Liderii grupurilor din Senat, mai putin PNL, au discutat despre imaginea legislativului

I. P. | 10.10.2015

Problemele care au dus la scăderea încrederii în Parlament și la imaginea defavorabilă au fost subiectele principale de la întâlnirea informală a membrilor Biroului Permanent al Senatului, liderii grupurilor parlamentare și președinții comisiilor permanente care a avut loc joi la Palatul Snagov.

Pe aceeași temă

"Scopul întâlnirii, inițiată de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și preconizată a fi de tipul 'brain storming', a fost inventarierea problemelor care au dus la scăderea încrederii în Parlament și la crearea în timp a unei imagini nefavorabile privind activitatea acestuia precum și găsirea unor soluții pentru restabilirea încrederii cetățenilor în Legislativ", informează un comunicat al Direcției Presă, Comunicare și Imagine din partea Cabinetului Președintelui Senatului, comunicat remis, sâmbătă, Agerpres.

 

În cadrul întâlnirii informale s-a făcut propunerea să se dea posibilitatea procedurală a introducerii unor amendamente și în plen, fapt care va crește interesul senatorilor pentru lucrările plenului, durata ședințelor de plen, dar și interesul public pentru activitatea Senatului.

 

Discuțiile s-au centrat pe două dintre funcțiile de bază ale Senatului: dezbaterea politică și controlul instituțiilor subordonate.

 

Printre problemele dezbătute se numără cea privind expertiza profesională a aparatului de lucru al Senatului, care nu se ridică în multe situații la nivelul la care se impune și, din acest motiv, de multe ori rapoartele venite de la comisiile de specialitate sunt lipsite de consistență și sunt inutile pentru uzul senatorilor.

 

"Ar trebui redat Senatului rolul de for de dezbatere politică, prin organizarea periodică a unor ședințe de plen la care să se discute una sau două teme majore, fără ca aceste discuții să se încheie printr-un vot. În acest sens, s-a dat ca exemplu tema valului de imigranți care va afecta și România, care trebuie neapărat dezbătută, dar care lipsește cu desăvârșire din agenda Senatului", se arată în comunicat.

 

Pentru îmbunătățirea imaginii Parlamentului a fost emisă recomandarea ca toate grupurile din Senat să fie mult mai riguroase în privința prezenței senatorilor la ședințele de plen și la toate activitățile Senatului, prezența urmând a fi unul dintre criteriile pentru alcătuirea viitoarelor liste de candidați la alegerile din 2016.

 

O altă recomandare rezultată din dezbateri s-a referit la expertiza viitorilor candidați ai partidelor pentru Parlament, astfel încât comisiile de specialitate să fie alcătuite în următoarea legislatură din oameni politici cu o carte de vizită profesională, cu experiență și nu doar pe baza apartenenței la un partid sau la un grup de interese restrânse.

 

"Lupta împotriva corupției trebuie continuată și încurajată de Parlament prin atitudine și prin perfecționarea legilor privind justiția în deplin respect al principiului separației puterilor în stat. S-a făcut remarca referitoare la Ministerul de Externe care, prin documentele pe care le pune la dispoziție înaintea întrevederilor oficiale și pe care le difuzează în diverse medii, ne creează o imagine externă de cea mai coruptă națiune. În aceste documentare, MAE ne face un titlu de glorie că demnitari și înalți demnitari ai statului român au probleme cu Justiția sau sunt anchetați. În timp ce noi ne lăudăm în exterior cât de corupți suntem", informează documentul citat.

 

Senatorii PNL și cei afiliați grupului nu au participat la întâlnire.

 

"Din considerente care privesc direcția și interesele sale politice, grupul PNL a decis să boicoteze această întâlnire, în ciuda faptului că, inițial, o aprobase la ședința BP prin vocea liderului de grup. Ca urmare, senatorii PNL și cei afiliați grupului nu au participat la întâlnire", precizează comunicatul citat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22