Legile justiției, din nou în Parlament. Ordonanțele lui Toader sunt discutate în Comisia specială

Redactia | 07.11.2018

Comisia pentru legile justiției a fost marți scena unui conflict între PSD și UDMR. Motivul: pensionarea anticipată a magistraților, susținută de PSD, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Pe aceeași temă

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat, marți, în comisia specială pentru legile justiției, că formațiunea sa susține eliminarea posibilității pensionării anticipate a magistraților, cu minimum 20 de ani vechime, în timp ce președintele comisiei, Florin Iordache (PSD), a spus că social-democrații susțin prorogarea termenului, transmite Mediafax.

"Dezbaterea înseamnă să se amendeze textele conținute în cele două ordonanțe adoptate de Guvern, dar nu putem să fim de acord să reluăm dezbaterile pe cele trei legi adoptate. Referitor la textele concrete, punctul nostru de vedere este că suntem împotriva posibilității pensionării la 20 de ani, suntem pentru abrogarea și nu pentru amânarea acestui articol", a declarat Marton Arpad.

Acesta s-a referit la prevederea din OUG 92 prin care s-au modificat legile justiției astfel încât pensionările anticipate ale magistraților se amână până la finalul anului 2019.

"Posibilitatea de pensionare a magistraților la 20 de ani - acest amendament a venit din partea CSM. Eu am solicitat CSM să ne precizeze dacă există o posibilitate ca prin acest amendament care a fost introdus în lege să se pensioneze un număr mare de magistrați. Scopul OUG 92 a fost ca acest articol să nu intre în vigoare odată cu legea. CSM-ul va face o evaluare și dacă la anul, când am dat termen 31 decembrie 2019, CSM va constata că nu este un pericol pentru sistemul judiciar, adică nu se vor pensiona un număr mare de judecători și procurori, această prorogare. PSD nu ia în calcul abrogarea acestui articol", a declarat Iordache, la rândul său.

Comisia specială pentru legile justiției a început, marți, dezbaterile generale pe legea de aprobare a OUG 90/2018 privind secția de investigare a infracțiunilor din justiție, precum și pe legea de aprobare a OUG 92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22