Lia Savonea noua șefă a CSM vrea să rezolve probleme legate de limitele libertăţii de exprimare

Redactia | 12.12.2018

Noul preşedinte al Consiliului a promis că va lupta pentru consolidarea independenţei sistemului judiciar, dar va face şi curăţenie în interiorul magistraturii.

Pe aceeași temă


„Avem şi ceva probleme pe care trebuie să le rezolvăm - limitele libertăţii de exprimare, încălcări ale legii pe ici, pe colo. E cazul să separăm odată apele şi să demonstrăm că avem capacitatea de autoreglare instituţională”, a spus Lia Savonea, preşedinte ales al CSM.

Lia Savonea este membrul CSM care, după decizia Curtii Constitutionale în cazul completurilor de 5 judecători formate ilegal, a propus revocarea preşedintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea.

În 2019, Consiliul va gestiona probleme importante pentru sistemul judiciar: se încheie mandatul procurorului general, aflat deja în procedura de revocare, iar procurorii dau aviz consultativ. În paralel, chestiunea şefului DNA este încă deschisă.

De asemenea, mandatul conducerii Curţii supreme expiră în toamnă, iar în premieră preşedintele şi vicepreşedinţii sunt numiţi direct de Secţia pentru judecători.

Tot în 2019, CSM organizează concursul pentru conducerea inspecţiei judiciare, dar şi pentru secţia care anchetează magistraţii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22