Liderul nord-coreean Kim Jong-Il a murit. Coreea de sud si Japonia in stare de alerta

Fara Autor | 19.12.2011

Pe aceeași temă

 

Liderul nord-coreean Kim Jong-il a murit, sâmbătă, la vârsta de 69 de ani. Fiul său, Kim Jong-un, a fost desemnat pentru a-i succede la conducerea singurei dinastii comuniste din istorie.
 
Kim Jong-il, care avea probleme de sănătate de mai mulţi ani, a murit sâmbătă, 17 decembrie, la ora locală 8.30 (1.30, ora României), a anunţat plângând un prezentator al televiziunii de stat nord-coreene. 
 
Kim, a cărui mobilitate era redusă din 2008 când a suferit un accident cerebral, a decedat din cauza unui "infarct miocardic sever şi a unei crize cardiace", în trenul său, în timpul uneia dintre deplasările sale tradiţionale pe teren, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene, care a adăugat că o autopsie a fost realizată duminică.
 
Funeraliile sale au fost fixate pentru 28 decembrie la Phenian. Autorităţile statului comunist au decretat doliu în perioada 17-29 decembrie.
 
 
Kim Jong-un, succesorul oficial
 
Fiul liderului nord-coreean, Kim Jong-un, cel mai tânăr dintre fiii fostului lider, a fost desemnat pentru a-i succede, a anunţat, luni, presa oficială a regimului comunist.
 
"La conducerea revoluţiei coreene se află, în prezent, Kim Jong-Un, mare succesor al cauzei revoluţionare a Juche şi lider remarcabil al partidului, al armatei şi poporului nostru", a anunţat agenţia nord-coreeană KCNA, citată de AFP.
 
Termenul Juche reprezintă ideologia dezvoltată de către fondatorul Republicii Populară Democrată Coreeana (RPDC), Kim Il-Sung, tatăl lui Kim Jong-Il şi bunicul lui Kim Jong-Un, un amestec de comunism şi de autodeterminare.
 
Kim Jong-un, născut în 1983 sau 1984, a fost desemnat pentru a-i succede la conducerea singurei dinastii comuniste din Istorie, iar agenţia oficială le cere nord-coreenilor să-l recunoască de acum ca lider al lor.
 
"Toţi membrii Partidului (Muncitorilor-n.r.), militarii şi publicul trebuie să respecte fidel autoritatea camaradului Kim Jong-un şi să protejeze şi să consolideze frontul unit al partidului, armatei şi publicului", a subliniat KCNA.
 
 
Stare de alertă în Coreea de Sud
 
La Seul, Guvernul sud-coreean a fost plasat în stare de alertă, după anunţul morţii lui Kim Jong-il, cele două ţări fiind din punct de vedere tehnic încă în stare de conflict armat, de la armistiţiul precar semnat la finalul Războiului din Coreea (1950-1953).
 
Supravegherea la frontiera cu Coreea de Nord, deja ultrasecurizată, a fost sporită, luni, de către Seul, potrivit unor surse oficiale. Seulul a cerut, de asemenea, Statelor Unite să sporească supravegherea prin satelit a Coreei de Nord, deşi, până acum, nicio activitate neobişnuită nu a fost observată la graniţe.
 
Liderul sud-coreean Lee Myung-bak şi-a anulat programul pentru luni şi a convocat Consiliul Naţional de Securitate la "Casa Albastră", reşedinţa prezidenţială de la Seul. 
 
"Toti funcţionarii Casei Albastre au fost plasaţi în stare de alerta", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului sud-coreean.
 
"Supravegherea în zona de frontiera a fost întărită. Suntem foarte atenţi la toate mişcările armatei nord-coreene", a subliniat, pentru AFP, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. 
 
"Toţi comandanţii sunt în alertă, iar Coreea de Sud şi Statele Unite accentuează împărtăşirea de informaţii militare", a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării.
 
 
Japonia, reuniune de urgenţă pe teme de securitate
 
Guvernul japonez a convocat luni o reuniune de urgenţă pe teme de securitate, după anunţul privind moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il, potrivit Mediafax.
 
Premierul nipon Yoshihiko Noda a anulat un discurs pe care urma să îl pronunţe la prânz, la Tokyo, şi a mers imediat la biroul său pentru a discuta cu principalii miniştri.
 
