LIVE Haos la Washington: Suporterii lui Trump au intrat în Capitoliu. Biden: Asta e insurecție!

Laurentiu Gheorghe | 06.01.2021

Susținătorii lui Trump au atacat clădirea Capitoliului, relatează presa americană, Poliția ordonând evacuarea mai multor clădiri. VIDEO

Pe aceeași temă

UPDATE Senatul respinge obiecțiile aliaților lui Trump privind rezultatul alegerilor din Pennsylvania.

UPDATE Congresul și-a reluat ședința comună pentru validarea voturilor din colegiul electorilor din cele 50 de state. Ședința este condusă de vicepreședintele SUA Mike Pence.

Republicanii au renunțat la obiecțiile în scris față de rezultatul alegerilor din Georgia, ca urmare a violențelor din seara de miercuri. Anunțul a fost întâmpinat cu aplauze de Congres.

Nu același lucru s-a întâmplat cu voturile din Pennsylvania, care au fost contestate, ceea ce însemană că cele două camere vor intra în dezbatere înainte de a vota asupra obiecțiilor.

UPDATE Nancy Pelosi a anunțat într-o scrisoare către colegi că Congresul va continua cu certificarea victoriei lui Joe Biden în această seară, potrivit The Guardian.
„Astăzi, a avut loc un atac rușinos împotriva democrației noastre. A fost la cel mai înalt nivel al guvernului. Cu toate acestea, nu ne poate descuraja de la responsabilitatea noastră de a valida alegerea lui Joe Biden", a spus purtătorul de cuvânt al democratului.
În acest scop, în consultare cu liderul Hoyer și cu Whip Clyburn și după apeluri către Pentagon, Departamentul de Justiție și vicepreședinte, am decis să mergem în această seară la Capitoliu, odată ce va fi aprobat pentru utilizare.”, a mai spus ea.
UPDATE Twitter a șters postarea lui Trump în care le justifica acțiunile insurecționiștilor și mesajul video în care le cere acestora să meargă acasă chiar dacă alegerile au fost fraudate.

UPDATE Republicanii au pierdut și Senatul. Democrații au câștigat ambele locuri în Senat în Georgia.
UPDATE Primarul din Washington, Muriel Bowser, a instaurat starea de urgență începând cu ora 18.00 ( ora DC). Oricine va fi găsit pe străzi după această oră poate fi arestat. Starea de urgență a fost instaurată pentru 12 ore.

UPDATE Poliția a facut primele arestări și a folosit gaze lacrimogene pentru a împrăștia mulțimea, transmite CNN.

Trupe ale FBI SWAT au intrat în clădirea Capitoliului pentru a restaura ordinea.

UPDATE Premierul britanic Boris Johnson a denunțat miercuri „scene rușinoase” la Washington după ce protestatarii pro-Trump au pătruns în Congresul SUA.

Ministrul german de externe Heiko Maas a cerut miercuri susținătorilor lui Donald Trump să „nu mai calce democrația”.

Voturile democratice trebuie respectate. Suntem siguri că SUA se vor asigura că regulile democraţiei sunt protejate", spune și preşedintele Parlamentului European, David Sassoli.

UPDATE Donald Trump a transmis un mesaj video în care le cere protestarilor să plece acasă.

„Știu că suferiți, ne-au furat victoria, am câștigat detașat, dar e timpul să mergeți acasă, trebuie să fim pașnici, să respectăm ordinea, alegerile au fost fraudate, dar mergeți acasă. Plecați acasă acum, trebuie să fie liniște, pace. Nu vrem să fie nimeni rănit. Plecați acasă, vă iubim, știu cum vă simțiți, dar plecați acasă și plecați în liniște”.

UPDATE Președintele ales Joe Biden, face un apel la Donald Trump să restabilească liniștea. „Nu este un protest, este un asediu! Domnule președinte Trump, ieșiți în față, acționați. Dumnezeu să binecuvânteze America, trupele și pe cei care încearcă să păstreze ordinea”

Acesta nu e un protest, este un asediu! Îl somez pe Donald Trump să își respecte jurămantul, să apere Constituția și să ceară încheierea acestui asediu. Se devastează birourile Senatului, se amenință siguranța aleșilor, e o insurectie… Lumea ne privește, sunt șocat că națiunea noastră, care a fost leagănul democrației, a ajuns la un astfel de moment îndurerat. Pe timp de război am îndurat multe și am izbândit. Vom ieși și acum învingători (…) E necesar ca în următorii ani să reinstaurăm statul de drept, să reînnoim politica, promisiunile, să nu aducem ură și haos. America este despre oanare, decență, toleranță. Certificrea votului ar trebui sa fie un lucru sacru.

