Legile Justiției scot oamenii în stradă: 16.000 în toată țara. 15.000 în Piața Victoriei

Dora Vulcan | 10.12.2017

În Piata Victoriei din Capitala are loc duminica seara un nou protest fata de incercarile actualei puteri PSD-ALDE de a modifica legile Justitiei. Al doilea motiv declarat de grupurile organizatoare este comemorarea personalității Regelui Mihai.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 Primii ajunsi la protest sunt chiar liderii partidelor de opozitie, care au anuntat cu putin timp in urma, intr-o conferinta de presa comuna cu reprezentantii organizatiilor civice, ca vor iesi cu totii in strada: Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Ciolos. Manifestantii din Bucuresti s-au adunat in Piata Victoriei, cu drapele marcate cu doliu și au anunțat că vor pleca intr-un mars comemorativ pana la Piața Regelui, unde vor depune coroane si aprinde candele. Mai numerosi ca in ultimele saptamani, manifestantii din Bucuresti s-au adunat in Piata Victoriei, au scandat lozinci impotriva Puterii si au tinut un minut de reculegere in memoria monarhului.  Manifestatii antiguvernamentale au loc si in mai multe orase din tara - Iași, Bacău, Brașov, Constanța, Galați, Sibiu, Timișoara -  dar si in diaspora, la Londra, Milano si Paris. UPDATE: Marșul comemorativ spre Piațeta Regelui nu a mai fost posibil din cauza că jandarmii au împrejmuit Piața Victoriei. După încheierea protestului, câteva zeci de oameni au adus un omagiu Regelui în piațeta care-i poartă numele: au aprins lumânări și au depus flori.

 

 

 

 

Live text (Digi 24, ziare.com, Hotnews.ro):

 

 21:17 - "Hotii!", "Demisia!", "Ciuma rosie!" - se aude din Piata Victoriei din Capitala.

 

21:10 - Incep sa plece primele grupuri de protestatari din fata Guvernului.

 

 21:00 - In Piata Victoriei din Capitala se scandeaza imnul, iar miile de protestatari au aprins lanternele telefoanelor.

 

20.52 - 2500 de sibieni scandează: Hoții cu mustață ne-au furat pe față! - transmite Turnul sfatului

 

 

20.14 - 15.000, în Piața Victoriei - transmite Hotnews. 10.000 - Digi 24

 

20.04 - 12.000 de manifestanți în Piața Victoriei - Hotnews.ro

 

19.56 12 000 în toată țara - Digi 24, 10 000 în București - Hotnews.ro.

 

 

 

 

  19.47. 16.000 de oameni protestează în fața Guvernului și în țară, iar numărul lor continuă să crească. Dintre aceștia, 10.000 sunt în Piața Victoriei. 

 

 19.35. Crește numărul protestatarilor în țară: 2.000 la Cluj, 1.500 la Sibiu, 350 de la Brașov și 200 la Timișoara, informeaza Digi 24.

 

19.30. Filosoful Mihai Sora, care a implinit in noiembrie 101 ani, e prezent duminica seara la protestul din Iasi. In urma cu doua saptamani, Sora participase la protestul din Alba Iulia.  Cu cateva ore inaintea protestului, Mihai Sora postase pe contul sau de Facebook un indemn pentru ieseni:

 

"Dragi prieteni ieșeni,

ne vedem în Piața Unirii, în această seară, – și în toate serile, diminețile, clipele în care va fi nevoie să ieșim în stradă. Cum spuneam adineaori, la radio: pentru că trebuie să fim solidari cu soarta Țării".

 

 

 

 

 

19. 33 - Actualizări: Sibiu - 350 de oameni în marș, Iași - 50 de persoane, Cluj Napoca - ultima cifră 2000, Galați - peste 100

 

 

19:28 - Si fostul ministru al Muncii din Cabinetul Ciolos, Dragos Pislaru, se afla in multimea care protesteaza in Capitala.

 

19.23 Hotnews anunță că în Piața Victoriei sunt 7000 de oameni

 

 

 

19.20 Manifestanți din țară au venit și la București

 

 

 19.06. Traficul a fost oprit pe Bulevardul Aviatorilor. Nu se circulă de la Piața Charles de Gaulle spre Piața Victoriei. La acestă oră, în faţa Guvernului se află câteva mii de oameni care scandează "Justiţie, nu corupţie", "PSD, ciuma roşie", "Demisia" sau "Hoţii", potrivit news.ro.

