Liberalii au elaborat un proiect prin care plagiatul este asimilat inselaciunii

I. P. | 01.10.2015

Senatorul PNL Mihaela Popa a anuntat, joi, semnarea unei intiative legislative prin care plagiatul este asimilat inselaciunii, in special daca acest lucru a permis obtinerea unor foloase (functii, finantari etc), inițiativă ce prevede și posibilitatea ca acesta să fie pedepsit cu inchisoarea.

Pe aceeași temă

"Am semnat o initiativa legislativa prin care plagiatul este asimilat inselaciunii, mai ales cand cu ajutorul acestuia obtii finantari de la stat, obtii functii, concursuri, avantaje personale. Consideram ca trebuie trecut in randul infractiunilor, a inselaciunii, si trebuie pedepsit ca atare, cu minim sase luni", a afirmat senatorul PNL Mihaela Popa, potrivit Agerpres.

În România există mai multe cazuri celebre, de persoane cu funcții importante în stat acuzate că au plagiat masiv în lucrările de doctorat, printre care și premierul Victor Ponta.

În 2012, Revista Nature a publicat primele dovezi ale plagiatului în teza de doctorat a lui Victor Ponta, intitulată „Curtea Penală Internaţională” şi în care sunt reproduse părţi consistente din lucrările specialiştiilor în drept Dumitru Diaconu, Vasile Creţu şi Ion Diaconu.

Consiliul Național de Etică a decretat însă că lucrarea nu este plagiat și Victor Ponta a rămas cu titlul de doctor.

Similar s-a întâmplat și în cazul vicepremierului Gabriel Oprea, care a plagiat in teza sa de doctorat sustinuta in anul 2000 la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

Plagiatul a fost confirmat si de o analiza separata realizata in nume personal de catre profesorul Marian Popescu, presedinte al Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22