Liberalii discută despre alianța cu PSD și excluderea lui Orban, prea critic la adresa lui Iohannis

Redactia | 12.11.2021

Liberalii se întrunesc ca să discute despre negocierile avute cu PSD şi UDMR, pentru formarea unui guvern, dar și despre soarta lui Ludovic Orban, devenit foarte critic la adresa președintelui Iohannis.

Pe aceeași temă

Echipele de negociere ale PSD, PNL și UDMR care lucrează la programul de guvernare au reușit să închidă câteva capitole - Fonduri Europene, Externe, Apărare, Sănătate, Interne - încearcă să rezolve disputele pe temele de Justiție, Finanțe și Economie, dar discuțiile sunt departe de a se fi încheiat, în principal din cauza neînțelegerilor apărute la împărțirea ministerelor între cele trei partide care vor forma viitorul arc guvernamental.

De asemenea, în şedinţa BEx al PNL se va discuta despre propuneri pentru şefia SRTv şi SRR.

Excluderea lui Orban

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a anunţat recent că în şedinţa BEx se va discuta şi despre ultimele declaraţii ale fostului lider al liberalilor Ludovic Orban, urmând să se ia o decizie în acest sens.

Întrebat dacă în şedinţa de vineri va propune excluderea lui Ludovic Orban din PNL, el a răspuns: „Vom discuta declaraţiile domnului Ludovic Orban din ultima perioadă în spaţiul public şi atacurile la preşedintele României şi la preşedintele PNL şi vom vedea decizia BEx”.

Fostul preşedinte PNL Ludovic Orban a anunţat că se va prezenta la şedinţa Biroului Executiv al partidului, dar a precizat că o decizie privind excluderea sa îi revine Consiliului Naţional.

El a spus că va cere în şedinţa BEx „demisia lui Cîţu şi a conducerii”, „sistarea oricăror discuţii cu PSD şi refacerea coaliţiei PNL – UDMR – USR”.

Declarații Ludovic Orban:

 • Florin Cîțu a făcut praf PNL și coaliția cu USR, a dus partidul la 10% și l-a făcut nefrecventabil

 • Acești domni vor să propună excluderea mea din PNL. Vreau să mă delimitez categoric de toate deciziile luate de președintele Iohannis și de Florin Cîțu

 • Cîțu a preferat un amantlâc cu PSD

 • Florin Cîțu nu e calificat să conducă nici o administrație de bloc

 • Odată făcut pactul cu diavolul de către o conducere nelegitimă, împotriva voinței bazei PNL, toți cetățenii români care au votat PNL trebuie reprezentanți

 • Veți înființa un nou partid? Mă voi consulta cu colegii mei care vor să rămână loiali cetățenilor care ne-au votat și vom lua o decizie

 • Acești domni s-au dat afară singuri din rându politicienilor cu onoare

 • Le spun colegilor mei că trebuie să plece ei din PNL, nu eu. Până la urmă se va ajunge la judecata oamenilor și a lui Dumnezeu

Negocieri

Reprezentanţii PNL, PSD, UDMR şi ai minorităţilor naţionale au avut, marţi, primele negocieri oficiale pentru formarea unei majorităţi. Începând de miercuri, echipele PNL şi PSD au avut discuţii pe capitolele programului de guvernare.

PNL și PSD au bătut palma până în acest moment pe domeniile Sănătate, Fonduri Europene, Apărare, Interne și Externe.

Neînțelegeri au apărut în cazul Justiției, Finanțelor, Agriculturii și Muncii, acolo unde echipele de negociere liberală și social-democrată urmează să mai aibă discuții.

Reamintim că miercuri și joi cele două partide au purtat negocieri pe fiecare domeniu pentru un posibil viitor program de guvernare, în cazul unei alianțe între PSD și PNL.

Cițu despre suprataxă și Ciucă-premier care „nu este pe masă”

Premierul interimar Florin Cîțu a declarat, vineri dimineață, că nu vede niciun motiv pentru a suprataxa persoanele cu venituri mari, așa cum cere PSD, și că din punct de vedere ideologic nu se potrivește cu doctrina liberală.

Cîțu a mai spus că taxele ”distorsionează comportamentul oamenilor” și că PNL este interesat, dimpotriva, ca oamenii să achiziționeze ”cât mai multe active”.

Florin Cîțu a spus despre Orban că trebuie să suporte consecințele la fel ca orice alt membru PNL care încalcă statutul, amintind de foștii liberali Viorel Cataramă și Daniel Zamfir.

Întrebat dacă ia în considerare propunerea lui Nicolae Ciucă ca premier, Florin Cîțu a spus: „În acest moment nu avem această variantă pe masă. Când am venit cu variantă pe masă, am venit cu ea pe masă și a fost votată. Dacă voi veni cu acea variantă pe masă, o voi spune atunci. N-are sens să ne gândim acum”.

El a spus că „este o variantă rotația premierului”.

„Mandatul este de a începe negocierile cu PSD și am început în jurul unei guvernări liberale. Dacă din aceste negocieri venim cu altă soluție, vom merge în partid și vom cere acea soluție.

Principalele declarații:

În acest moment mandatul e clar, de a începe negocierile cu PSD în jurul unei guvernări liberale. Dacă vom avea altă soluție vom merge în partid cu altă soluție. Vom vedea în partid ce se va agrea în partid.

 • Nu avem această variantă pe masă (Ciucă premier, n.red.). Nu este vorba despre mine personal, ci despre guvernarea pentru România, să găsim o soluție să funcționeze până în 2024, să mergem mai departe cu un guvern cu puteri depline.

 • Ca președinte PNL mă interesează ca principiile pentru care am fost votați să nu fie diluate în această guvernare. Cum vor arăta premierul și guvernul, vom duce negocieri. N-am negociat cu Victor Ponta.

 • N-am înțeles motivația pentru a introduce o nouă taxă (taxa pe bogăție, n.red.). Nu este niciun motiv pentru a pune o suprataxă.

 • Noi vrem să-i încurajăm pe oameni să achiziționeze cât mai multe active. Taxele distorsionează comportamentul oamenilor. Discuția este mai complicată.

 • În ce privește modul de a-i impozita pe români sunt mai multe variante. Pe mine mă interesează eliminarea evaziunii fiscale.

 • Mă voi pronunța în interiorul BEx (despre viitorul lui Ludovic Orban în PNL, n.red.). Orice membru al PNL care încalcă statutul trebuie să suporte consecințele. Au fost încălcate aceleași reguli care au fost încălcate și de Viorel Cataramă, și Daniel Zamfir.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22