 

18.52. 5.000 de oameni se află în Piața Victoriei. Sunt proteste și în țară la Cluj-Napoca (1.000 de persoane), Bacău (150), Brașov (250), Galați (aproape 110 de protestatari), Iași (150), Sibiu (250), transmite Digi 24. 

 

19.10 Și la Bistrița au ieșit circa 100 de oameni în Piața Petru Rareș, scrie Hotnews.ro.

 

19.05 - Ludovic Orban, liderul PNL, spune ca Opozitia apeleaza la toate parghiile posibile pentru a impiedica abuzurile facute de Putere. 

 

19:02 - Nou bilant al manifestantilor: 5.000 de oameni in Bucuresti si 600 in Cluj-Napoca, transmite Digi 24.

 

 

 

 

 

 

18:52 - Galagie mare in Piata Victoriei din Bucuresti, unde manifestantii sufla in vuvuzele si in fluiere. Traficul auto a fost deviat, astfel ca se mai circula doar prin fata Guvernului, transmite corespondentul Ziare.com.

 

 18:46 - Si in Cluj-Napoca au iesit oameni in strada. In orasul din vestul tarii s-au adunat cam 300 de persoane, care au adus pancarte, flutura steagul tarii si scandeaza impotriva PSD. In centrul Iasiului sunt cateva zeci de manifestanti, transmite Digi 24.

 

18:42 - Vlad Voiculescu, fost ministru al Sanatatii in guvernul tehnocrat, a spus ca a iesit in strada pentru a le arata guvernantilor ca romanii nu sunt de acord cu ceea ce fac si vor sa faca ei.


 

proteste bucuresti duminica

 

 

 

18:39 - In Bucuresti, numarul protestatarilor a depasit 3.000, transmite Digi 24. Ei striga "Justitie, nu coruptie!","Hotii, hotii!", "Demisia!", "PSD, ciuma rosie!". In Galati sunt 50 de manifestanti, iar in Craiova s-au strans cam 300 de oameni.

 

18:36 - Digi24 transmite ca in Piata Victoriei sunt acum in jur de o mie de persoane.

 

18:30 - Si la Paris s-au strans romani solidari cu cei care protesteaza in tara. "Nu vand viitorul nepotilor pentru punctul de pensie", "Referendum pentru toti, sa stim daca suntem hoti" - sunt doar cateva dintre mesajele scrise pe pancartele tinute de manifestantii din capitala Frantei.

 

18.27: Protestul are loc sub deviza "Ei cu hotii, noi cu totii!"

 

18.14: Sunt deja 500 de  manifestanti, numarul lor creste de la un minut la altul. Se striga "Hotii, hotii!" si "Demisia!"

 

Multe dintre masinile care trec prin Piata claxoneaza in semn de sustinere.

 

 

 
 

 
 

  18.07: Circa 300 de persoane la aceasta ora. Multi cu mesaje si pancarte pro justitie, multi cu steaguri tricolore. Jandarmii au inconjurat mijlocul pietei cu garduri. Unii protestatari poarta candele pe care inca nu le-au aprins

 

 

***

 

În București, este anunțat și un marş de comemorare a Regelui Mihai I, urmat de un protest faţă de actuala guvernare în Piaţa Victoriei. Manifestanţii din Bucureşti ar urma să se adune în Piaţa Victoriei în jurul orei 18.00, cu drapele marcate cu doliu, apoi să plece într-un marş comemorativ până la Piaţa Regelui, unde să depună coroane şi să aprindă candele, transmite Digi 24.

 

 

Manifestaţii antiguvernamentale în țară dar și la Londra, Milano şi Paris

 

 

 Chemare la proteste de amploare. A început dictatura hoției

 

Chemam lumea din Romania, diaspora să vină la București, din toată țara!

 

Întreaga națiune a fost ieri martora uneia dintre cele mai dezgustătoare acțiuni politice din ultimii ani. Într-o zi care ar fi trebuit să fie un moment de reflecție istorică și de unitate, dar și de aducere aminte a ororilor, lipsei de libertate și sărăciei care au urmat dictaturii, corupției și domniei bunului plac, Parlamentul, prin PSD, ALDE și UDMR, a început readucerea justiției sub control politic prin adoptarea modificărilor la legea 303 și legea ANI.

 

Dacă proiectul de modificare a statutului magistraților devine lege, independența procurorilor va fi eliminată, judecătorilor și procurorilor li se vor îngrădi dreptul la critică și cel la liberă exprimare, magistrații vor putea fi anchetați de comisii parlamentare, iar magistrații trimiși în judecată vor putea continua să judece și să “împartă dreptate”. La fel, dacă proiectul de modificare a legii ANI va trece de Parlament, zecilor de parlamentari care au folosit bani publici să-și plătească ilegal rudele li se vor șterge cu buretele interdicțiile aplicate de ANI și confirmate de instanțe.

