Legea USR privind organizarea alegerilor în două tururi, respinsă la vot după coalizarea PSD cu UDMR

Dora Vulcan | 16.10.2019

Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativă a USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin dacă niciun candidat nu întrunește majoritatea de voturi.

Pe aceeași temă

Scorul la vot a fost 46 de voturi împotrivă și 34 pentru. Împotrivă au votat PSD și UDMR. Proiectul face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaților.

Potrivit inițiativei legislative, un al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor ar putea fi organizat dacă niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi. Turul doi se organizează la două săptămâni de la primul tur de scrutin. la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, respectiv primii doi candidaţi dacă sunt aflaţi în situaţie de balotaj. În urma organizării unui nou tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Proiectul a primit raport comun de respingere de la Comisia juridică și cea de administrație publică pe 9 octombrie 2019. Proiectul face parte din categoria legilor organice.

În raportul comun de respingere a proiectului, întocmit de comisiile juridică şi pentru administraţie, se precizează că, în condiţiile în care alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale vor avea loc în luna iunie 2020, „semnalăm incidenţa în cauză a principiului stabilităţii legii electorale menţionat în cadrul Codului bunelor practici în materie electorală, potrivit căruia elementele fundamentale ale dreptului electoral şi, în special, sistemul electoral propriu-zis, componenţa comisiilor electorale şi delimitarea circumscripţiilor electorale, nu ar trebui să poată fi amendate cu mai puţin de un an înainte de alegeri”.

Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, a susţinut în plen că termenul scurt rămas până la alegerile locale ar crea o „bulversare” şi că, de fapt, „ca şi în alte situaţii, e vorba doar de un calcul politicianist, în care cei mai puţin potenţi la primul tur speră ca la turul II să colecteze voturile negative împotriva contracandidaţilor lor şi aşa să-şi motiveze reprezentativitatea sau necesitatea de a ocupa o funcţie politică”.

Alegerea primarilor în două tururi este una dintre condițiile pe care USR le-a pus pentru susținerea unui Guvern Orban. UDMR a anunțat că nu susține inițiativa.

”PSD şi UDMR au respins propunerea USR pentru alegerea primarilor în două tururi. Toate argumentele aduse împotriva legii ţin doar de frica acestora că vor pierde primari. Mergem mai departe, la Camera Deputaţilor. Dacă vrem cu adevărat schimbare, începem cu adoptarea acestei modificări legislative”, a spus Florina Presadă, unul din inițiatorii proiectului de lege, într-o reacție la votul de azi din Senat,

Inițiativa legislativă de modificare a Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi pentru primari, a fost depus la Senat pe 8 mai și a fost iniţiat de deputatul USR Tudor Benga şi senatorii USR Florina Presadă, Radu Mihail şi Nicu Fălcoi și face parte din iniţiativa „Oameni noi în politică”.

USR a explicat la momentul depunerii legii că România are primari de mari municipii aleşi prin votul a mai puţin de 20% din numărul total al alegătorilor:

Gabriela Firea (Bucureşti) – 13,84%,

Mihai Chirica (Iaşi – 15,36%),

George Scripcaru (Braşov) – 18,38%,

Decebal Făgădău (Constanţa) – 16,12%

Adrian Florin Dobre (Ploieşti) – 11,07%.

Actualul sistem de vot, cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, descurajează participarea la vot, sporeşte neîncrederea în sistemul electoral şi favorizează partidele mari.

La alegerile locale din 2012, prezenţa la vot a fost de 56,39%, în timp ce la alegerile din 2016, a scăzut la 48,43%”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22