Liberalii vor să depună miercuri moțiunea de cenzură în parlament. Ce spune aritmetica parlamentară

Dora Vulcan | 11.06.2019

Ludovic Orban a anunțat că moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă va fi depusă cât mai curând posibil, cel mai probabil miercuri dar că încă are negocieri, inclusiv cu cei de la PSD-ALDE.

Pe aceeași temă

”Discuțiile continuă până la depunerea moțiunii de cenzură. Dorința noastră este să depunem moțiunea într-un timp cât mai scurt, probabil miercuri”, a declarat Ludovic Orban.

Orban spune că poartă inclusiv negocieri individuale, care exced cadrul negocierilor între partide, cu parlamentari ai partidelor aflate la guvernare, de la PSD și ALDE, pentru a spori șansele trecerii moțiunii de cenzură.

”Vom continua discuțiile cu celelalte grupuri parlamentare și individual cu ceilalți parlamentari PSD și ALDE”, a adăugat Ludovic Orban.

Orban anunța în urmă cu o săptămână că proiectul moțiunii a fost adoptat de conducerea partidului și că demarează negocieri cu PMP, UDMR, USR și Pro România pentru susținerea moțiunii de cenzură.


"Românii, în majoritate zdrobitoare, nu mai vor ca la putere să fie PSD. (...) Din acest motiv, PNL va face toate demersurile constituţionale, legale, posibile, pentru a pune punct acestei guvernări. Repetăm solicitarea noastră către Guvern: daţi-vă demisia, (...) românii nu vă mai vor în fruntea României. În cazul în care Guvernul nu îşi va da demisia, PNL va depune, până la sfârşitul sesiunii parlamentare, o moţiune împotriva acestui Guvern", declara Orban.

Președintele Pro România a anunțat că parlamentarii săi vor vota moțiunea, dar că nu vor semna textul moțiunii.

În acest moment, PSD-ALDE dețin majoritatea în parlament, cu 240 de voturi, cu șase mai mult de cât e nevoie pentru trecerea moțiunii.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că moţiunea de cenzură care urmează să fie depusă de opoziţie nu va trece, adăugând că Alianţa PSD-ALDE are suficiente voturi ca această moţiune să nu fie adoptată.

”Avem suficiente voturi ca moţiunea să nu treacă şi astăzi. În primul rând, mă întrebaţi zilnic acest lucru, ieri v-am spus că nu este nicio problemă, astăzi vă răspund la fel, că nu este nicio problemă. Dar vorbim de o moţiune care încă nu a fost depusă", a precizat Ciolacu, înaintea şedinţei grupurilor parlamentare reunite ale PSD la care participă şi premierul Viorica Dăncilă, preşedinte interimar al PSD.

Întrebat dacă a negociat şi cu alte partide, Ciolacu a răspuns: "Alianţa PSD-ALDE are suficiente voturi singură să nu treacă moţiunea, matematic vorbind".

El a spus că urmează ca parlamentarii PSD să ia o decizie în privinţa strategiei la moţiune.

"O să ne facem o strategie, e decizia noastră, a grupului. Noi dorim, la fel ca şi opoziţia, ca această moţiune să intre cât mai repede la vot", a mai spus Ciolacu.


PNL, USR și PMP au împreună 150 de parlamentari. Dacă UDMR și Pro România se alătură demersului, așa cum au anunțat, s-ar strânge doar 207 voturi, insuficiente pentru căderea Guvernului, pentru care ar fi nevoie de 234 de voturi. Chiar și cu voturile celor 17 parlamentari ai minorităților, opoziția tot nu ar putea strânge numărul necesar de voturi pentru căderea guvernului Dăncilă. De altfel, parlamentarii minorităților au votat de fiecare dată alături de PSD-ALDE atât la Codul penal cât și la modificarea legilor justiției.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22