-un mesaj pe Facebook, că parlamentarii au introdus „excepții” la interdicția cumulului pensiei cu salariul pentru angajații BNR, ANRE, ANCOM, Academia Română: „Au obținut astăzi cu câteva telefoane excepție specială pentru speciali”, a scris deputata de la Uniți Salvăm România.

În replică senatorul Radu Oprea a declarat în plen că „ipocrizia USR nu are limite”.

„Vă aduc aminte că aţi avut Ministerul Justiţiei, nu aţi făcut nimic, nu aţi mişcat un deget, chiar nu vă este ruşine? Aşa ceva nu credeam că există în Parlamentul României. Noi facem astăzi ceea ce trebuia făcut de mult timp, vom aduce echilibru în societate, vom răspunde unei probleme care a produs revoltă în rândul cetăţenilor, pentru că inegalităţile întotdeauna sunt cele care stârnesc această revoltă”, a spus Oprea.

Parlamentarii PSD și PNL au introdus derogări și excepții care amână aplicarea reformei în următorii 5 ani și prelungește eliminarea pensiilor speciale pe o perioadă de 20 de ani. Proiectul de lege se dezbate azi și în Camera Deputaților care este forul decizional în acest caz.

Amendamentul depus de parlamentarii PSD și PNL prevede, de fapt, ca ”persoanele care exercită un mandat în cadrul autorităților administrative autonome aflate sub control parlamentar și care se finanțează integral din venituri proprii generate ca urmare a desfășurării de activități și operațiuni specifice pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate până la finalizarea mandatului în exercițiu la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Parlamentarii PSD și PNL au modificat în comisiile de specialitate proiectul de lege care reglementează statutul pensiilor speciale față de varianta prezentată de Guvern. Astfel potrivit noilor modificări procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate.

Mai exact, modificarea instituie o perioadă de grație de cinci ani pentru pensionarii speciali.

De aceleași condiții de pensionare prevăzute de legile în vigoare acum beneficiază și celelalte categorii de pensionari speciali și pensionarii militari, în următorii cinci ani.

În plin heirupism al Coaliției PSD-PNL pentru adoptarea proiectului de lege privind reglementarea pensiilor speciale (condiție prevăzută în PNRR care condiționează venirea banilor europeni) s-a modificat și legea cumului salariu -pensie. De menționat este că și aici PSD și PNL au introdus excepții de la regulă pentru pensionarii speciali.

Astfel, printre categoriile exceptate care vor putea cumula salariu cu pensia sunt parlamentarii, membrii ANAF, BNR, ANCOM și salariații din domeniul sanitar și de învățământ.

Inițiatorii amendamentului sunt parlamentarii PSD și PNL care au motivat că această prevedere este necesară „pentru menținerea în activitate a celor care ar îndeplini condițiile de pensionare, fără a destabiliza sistemul public prin ieşirea la pensie a unui număr foarte mare de angajați”.

O altă modificare operată față de varianta asumată și anunțată prevede o impozitarea cu doar 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net și nu 30% așa cum anunțaseră inițial.

Vârsta de pensionare crește de anul viitor etapizat, de la 50 de ani, în 2024, la 60 de ani în 2035.

„Proiectul nu prevede desființarea acestor pensii, ci trecerea treptată la pensii pe bază de contributivitate până în 2043”, a explicat preşedintele comisiei de muncă, Adrian Solomon.

Reamintim că reglementarea pensiilor speciale este condiție-jalon în Programul Național de Redresare și Reziliență. Dacă România nu face o reformă a pensiilor speciale nu mai primește banii europeni pentru PNRR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22