Legea privind câinii comunitari a fost adoptată. Maidanezii pot fi eutanasiați

Fara Autor | 22.11.2011

Pe aceeași temă

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 168 de voturi "pentru", 111 voturi "împotrivă" şi 14 abţineri, Legea privind câinii comunitari, ce prevede posibilitatea eutanasierii câinilor după ce autorităţile locale consultă populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier.

Actul normativ a fost adoptat după mai multe săptămâni de amânări. Viceliderul grupului PSD Aura Vasile a propus şi de această dată retrimiterea proiectului la comisie, însă propunerea a fost respinsă prin vot de către plen, astfel încât proiectul va fi transmis mai departe Preşedinţiei.
 
Comisia pentru Administraţie publică a Camerei Deputaţilor a adoptat, în 5 aprilie, cu amendamente, proiectul de lege privind câinii fără stăpân, stabilind că animalele vor fi ţinute 30 de zile în adăposturi, după care autorităţile locale vor decide ce fac cu acestea - le sterilizează sau le eutanasiează
 
Preşedintele Comisiei pentru Administraţie publică a Camerei Deputaţilor, Sulfina Barbu, a precizat că, în principal, a fost adoptată, cu 16 voturi "pentru" şi 6 "împotrivă", forma propusă de Comisie la acest proiect de lege astfel încât de problema câinilor fără stăpân trebuie să se ocupe autorităţile locale care sunt libere să decidă, prin hotărâre de Consiliu, şi să returneze animalele în teritoriu.
 
"În lege este stabilită obligativitatea ca, în 30 de zile, animalele fără stăpân să fie ţinute obligatoriu în adăposturi şi apoi, autorităţile locale să stabilească ceea ce vor face. Nu putem să dăm un cadru pentru fiecare autoritate locală. Ei sunt cei care decid ceea ce fac, pot să-i returneze (câinii fără stăpân -n.r.) în teritoriu, dacă au posibilitatea să facă lucru acesta. Dar, obligatoriu, trebuie să-i sterilizeze, să-i deparaziteze, să fie marcaţi căţeii, să poată să fie identificaţi, dacă nu reuşesc să dea cea mai mare parte din aceste animale în adopţie", a precizat Barbu, citată de Mediafax.
 
Proiectul de lege prevede ca consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, au obligaţia de a înfiinţa în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. 
 
De asemenea, consiliile locale, respectiv CGMB au obligaţia de a amenaja şi de a suplimenta din fonduri proprii în funcţie de necesităţi adăposturile publice pentru câini. 
 
Câinii vor fi ținuți în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. 
 
"În situaţia în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau o combinaţie a acestora, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv CGMB după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective", informează Agerpres. 
 
Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de întreţinere în cuantumul stabilit prin hotărâre de consiliul local. 
 
În cazul câinilor nerevendicaţi se prevede posibilitatea adoptării acestora în termen de şapte zile de către persoane fizice, juridice sau de centrele de adopţie înfiinţate de organizaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor. 
 
Pentru adoptarea câinilor din adăposturi trebuie îndeplinite o serie de condiţii, precum: prezentarea dovezii spaţiului cu condiţii corespunzătoare de creştere şi adăpostire, prezentarea dovezii resurselor materiale necesare pentru întreţinere, prezentarea acordului asociaţiei de proprietari sau vecinilor în cazul adoptării a mai mult de doi câini, achitarea unei taxe stabilită de consiliul local, înregistrarea imediat după adopţie a câinelui în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân. De asemenea proprietarii au obligaţia identificării acestora prin microcipare sau alt mijloc. 
 
Câinii cu vârsta de până la cinci luni vor rămâne în adăposturi până la revendicare sau adopţie, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 12 luni. 
 
Proiectul de lege mai stipulează că după examinarea de către medicul veterinar câinii fără stăpân grav bolnavi, incurabili, irecuperabili sau agresivi şi cărora nu le pot fi identificaţi aparţinătorii se eutanasiază în termen de trei zile lucrătoare. 
 
Revendicarea, adoptarea şi returnarea câinilor în teritoriu se va face numai după ce aceştia au fost consultaţi de medicul veterinar de liberă practică, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de Autoritatea Naţională Sanitară, Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. 
 
Proiectul de lege a fost  dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor din luna martie, perioadă în care fie au fost cerute rapoarte suplimentare de la comisiile de specialitate, fie a fost amânat de la vot. Pe 18 octombrie, votul a fost amânat din nou în plen.
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22