 

Este începutul dictaturii hoției în România și e doar o chestiune de timp până când se vor decide dosare penale la partid, ca pe vremea Rodicăi Stănoiu și a lui Adrian Năstase, furtul din banii noștri va redeveni normă acceptată și nepedepsită a comportamentului politic, iar hărțuirea magistraților independenți va fi un fapt cotidian. Noi toți vom continua să sărăcim și să trăim într-o țară fără spitale, fără școli sau autostrăzi, în care fiecare dintre noi este bătaia de joc a unor autorități publice abuzive, incompetente și corupte.

 

Am privit, tot ieri, cu indignare și stupefacție, scenele din Camera Deputaților, în care abuzurile majorității PSD au transformat ceea ce trebuia să fie o dezbatere parlamentară într-un șir de intimidări și cenzură a Opoziției. Imposibilitatea de a depune amendamente, imposibilitatea de a vorbi la microfon sunt scene care aparțin regimurilor autocratice și cu tendințe dictatoriale, nu unei democrații precum dorim să fie România.

Parlamentul trebuie să fie un loc de dezbatere, nu o mașină de vot în mâna unui lider de partid.

Nu vom sta și accepta repetarea istoriei. Dictatura nu se instalează într-o zi sau peste noapte, nu există anunț oficial de instalare a dictaturii. Fiecare zi în care tăcem și închidem ochii la restrângerea drepturilor noastre, a libertăților individuale, a democrației, a independenței justiției și domniei legii ne îndepărtează de lumea democratică în care am intrat cu atâtea sacrificii.

 

Nu avem voie să acceptăm întoarcerea în trecutul întunecat al României. Duminică, 10 decembrie 2017, ora 18.00, vom ieși în stradă din nou. Vă chemăm, dragi cetățeni ai României, din București și din provincie în Piața Victoriei din București. Toți cei care nu au posibilitatea de a veni în București să iasă în fiecare oraș în care trăiesc și își cresc copiii. Haideți să ne apărăm dreptul la libertate și demnitate, drept atât de greu câştigat. Maşina de vot PSD, ALDE, UDMR continuă să ne macine libertatea, pe care noi avem datoria să o apărăm pentru noi și pentru copiii noştri, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului inițiat în București.

 

Manifestaţii antiguvernamentale sunt anunţate şi la Alba Iulia (în faţa Prefecturii), Arad (la Primărie), Bacău (în Piaţa Tricolorului), Baia Mare (în Piaţa Revoluţiei), Bistriţa (în faţa Prefecturii), Braşov (în faţa Prefecturii), Brăila (la Primărie), Constanţa (în faţa Prefecturii), Craiova (în Piaţa Mihai Viteazu), Cluj (la Monumentul Memorandiştilor), Galaţi (Prefectură), Iaşi (în Piaţa Unirii), Petroşani (la Casa de Cultură), Pitești, Ploieşti, Oradea (în Parcul Titan), Oradea, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare (Palatul Justiţiei), Suceava (Prefectură), Târgu Mureş (Prefectură) şi Timişoara (în Piaţa Operei).

 

De asemenea, şi românii din diaspora şi-au anunţat susţinerea pentru cei de la Bucureşti şi din ţară, organizând manifestaţii asemănătoare şi în Fribourg, Elveţia (Piaţa Georges-Python), Londra (în faţa Ambasadei române), Milano (Consulat) şi Paris (Place de la Republique).

 

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă-maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ. Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

 

De asemenea, joi, Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a votat înfiinţarea unei secţii de investigare a unor infracţiuni din justiţie, care va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competenţe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de corupţie şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători.

 

Printre cele mai importante modificări adoptate la legea 303/2004 se numără interdicţia pentru preşedintele României de a refuza numirea procurorilor şi judecătorilor simpli, introducerea controlului ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului justiţiei, asupra procurorilor şi statuarea obligativităţii pentru magistraţi de a depune anual declaraţii pe propria răspundere că nu sunt agenţi acoperiţi ai serviciilor secrete, iar rolul verificării acestor declaraţii revine comisiilor parlamentare de control al SRI şi SIE.

 

Camera Deputaţilor este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Senatul, reamintește News.ro.

 

foto articol, Ramona Ursu

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22