Liderul AUR cercetat de Parchetul General pentru că ar fi instigat la falsificarea listelor cu semnă

Redactia | 05.06.2024

Președintele AUR, George Simion, este vizat de Parchetul General în dosarul în care Silvestru Șoșoacă este cercetat pentru falsificarea semnăturilor depuse pentru candidatura la alegerile europarlamentare.

Pe aceeași temă

Parchetul General a confirmat oficial că face cercetări într-un dosar în care liderul unui partid parlamentar a instigat membrii unui partid să falsifice „mii de liste de susținători” pentru un candidat independent

Parchetul General a transmis miercuri că se fac cercetări într-un dosar de instigare la falsificarea listelor electorale. Liderul partidului parlamentar vizat de anchetă este George Simion, președintele AUR.

„În luna aprilie 2024, liderul unei formațiuni parlamentare, deputat, i-a instigat, atât direct, cât și prin interpuși, pe mai mulți membri ai unei formațiunii politice și pe o serie de angajați ai Parlamentului României care desfășoară activități lucrative în cadrul formațiunii politice respective, să procedeze la falsificarea câtorva mii de liste de susținători necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024. În acest context, în data de 9 aprilie 2024, deputatul în cauză a solicitat, atât direct, cât și prin intermediul unor persoane de încredere, mobilizarea în regim de urgență a câtorva zeci de persoane la sediul central al formațiunii politice în scopul completării listelor de susținători necesare depunerii candidaturii independente, prin consemnarea în cuprinsul listelor a datelor reale ale unor cetățeni, copiate din alte liste de susținători completate anterior de membrii formațiunii, demers urmat de falsificarea semnăturilor respectivelor persoane. În același scop, liderul formațiunii politice a transmis mesaje vocale pe grupurile de comunicare, iar în situațiile în care anumite persoane au refuzat să se conformeze, acesta le-a contactat direct punându-le în vedere să se deplaseze la sediul organizației în scopul arătat”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Potrivit procurorilor, pe 9 aprilie 2024, la sediul formațiunii s-au strâns aproximativ 50 de persoane, unele dintre acestea rămânând și pe timpul nopții, activitățile continuând și pe tot parcursul zilei de 10 aprilie 2024. „Pentru a-și conspira identitatea și activitățile ilicite, persoanele implicate în procesul de falsificare efectivă a listelor au inserat în spațiile dedicate datelor de identificare ale celor care au întocmit listele, datele unor persoane reale, dar fără legătură cu demersul arătat, cărora le-au falsificat semnăturile. Totodată, în condițiile în care semnăturile falsificate nu erau suficiente pentru a permite depunerea candidaturii independente, reprezentanții formațiunii politice au procedat la fotocopierea listelor falsificate anterior, în vederea atingerii pragului de 100.000 de susținători. Ca urmare a activităților descrise, în seara zilei de aprilie 2024, membrii formațiunii politice au finalizat activitatea de pregătire și îndosariere a listelor de semnături, aceasta fiindu-i transmisă persoanei care urma să-și depună candidatura și care s-a deplasat la Biroul Electoral Central, depunându-și candidatura. În data de 11 aprilie 2024, reprezentanții Biroului Electoral Central au confirmat oficial acceptarea candidaturii”, mai precizează Parchetul General.

Simion: „A început!”

George Simion, liderul AUR, deși nu a fost nominalizat oficial de Parchetul General ca fiind implicat în acest dosar, în care este cercetat Silvestru Șoșoacă, a avut o reacție pe Facebook, unde a scris un mesaj: „Atenție: Vor să scoată AUR din listele electorale! Disperarea sistemului e maximă!”. „A început!!! Zeci de apropiați de-ai mei și membri din echipa de campanie sunt citați ca martori pentru azi și zilele următoare și puși să dea declarații despre mine!”, a mai adăugat George Simion într-un comentariu la postarea de pe Facebook.

Ulterior, liderul AUR s-a dezlănțuit: „Nu știu, aștept o comunicare din partea procurorilor”, spune liderul AUR, George Simion, despre acțiunea Parchetului General. El îi acuză pe procurori de furt, iar pe liderii PSD că au „orchestrat acest dosar”.

„Se zvonește. Nu știu, aștept o comunicare din partea procurorilor. Momentan, îi acuz de furt, pentru că le-au furat telefoanele colegilor noștri cu trei zile înaintea alegerilor. Asta se cheamă poliție politică din partea lui Dâncu, a lui Ciolacu și a grupului de la Cluj, cei care ne-au orchestrat acest dosar sunt cei din grupul de la Cluj”, spune de la Cluj Napoca George Simion, conform Mediafax.

AUR a avut o primă reacție

„Avem parte de un abuz greu de descris, un episod foarte trist pentru democrația noastră pe care nu îl mai credeam capabil, nu îl mai credeam posibil în 2024, parcă e desprins din timpul Comunismului. Asistăm la zvârcolirea sistemului disperat că îi scapă puterea printre degete. AUR a crescut mult prea mult pentru gustul lor, AUR e de neoprit și atunci încearcă, așa cum au învățat, cu mijloace totalitare (...) Eu vreau să luați notă de următorul lucru: tot ce s-a petrecut astăzi este un abuz. Angajații noștri de la partid, colegii de la grupul parlamentar AUR, au fost ridicați ca niște infractori din stradă, au fost percheziționați și umiliți în fața vecinilor, deși nu au fost decât citați în calitate de martor, au fost puși să dea semnături în cadrul audierilor... foarte multe chestiuni de ordin tehnic care nu au fost respectate... Acest atac este făcut de acest sistem disperat că-i scapă puterea.

Nu există niciun fel de infracțiune AUR, nu există niciun fel de probă împotriva noastră, respingem maniera totalitară în care acționează forțele de ordine împreună cu magistrații la ordinul celor care conduc azi România, PSD-PNL.

Nu am comis nicio infracțiune, nu există nicio probă împotriva noastră, nu a fost nimeni declarat inculpat. Colegii noștri au fost traumatizați, ținuți ore întregi pe holuri aici, fără să aibă vreo calitate (...) Nu există nicio acuzație a procurorilor, este doar un comunicat al procurorilor. AUR nu e parte la nicio infracțiune“, a afirmat Claudiu Tîrziu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22