"Sunt la curent cu informaţia şi am dat instrucţiuni pentru a fi verificată", a declarat el presei.
 
Premierul a adăugat că a ordonat consolidarea operaţiunilor de strângere de informaţii privind Coreea de Nord, cooperarea strânsă cu Statele Unite, China şi Coreea de Sud şi pregătirea pentru orice evoluţie neaşteptată.
 
Ministrul Apărării, Yasuo Ichikawa, a declarat că nici o mişcare suspectă a armatei nord-coreene nu a fost semnalată.
 
"Am cerut (comandanţilor militari) să strângă informaţii şi să fie vigilenţi", a afirmat el, la finalul unei reuniuni. "Nu am fost informat despre ceva neobişnuit".
 
Japonia, care a ocupat peninsula coreeană în prima jumătate a secolului XX, nu are relaţii diplomatice cu Coreea de Nord, pe care o consideră o ameninţare.
 
 
SUA, aliatul Coreei de sud şi a Japoniei
 
Statele Unite vor urmări atent informaţiile privind moartea lui Kim Jong-Il. Washingtonul doreşte "stabilitate" în peninsula coreeana, a anunţat, duminică seară, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
 
"Urmarim îndeaproape informaţiile privind moartea lui Kim Jong-il. Preşedintele Barack Obama a fost pus la curent şi suntem în legătură directă cu aliaţii noştri din Coreea de Sud şi Japonia. Noi rămânem ferm angajaţi pentru stabilitate în peninsula coreeană, precum şi pentru libertatea şi siguranţa aliaţilor noştri", a afirmat Jay Carney, citată de AFP.
 
Preşedintele SUA, Barack Obama, şi presedintele sud-coreean, Lee Myung-Bak, au avut, luni dimineaţă, o convorbire telefonică pe tema securităţii din Peninsula coreeană.
 
 
Kim Jong-un, tânărul general
 
Kim Jong-un are aproape 30 de ani şi, deşi nu se ştiu foarte multe despre intenţiile sau personalitatea lui, este apreciat ca fiind un "tânăr general", făcut din acelaşi aluat ca tatăl său.
 
Abia în septembrie 2010, au fost publicate, pentru prima dată, imagini recente ale tânărului Jong-un, realizate alături de tatăl său, în compania altor demnitari.
 
Singura fotografie cunoscută anterior data de peste zece ani. Aceasta anunţa, potrivit analiştilor, accelerarea procesului de succesiune dinastică, la câteva zile după ce Kim Jong-un a ajuns în funcţii înalte din Partidul Muncitorilor din Coreea.
 
Kim Jong-un a avut o rară apariţie publică alături de tatăl său, cu ocazia unui marş militar marcând a 63-a aniversare a regimului comunist, potrivit presei oficiale.
 
Televiziunea nord-coreeană i-a arătat pe cei doi aplaudând de la o tribună de onoare la trecerea unităţilor motorizate, în piaţa mare care poartă numele fondatorului Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC), Kim Il-sung, tatăl lui Kim Jong-il şi bunicul noului lider.
 
Cu puţin înainte de această apariţie publică, Kim Jong-un a fost numit general cu patru stele.
 
Conform serviciilor de informaţii sud-coreene, tânărul care ar fi fost născut de cea de-a treia soţie a lui Kim Jong-il, o dansatoare de origine japoneză decedată din cauza cancerului, a fost format în instituţii elveţiene, unde a devenit un mare amator de baschet.
 
Într-un regim în care cultul personalităţii a fost dus la paroxism, aparatul de propagandă pregătise deja ascensiunea acestuia, fiind desemnat încă de anul trecut cu titlul "tânăr căpitan" sau "tânăr general".
 
Kenji Fujimoto, bucătar şef japonez mult timp în serviciul lui Kim Jong-il la Phenian, l-a descris ca "făcut din acelaşi aluat ca tatăl său, exact portretul său, în ceea ce priveşte faţa, corpolenţa şi personalitatea".
 
Aceste elemente l-ar fi făcut preferatul tatălui său, în defavoarea fraţilor săi mai mari Kim Jong-nam şi Kim Jong-chul.
 