„Este haos, trebuie să se încheie tot ce se întâmplă acum. Îi cer președintelui Trump să-și respecte jurământul și să apere Constituția și să ceară încetarea acestui asediu. Sunt șocat și întristat de națiunea noastră (....). Trebuie să reinstaurăm decența, statul de drept, să nu aducem ură și haos. America înseamnă onoare, respect, toleranță. Noi așa suntem, așa am fost mereu. Certificarea votului ar trebui să fie un lucru sacru, să se afirme democrația americană, dar ziua de astăzi ne amintește că democrația este fragilă și, pentru a o păstra, este nevoie de lideri, nu de urmărirea intereselor personale, să ne dedicăm binelui comun. Copiii noștri se uită la televizor și se întreabă ce se întâmplă. America este mult mai bună decât ce am văzut astăzi, privind asediul de la Capitoliu. Mi-a amintit de cuvintele lui Abraham Lincoln, că trebuie să ne păstrăm speranța, să fim generoși, corecți, să găsim o cale pe care să o urmăm, pe care să o căutăm mereu, pentru ca Dumnezeu să ne binecuvânteze. Noi așa suntem: urmăm democrația, decența, onoarea. Domnule președinte Trump, ieșiți în față, acționați. Dumnezeu să binecuvânteze America, trupele și pe cei care încearcă să păstreze ordinea”

UPDATE Vicepreședintele Mike Pence: Violențele și distrugerile care au loc la Capitoliu trebuie oprite și trebuie oprite acum.

Vicepreședintele Mike Pence a amenințat că cei care sunt implicați în organizarea protestului de la Capitoliu vor răspunde penal. „Protestul pașnic este dreptul oricărui american, dar acest atac asupra Capitoliului nostru nu poate fi tolerat, iar cei implicați vor fi trași la răspundere conform celor mai aspre prevederi ale legii”, a scris Mike Pence pe contul său de Twitter.

UPDATE Protestarii au pătruns în biroul lui Nancy Pelosi, speakerul Camerei Reprezentanților.

Secretarul general al NATO: rezultatul alegerilor trebuie respectat
UPDATE Secretarul de presă al Casei Albe, Kayleigh McEnany: „La ordinul președintelui Trump, Garda Națioală este pe drum împreună cu alte servicii federale de protecție. Reiterăm apelul președintelui Trump împotriva violenței și pentru a rămâne pașnici”.

UPDATE Mass-media relatează că o persoană a fost împușcată pe teritoriul Capitoliei. AP afirmă că o persoană a fost împușcată; CNN relatează că o femeie a fost împușcată în piept pe holurile Capitolului.

UPDATE Pentagonul le-a refuzat autoritatilor de la Washington cererea privind aducerea Garzii Nationale pe strazile orasului (Washington Post)

UPDATE Donald Trump a transmis pe Twitter un mesaj în care le cere susținătorilor săi să „stea liniștiți” și să sprijine forțele de ordine: „Sunt cu adevărat de partea țării noastre”, a scris Trump, fără însă să le ceară manifestanților să se retragă din clădirea Capitoluliului.

Cu puțin timp în urmă, tot Trump l-a criticat pe vice-preşedintele său, Mike Pence, care anunţase că nu se va opune certificării victoriei lui Joe. Biden

„Mike Pence nu a avut curajul de a face ceea ce ar fi trebuit făcut pentru a proteja țara noastră și Constituția noastră”, a scris Donald Trump pe contul său de Twitter.

UPDATE Charles Ramsey, fostul șef al poliției metropolitane din DC, consideră intrarea protestatarilor pro-Trum în Capitoliul SUA „la fel de aproape de o tentativă de lovitură de stat, așa cum nu a văzut vreodată această țară”, potrivit CNN.

Pe scurt:

  • Sute de susținători ai lui Donald Trump au atacat forțele de ordine după discursul președintelui Trump.

  • Mai multe zeci de protestatari au reușit să rupă cordoanele forțelor de ordine și să intre în interiorul Capitoliului.

  • Membrii Congresului au fost evacuați

  • Vicepreședintele Mike Pence a fost escortat într-o locație sigură

  • Mii de protestatari au rămas pe străzile din Washington continuându-și paznic protestul.

  • Donald Trump le-a cerut susținătorilor pe Tweeter să manifesteze pașnic

  • Primarul Washingtonului a ordonat la ora 18 închiderea orașului.

    susținător al lui Donald Trump pe scaunul președintelui SenatuluiSusținătorii lui Trump au luat cu asalt clădirea în timp ce unii dintre legislatori, pe cale să fie evacuați, s-au baricadat în săli de ședință. În mai multe clipuri video se poate vedea cum oficialii americani încearcă să blocheze ieșirile. Sala de Senat este deja ocupată de protestatari, iar unul dintre ei a fost fotografiat stând pe scaunul președintelui Senatului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22