Libertatea: 16 minore din Caracal forțate să facă sex cu manageri austrieci și soldați americani

Redactia | 12.08.2019

În dosarul celor 16 minore traficate la Caracal, judecat între 2012 și 2017, DIICOT i-a iertat pe bărbații care au cumpărat de la traficanți serviciile fetelor obligate să se prostitueze, scrie Libertatea.

Pe aceeași temă

​Să cumperi fete traficate e o crimă pentru că ”folosirea serviciilor unei persoane exploatate” este infracțiune pedepsită cu închisoarea conform Codului Penal românesc. Legile din România, UE și SUA înăspresc pedeapsa pentru această infracțiune când victimele exploatării sunt copii.

În dosarul celor 16 minore traficate la Caracal, judecat între 2012 și 2017, DIICOT i-a iertat pe bărbații care au cumpărat de la traficanți serviciile fetelor obligate să se prostitueze, scrie Libertatea.

Potrivit sursei citate, comisarul Nicolae Alexe a anchetat cazul din 2012, ca polițist pentru DIICOT. El i-a audiat pe managerii și angajații austrieci firmei care lucra pentru hidrocentrala de pe Olt, dar pe soldații americani de la Deveselu DIICOT nici măcar nu i-a chemat, să-i vadă la față. Alexe a fost avansat, a devenit în 2019 adjunctul IPJ Olt și a coordonat operațiunea eșuată de salvare a Alexandrei, colaborând cu interlopii.

Mărturia unei victime, pentru Libertatea:

– Le spuneai clienţilor că eşti captivă?

– Da. Fiecăruia, inclusiv unuia dintre acei poliţişti (n.r. – printre clienții fetei erau și polițiști din Caracal) , i-am spus că sunt ţinută cu forţa, că nu-mi dă voie să plec şi îi rugam să facă ceva, să mă ajute ca să scap de acolo. La toţi le spuneam să mă ajute, plângeam. Şi niciunul n-a făcut nimic.

– Ce-ţi spuneau ei, când le cereai ajutorul?

– Ziceau că o să mă ajute, îmi promiteau că o să facă ceva să mă scape de acolo. Dar ei, de fapt, îşi făceau treaba, plăteau şi plecau.

Citește continuarea în Libertatea


Jurnalistul Mircea Marian, de la Newsweek, spune că ”articolul de azi din Libertatea, intitulat `16 minore din Caracal forțate să facă sex cu români, manageri austrieci și soldați americani! Cum i-a scăpat DIICOT pe militarii din Deveselu, deși au cumpărat de la traficanți sex cu fete de 14-16 ani` este o cumplită mostră de manipulare, minciuni prin omisiune și supoziții lipsite de orice consistență. O rușine.”

Mircea Marian destructurează, într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, întregul articol pe puncte:

”A) Tot titlul se bazează pe o declarație și o încheiere dintr-un dosar din 2012-2013. Dar lucrările la Deveselu au început, oficial, în octombrie 2013. Au fost, înainte de octombrie 2013, ingineri sau alți angajați ai departamentului Apărării la Deveselu? Probabil. Dar era datoria articolului să facă această precizare. Au stat aceștia suficient de mult încât să merite riscul - și o să explic termenul `risc` - să meargă la prostituatele din Caracal? Nu știm.
B) Folosirea prostituatelor de către militarii americani se pedepsește cu un an de închisoare și excluderea din armată. Acest articol din codul militar american nu este literă moartă, cazul cel mai celebru fiind al agenților Secret Service prinși în Columbia la prostituate. În Columbia, btw, prostituția este legală.
C) Toți militarii americani care pleacă peste hotare sunt instruiți în legătură cu utilizarea serviciilor prostituatelor, adică li se reamintesc riscurile penale și li se spune că, de obicei, acele femei sunt forțate și ar putea face parte din rețele de trafic de carne vie - o chestiune în a cărei combatere SUA sunt puternic implicate.
Articolul din Libertatea omite aceste fapte și reușește performanța să arate că între baza de la Deveselu și mafia chineză nu sunt mari diferențe: niște nenorociți protejați de autoritățile corupte române. Sugerează că militarii americani sunt, indirect, responsabili de moartea a două tinere fete din Caracal.
Sunt convins că vor fi mulți care-i vor crede pe cei de la Libertatea, eu spun că este o manipulare ordinară. Faptul că acest articol apare cu opt zile înainte de întâlnirea dintre K.I. și Trump este, precis, o fericită coincidență. La fel ca și faptul că directorul Libertății a fost plătit, ani buni, cu 35.000 de euro pe lună de către Dan Voiculescu.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22