Kim Jong-un nu era citat iniţial de analişti ca fiind cel mai bine plasat în ordinea succesiunii, fratele său cel mai mare Kim Jong-nam fiind considerat mult timp favorit.
 
Dar acesta ar fi pierdut favorurile tatălui său după expulzarea sa din Japonia, unde a încercat să pătrundă cu un paşaport fals, în 2001.
 
"Jong-un este cunoscut ca având potenţial pentru a deveni un lider puternic, intransigent. El are personalitatea pentru a asuma responsabilităţi", a apreciat anul trecut Cheong Seong-Chang, specialist pe tema Coreei de Nord la centrul de reflexie Sejong din Seul.
 
Potrivit unor surse, Kim Jong-il a obţinut sprijinul Beijingului pentru desemnarea fiului său, precum şi garanţii privind supravieţuirea regimului în timpul unei eventuale faze de succesiune.
 
 
Coreea de nord, unica dinastie de tip stalinist din lume
 
Istoria Coreei de nord este caracterizată, încă din 1950, de la războiul cu Coreea de sud, prin înăsprirea unuia dintre regimurile cele mai dure din lume, unicul regim de tip stalinist din lume. AFP prezintă principalele date despre această ţară controversată pentru restul lumii.
 
  • 1945: Plecarea ocupantului japonez. Sovieticii pătrund în peninsulă prin nord, forţele americane în sud. Coreea este divizată în două peste paralela 38.
  • 1948: Fondarea Republicii Democratice Coreea (nord) cu capitala la Phenian, apoi a Republicii Coreene (sud), cu capitala la Seul.
  • 25 iunie 1950: Trupele nord-coreene invadează Sudul cu sprijinul Chinei şi al Uniunii Sovietice: începutul Războiului din Coreea.
  • 27 iulie 1953: Armistiţiul de la Panmunjom pune capăt războiului care s-a soldat cu până la patru milioane de morţi şi dispăruţi.
  • 1991: Admiterea celor două Corei în ONU. Acord de reconciliere, de non-agresiune şi de recunoaştere.
  • 8 iulie 1994: Decesul liderului nord-coreean Kim Il-sung. Fiul său Kim Jong-il îi succede.
  • 18 septembrie 1996: 24 de agenţi nord-coreeni şi patru sud-coreeni sunt ucişi în cursul unei tentative de infiltrare a unui submarin de mici dimensiuni în Coreea de Sud.
  • decembrie 1997 : Primele negocieri de pace între cele două Corei la Geneva.
  • 13/15 iunie 2000: Summit istoric la Phenian: preşedinţii Kim Dae-Jung şi Kim Jong-il semnează un acord care prevede reunificarea.
  • 30 iunie: Acord privind reunirea familiilor şi repatrierea prizonierilor nord-coreeni. Primele întruniri familiale la 15 august.
  • 2002: Confruntare navală în iunie, soldată cu cel puţin 30 de nord-coreeni ucişi sau răniţi şi patru sud-coreeni morţi şi unul rănit. Preşedintele american George W. Bush clasează Coreea de Nord în "Axa Răului".
  • 2003: Phenianul se retrage din Tratatul de neproliferare nucleară. Începutul negocierilor în şase state la Beijing (cele două Corei, Statele Unite, Japonia, Rusia, China).
  • 9 octombrie 2006: Coreea de Nord anunţă că a efectuat primul său test nuclear.
  • 25 mai 2009: După ce a prezentat semne de bunăvoinţă în 2008, Phenianul anunţă că a efectuat un al doilea test nuclear subteran.
  • 26 martie 2010: 46 de marinari sud-coreeni mor în naufragiul unei corvete scufundate în apropiere de frontiera maritimă intercoreeană. O comisie de anchetă internaţională acuză o torpilă nord-coreeană, însă Phenianul neagă.
  • 24 august 2011: Kim Jong-il se declară pregătit să impună un moratoriu asupra testelor nucleare în cazul reluării negocierilor în şase state.
  • 19 decembrie: Phenianul anunţă moartea, cu două zile înainte, a lui Kim Jong-il şi preluarea puterii de către fiul său cel mai tânăr Kim Jong-un. Funeraliile sunt prevăzute pentru 28 decembrie.
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22