LIVE: Klaus Iohannis: Guvernarea PSD nu și-a înțeles niciodată rolul

Laurentiu Gheorghe | 04.09.2019

Presedintele Klaus Iohannis nu i-a raspuns premierului Dăncilă cu privire la soarta Guvernului. În schimb a atacat iar guvernarea PSD „eșuată” și „se impune deci resetarea statului”.

Pe aceeași temă

Presedintele Klaus Iohannis sustine miercuri seara o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, incepand cu ora 17:00.

Cele mai importante declarații ale președintelui:

 • Buna ziua! Incep aceasta declaratie prin a transmite condoleante familiei romanului care si-a pierdut viata in urma atentatului terorist de la Kabul.

 • Pentru spiritul de sacrificiu am decis sa-l decorez post mortem cu Steaua Romaniei in grad de Cavaler.

 • Ii urez recuperare grabnica romanului nostru ranit in atacul sangeros.

 • Vreau să mă refer la un subiect care implicații profunde asupra societății. Tragedia cumplită de la Caracal ne-a arătat cât de multe și profunde sunt disfuncționalitățile din unele instituții ale statului. Corupția, incopentența au dus la un deznodământ cutremurător. Am cerut Guvernului să adopte o serie de măsuri precum în situații ca la Caracal să nu mai existe

 • PSD continuă să ignore rezolvarea urgențelor care sunt importante pentru cetățeni. Am văzut doar câteva măsuri punctuale și grija de a muta sefi de la o instituție la alta

 • PSD e specialist în atărăgăna lucrurile

 • Vedem doar o politică surdă pentru a rămâne cu orice preț la putere.

 • Așa arată o guvernare eșuată. Garantarea siguranței publice de către stat e garantată. Românii așteaptă soluții rapide.

 • Guvernarea PSD nu și-a înțeles niciodată rolul. Întârzie nepermis și modificările legislative necesare

 • PSD a primit mai multe propuneri concrete, pe unele le-am trimis chiar eu, dar sunt ignorate

 • Mai mult, PSD-iștii au abandonat propuneri de rezolvare a unor probleme sistemice, când baronii au înșeles că asta înseamnă renunțarea la controlul justiției și poliției

 • PSD refuză să facă pașii necesari pentru a corecta gravele carențe create prin deciziile lor

 • Așa se facă că nici până acum legea recursului compensatoriu nu a fost abrogată. Guvernul PSD a permis ca imaginea instituțiilor statului să fie grav afectată

 • Azi, Poliția are probleme de credibilitate din cauza politizării excesive

 • Am ajuns aici pentru că guvernele PSD au umplut țara de incompetenți în funcții

 • Guvernul PSD a făcut mult rău României și ar fi trebuit să plece demult. Românii își doresc o altă guvernare și o vor avea, una responsabilă

 • Se impune deci resetarea statului pentru că direcția în care PSD a dus țara e una greșită

 • S-a văzut asta clar la referendumul din 26 mai

 • E nevoie de o guvernare pro-europeană, preocupată de siguranță și prosperitate

****

Premierul Viorica Dăncilă a transmis, marţi, 27 august, preşedintelui Klaus Iohannis propunerile de miniştri interimari la Energie – ministrul Economiei, Niculae Bădălău, la Mediu – ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, şi la Relaţia cu Parlamentul – ministrul pentru Mediul de afaceri, antreprenoriat şi comerţ, Radu Oprea.

Cei trei urmează să-i înlocuiască interimar în funcţie pe miniştrii ALDE, Anton Anton, Graţiela Gavrilescu şi Viorel Ilie, care, marţi, după şedinţa de guvern şi-au depus demisia., după ce luni Călin Popescu Tăriceanu a anunțat ruperea alianței și intrarea ALDE în Opoziție.

Termenul până la care președintele trebuie să dea un răspuns referitor la numirea celor trei miniștri interimari expiră joi, iar premierul Dăncilă a amenințat că dacă nu va primi un răspuns sau dacă acesta este negativ, se va adresa Curții Constituționale pentru ca Guvernul să-și poată continua activitatea. Luni, premierul Dăncilă a spus că a vorbit telefonic cu președintele Iohannis și că i s-a promis un răspuns scris cât mai rapid la propunerile pe care le-a trimis la Palatul Cotroceni.

Marți, 3 septembrie, premierul Dăncilă a făcut un apel public, pe Facebook, către președintele Klaus Iohannis să îi dea un răspuns cu privire la propunerile de miniștri interimari la Energie, mediu și relația cu Parlamentul.

„Aștept din partea președintelui Iohannis un răspuns privind propunerile de miniștri interimari pentru Energie, Mediu și relația cu Parlamentul. Au trecut deja câteva zile. Încă mai sper ca domnul Iohannis să dezvolte capacitatea de a înțelege că blocarea Executivului nu ajută guvernarea și stabilitatea țării. Așa cum încă mai sper să realizeze că vendetele cu care ne-a obișnuit fac rău în primul rând oamenilor, și nu adversarilor dumnealui politici. România are nevoie de un guvern funcțional. Fac așadar un apel către domnul Iohannis să nu se mai ambiționeze să refuze miniștrii fără temei, pentru că un adevărat șef de stat nu își exercită niciodată puterea în moduri distructive și contraproductive pentru țara lui”, a scris Dăncilă pe Facebook.

De asemenea, șeful statului ar putea vorbi și despre tragedia de la Ambasada României din Kabul, atacată marți de un comando taliban, atac terorist soldat cu 16 morți și 119 de răniți. Printre cei decedați se numără și un român iar altul grav rănit, amândoi făcând parte din structura de securitate.

Ce se întâmplă cu Guvernul?

În cazul cel mai probabil în care președintele Iohannis îi respinge propunerile de interimari ale premierului Dăncilă, părerile sunt împărțite, unii spunând că activitatea Guvernului este blocată, în timp ce alții consideră că în lipsa unor titulari sau interimari în fruntea unor ministere, pot fi împuternicite persoane din rândul secretarilor de stat.

Astfel, fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrea, a explicat că locul unui ministru poate fi ținut oricând , chiar și fără delegare expresă, de un secretar de stat, relatează G4Media.ro

Potrivit altor interpretări, în absența celor trei miniștri interimari, funcționarea guvernului Dăncilă este complet blocată.

Președintele Pro România, Victor Ponta, a susținut că Guvernul nu poate adopta OUG, HG în domeniul Mediu sau Energie, ședințele de guvern nu se mai pot ține iar trei ministere nu mai pot plăti facturi de cheltuieli curente și salarii din cauză că în lipsa miniștrilor interimari nu are cine angaja prin semnătură toate acestea.

Doar Curtea Constituțională poate stabili în acest caz calea de urmat în caz că Guvernul va sesiza Curtea pentru a reclama un conflict juridic cu șeful statului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22