Legea salarizarii unice e gata. Expertii CE si ai FMI o vor analiza in weekend

Fara Autor | 05.09.2009

Pe aceeași temă

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, vineri, după discuţiile de la Ministerul Muncii cu sindicatele, că legea salarizării unitare este gata şi crede că va rezolva marea majoritate a problemelor ridicate în timpul negocierilor şi "va aduce linişte în Justiţie, Sănătate, Educaţie şi Administraţie".

Pogea a spus că în cadrul întâlnirii s-a discutat pe marginea solicitărilor primite privind majorarea coeficienţilor de salarizare şi clarificarea unor aspecte din legea salarizării unitare. El a adăugat că legea unică este gata, urmând ca toată baza de date să fie integrată în proiect, care va fi prezentat premierului.

Emil Boc i-a convocat pe miniştri, sâmbătă, la o reuniune informală la Palatul Victoria, în care să fie analizată forma finală a legilor asupra cărora Executivul îşi va asuma răspunderea, după care documentele vor fi transmise parlamentului, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.

Ultimul cuvint il au FMI si expertii CE

Expertii Comisiei Europene (CE) si cei ai Fondului Monetar International (FMI) vor analiza sambata si duminica forma finala a proiectului de lege unitara pentru salarizarea bugetarilor si vor prezenta un punct de vedere oficial in acest sens, a declarat, vineri seara, presedintele BNS, Dumitru Costin.

"In cel mai scurt timp, textul de lege trebuie sa plece catre Comisia Europeana. Sambata si duminica expertii FMI si cei ai Comisiei Europene vor analiza textul de lege ce va fi aprobat in guvern. Legea va ajunge luni in Parlament", a spus Costin.

Liderul BNS a adaugat ca, pentru ca legea sa poata fi aplicata, "este obligatoriu sa se reduca posturile in sistemul bugetar".

Salariul minim va creste

Salariul minim pe economie o sa creasca la 705 lei in 2010 si la 1.100 lei in 2015, de la nivelul actual de 600 lei, a declarat, vineri seara, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"Venitul salariului minim pe economie este cel propus de Finante. S-a acceptat (un salariu minim pe economie de n.r.) 705 lei in 2010 si 1.100 lei in 2015. Salariul minim pe economie garantat in plata se stabileste prin HG si este unic pe tot teritoriul Romaniei", drept pentru care se aplica si de catre mediul privat, nu numai de catre cel public, a precizat Hossu.

Totodata, liderul Cartel Alfa a precizat ca veniturile actuale ale angajatilor din sistemul bugetar nu vor scadea in anul urmator, in conditiile in care exista un articol care prevede in mod expres ca sporurile care nu se regasesc in salariul de baza din proiectul de lege si in anexe vor fi compensate pana cand veniturile salariale vor ajunge la nivelul valorii de incadrare pe coeficient.

Bogdan Hosu sustine ca " s-au mai dat în jos funcţiile care depăşesc coeficientul 8, pentru că era un ecart prea mare între funcţiile de conducere şi cele de execuţie. S-au făcut reduceri de la primul-ministru în jos, la preşedintele Curţii Constituţionale, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor"

Magistratii si-au cistigat majorarea salariala

În ceea ce îi priveşte pe magistraţi, au fost făcute salturi mai ales la cei de jos, a punctat liderul sindical. O prevedere importantă din lege este că drepturile aflate acum în plată vor fi garantate în viitor, adică niciun salariu nu va scădea, nici pentru magistraţi, nici pentru alte categorii de bugetari. „Am rezolvat problema garantării în viitor a drepturilor salariale aflate acum în plată, inclusiv pentru magistraţi. Aceştia au garantate în plată sporurile actuale. Veniturile salariale de azi sunt garantate pentru toţi cei din justiţie, până când salariul lor în urma creşterii salariului minim va depăşi nivelul actual. Pentru magistraţii cu venituri mari mari, probabil că salariile le vor îngheţa vreo 3-4 ani”, a adăugat Hossu.

Mici corecţii au fost făcute şi pentru personalul din sănătate, iar la profesorii preuniversitari cu studii superioare, în urma rectificărilor, coeficientul va pleca de la 2,1 salarii minime şi ajunge la 4,3 la maximul în carieră.

Concediul obligatoriu de 10 zile a picat

Problema concediilor obligatorii de 10 zile pentru bugetari nu a mai fost adoptata, urmind ca fiecare institutie sa decida singura cumse va incadra in restrictiile bugetare.

Un punct de divergenţă rămâne în continuare problema cumulului pensiei cu salariul de la stat, cuprinsă în legea privind restructurarea agenţiilor. Sindicatele susţin în continuare varianta ca cei care au ieşit la pensie pe legi speciale înainte de vârsta standard de 60-65 de ani, să nu mai poată primi, până la atingerea acestei vârste, şi salariu.

Premierul Emil Boc a anuntat că amendamentele la cele trei proiecte de legi urmează să fie incluse în documente până sâmbătă, pentru a fi înaintate Legislativului. Parlamentul va putea face propriile amendamente.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22