Liderii G7 au decis să analizeze plafonarea prețului pentru petrolul și gazul rusesc

Redactia | 28.06.2022

Liderii G7 au convenit să analizeze introducerea unor plafonări de preț la importurile de petrol și gaze rusești pentru a încerca să limiteze capacitatea Moscovei de a finanța războiul în Ucraina.

Pe aceeași temă

Uniunea Europeană va analiza împreună cu partenerii internaționali modalități de reducere a prețurilor la energie, inclusiv fezabilitatea introducerii unor plafoane temporare ale prețurilor la import, se arată într-o secțiune a comunicatului final G7, potrivit Reuters. Oficialii precizează că asta înseamnă plafoane atât pentru petrol, cât și pentru gaze.

Liderii G7 au dezbătut un plafon global pentru prețul energiei rusești pentru a împiedica Moscova să profite de pe urma invadării Ucrainei, care a dus la creșterea bruscă a prețului petrolului și gazelor.

Veniturile din exporturile de petrol rusesc au crescut în mai, chiar dacă sancțiunile i-au redus Rusiei volumele de export, a declarat Agenția Internațională pentru Energie în raportul său lunar din iunie.

Statele Unite au fost primele care au cerut un mecanism care să limiteze prețul plătit de alte țări pentru petrolul rusesc.

Ideea este de a lega serviciile financiare, asigurările și transportul de petrol la un plafon la prețul petrolului rusesc. Deci, dacă un expeditor sau un importator ar dori aceste servicii, ar trebui să se angajeze ca petrolul rusesc să fie vândut la un preț maxim stabilit.

Italia, a cărei economie se bazează pe energia rusă, a cerut extinderea plafonului de preț și la gazul natural.

Prim-ministrul italian Mario Draghi a avertizat săptămâna trecută cu privire la necesitatea abordării prețurilor la energie pentru a limita inflația și a spus că principala obiecție față de un plafon la gaz din partea colegilor europeni este teama că ar putea determina Rusia să reducă în continuare livrările.

Franța a spus că mecanismul de plafonare a prețurilor ar trebui să se extindă dincolo de produsele rusești pentru a reduce prețurile într-un mod mai larg, inclusiv pentru țările G7 care caută să se aprovizioneze cu energie din altă parte.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22