Liberation:Caz unic în Europa.Europarlamentarul Cristian Preda, acuzat de defăimarea țării

Redactia | 31.03.2018

Obsesia PSD-ALDE cu „defăimarea” țării, când de fapt sunt criticate deciziile politice luate de actuala putere, seamănă cu zicerea de pe vremea comuniștilor: „dai în mine, dai în fabrici și uzine”.

Pe aceeași temă

 

 

Cotidianul francez Liberation scrie despre "cazul unic in UE" al europarlamentarului Cristian Preda, care este acuzat de PSD ca a criticat derapajele de la Bucuresti si care ar putea ramane fara Steaua Romaniei din acest motiv, relatează Ziare.com

 

In articolul publicat de Liberation se mentioneaza ca europarlamentarul roman si-a pledat cauza miercuri, in fata Consiliului de Onoare al Ordinului Steaua Romaniei.

 

În presa internațională încep să apară articole despre aberațiile coaliției dâmbovițene, cum ar fi cazul europarlamentarului Cristian Preda, căruia i-ar putea fi luată Steaua României de către Consiliul de Onoare al Ordinului, consiliu în care predomină culoarea roșie, cu cei trei trandafiri pe fundal. Replica PSD va fi că este urmarea dezinformării, că în realitate este o problemă de comunicare, pe care Liviu Dragnea e gata să și-o asume.

 

"Decorat in 2009 pentru activitatea sa universitara, eurodeputatul, fost decan al Facultății de Știinte Politice de la București, este acuzat astazi ca si-a defaimat tara. La finalul lunii noiembrie, in fata Parlamentului European, Preda si-a exprimat ingrijorarea fata de derapajele de la Bucuresti. El a tras un semnal de alarma: majoritatea socialista aflata la putere de mai bine de un an pune in pericol statul de drept", scrie Liberation.

 

Convocarea lui Cristian Preda in fata Consiliului de Onoare "a starnit un veritabil soc si a mobilizat numerosi intelectuali", arata sursa citata.

 

"Ceea ce se intampla este un caz unic in Uniunea Europeana. PSD, partid aflat la putere, lucreaza la un proiect de lege care vizeaza pedepsirea tuturor persoanelor care dauneaza imaginii Romaniei in lume, inclusiv strainii", mai scrie Liberation, subliniind ca ar fi "primul caz de sanctiune pentru 'defaimarea tarii' care vizeaza un deputat european".

 

"Daca imi retrag Steaua Romaniei, imi ramane Legiunea de Onoare (acordata de Franta, n.red.) ", a comentat Cristian Preda, exprimandu-si ingrijorarea pentru concetatenii sai.

 

"Conteaza mai putin decizia finala, aceasta actiune a instaurat frica", mai spune el.

 

Pentru ca nu a fost permis accesul presei la audierea sa in Consiliul de Onoare, Cristian Preda a publicat pledoaria sa pe site-ul Ziare.com, scrie Liberation.

 

Cristian Preda a fost sustinut public printr-un mesaj pe Twitter chiar de Antonio Tajani, presedintele Parlamentului European. Coincidenta sau nu, patru social-democrati membri ai Consiliului de Onoare au lipsit miercuri de la audiere, decizia fiind amanata pana la mijlocul lunii aprilie, scrie autorul articolului.

 

Liberation semnaleaza si o contradictie la PSD: In 2012, Rovana Plumb, pe atunci ministru al Fondurilor Europene, critica autoritatile de la Bucuresti, partidul sau fiind la acea vreme in Opozitie. Si Rovana Plumb a invocat activarea articolului 7 din Tratatul UE, insa declaratia nu a starnit reactii la Bucuresti, iar PSD n-a cerut nici pana azi sanctionarea ei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22