LIVE Numărul de cazuri confirmate de Covid19 crește alarmant în România

Laurentiu Gheorghe | 13.03.2020

Numarul cazurilor de infectare cu coronavirus in Romania a ajuns la 139, dupa ce duminica au mai fost confirmate inca 16 persoane, a transmis Grupul de Comunicare Strategica.

Pe aceeași temă

De luni Româna intră în stare de urgență, măsurile ce vor fi luate suplimentar pentru combaterea răspândirii coronavirusului urmând a fi specificate în decretul emis de președinte.

Duminică

UDATE 139 de cazuri

Numarul cazurilor de infectare cu coronavirus in Romania a ajuns la 139, dupa ce duminica au mai fost confirmate inca 16 persoane, a transmis Grupul de Comunicare Strategica.

Sâmbătă

UPDATE 131 de cazuri

Încă opt români au fost confirmați cu coronavirus! Numărul, la nivel național, a urcat la 131.

Nelu Tătaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a confirmat că numărul cazurilor de coronavirus a crescut duminică. ”Sunt încă 8 cazuri, am ajuns la 131 de cazuri la nivel național.”, a declarat, la Digi24, Tătaru.

UPDATE

Caz 123 - Tânăr, 24 ani, București, inginer horticol, ADP sector 4, contact caz 16.

Caz 122 - Femeie, 58 ani, București, asistent medical la Spitalul Gerota, contact caz 30

Caz 121 - Bărbat din Bucuresti, 37 ani, întors din Norvegia în 13.03., internat în Spitalul de Boli Infecțioase V. Babeș București

Caz 120 - Bărbat, 46 ani, Satu Mare, întors din Italia în 11.03, aflat în carantină în Satu Mare

Caz 119 - Femeie, 25 ani, din Cluj-Napoca, întoarsă din Berlin în 11.03

UPDATE încă o persoană contaminată cu coronavirus care a intrat în contact direct cu senatorul PNL, Vergil Chițac la petrecerea organizată cu ocazia zilei de 8 martie.

Caz 118- Femeie, 33 ani, din Constanța, contact caz 67 - senator.

Caz 117 - Femeie, 43 ani, din Vaslui, venită din Italia, aflată în carantină la Arad, va fi internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

Caz 116 - Bărbat, 60 ani, Caraș Severin, aflat în carantină la Reșița, întors din Italia în 11.03.2020.

Caz 115 - Femeie, 45 ani, Hunedoara, contact caz 26. Ambele cazuri ( 114 și 115) sunt asistente medicale.

Caz 114 - Femeie, 38 ani, Hunedoara, contact caz 26 ( tânăra care nu a respectat autoizolarea)

Caz 113 - Bărbat, 36 ani din Timișoara, venit din Italia în 12.03., aflat în carantină în Timișoara.

Caz 112 - Femeie, 33 ani din Timișoara, venită din Italia în 12.03. în carantină în TM

Caz 111 - Femeie, 53 ani, din Brașov, contact caz 76 ( bărbat venit din Boston)

Caz 110 - Bărbat, 31 ani, Constanța, contact caz 67 si 68 ( senatorul Chitac)

UPDATE

Alte șase cazuri anunțate de Grupul de Comunicare Strategică, printre care și un copil de 4 ani, bilanțul ajungând la 109 persoane infectate cu coronavirus

Caz 109 - Bărbat de 55 de ani din Timișoara, aflat în carantină

Caz 108 - Femeie, 41 ani, Hunedoara, contact caz 26

Caz 107 - Femeie, 44 ani, Hunedoara, contact caz 26

Caz 106 - Femeie, 43 ani, Hunedoara, contact caz 26

Caz 105 - Copil, 4 ani, contact al cazului 59

Caz 104 - Tânăr, 19 ani, Hunedoara, contact al cazului 59

Caz 103 - Bărbat, 51 ani, Brasov, întors din Italia în 12.03. 2020, aflat în carantină

Scenariul 3

UPDATE: Bilanțul pacienților depistați cu coronavirus ajunge la 102, și se trece la măsurile prevăzute în strategia 3 anunțată de Guvern în 4 martie

Încă 3 politicieni din PNL au fost infectați cu coronavirus. Sunt confirmați pozitiv la testul pentru coronavirus (COVID-19)

La testul pentru coronavirus (Covid-19), au avut rezultate pozitive trei liberali, care au avut întâlniri cu senatorul PNL, Vergiliu Chițac, care e află deja în izolare după ce a fost confirmat în urmă cu 2 zile.

La nivel național sunt 102 cazuri de coronavirus, iar România intră în Scenariul III al epidemiei de coronavirus.

Este vorba de deputatul PNL, Lucian Heiuș, primarul Devei, Florin Oancea, și administratorul public Adrian David Nicolae. Toți 3 se află în izolare la domiciliu, au participat la reuniunea BPN a PNL la care a participat și senatorul Vergil Chițac, și ieri nu au fost prezenți la reuniunea Biroului Executiv al PNL.

„Sunt confirmați pozitiv la testul pentru coronavirus (COVID-19) deputatul PNL, Lucian Heiuș, primarul Devei, Florin Oancea, și administratorul public Adrian David Nicolae. Toți 3 se află în izolare la domiciliu, au participat la reuniunea BPN a PNL la care a participat și senatorul Chițac, și ieri nu au fost prezenți la reuniunea Biroului Executiv al PNL”, a transmis grupul de comunicare strategică.

Care sunt schimbările care vor intra în vigoare de odată cu trecerea la Scenariul 3?

  • În cortul de triaj se va măsura temperatura și se vor completa datele personale ale fiecărui pacient.

  • Cadrele medicale se vor ocupa cu prioritate de cazurile de Covid-19, cele care nu sunt urgențe vor fi refuzate de la internare sau tratament.

  • Pe perioada cât va fi în vigoare scenariile 3 și 4, în spitalele de boli infecțioase nu vor mai decât cazurile de Covid-19.

  • Celelalte afecțiuni generate de alte infecții în afara de SARS CoV2 vor fi tratate în alte spitale.

  • Managerii spitalelor vor mări spațiile pentru tratarea pacienților, chiar în detrimentul altor secții.

  • Vor fi aduși în sistem medici specialiști care de abia au trecut examenul sau chiar pensionați.

  • Se măresc spațiile pentru carantină și dacă nu sunt suficiente se va putea face și la domiciliu.

Însă așa cum a anunțat Guvernul sâmbătă dimineață, nu sunt obligatorii toate măsurile, dacă nu există o transmisiune continuă și susținută a virusului în cadrul comunității. Intrarea în scenariul al 3-lea presupunea, în estimarea inițială, „transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri)”.

„Facem precizarea că o parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorități, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o „transmitere susținută pe scară largă” a noului coronavirus (COVID-19)”, se arată într-un comunicat de presă al Grupului Strategic.

Cel mai greu va fi, spune Victor Costache, când se va depăși numărul de 1000 de cazuri, situație în care vor fi internate doar cazurile grave.

„Acest scenariu 3 nu este cel mai important, cel mai important și cel mai greu ne va fi când vom trece - și este foarte posibil - în scenariul 4. Întârziem cât mai mult această trecere - și mă refer când vom depăși 1.000 de pacienți. Deocamdată, și la acest număr de pacienți - aproape 90 câți avem în momentul de față - ne permitem încă luxul să internăm toți pacienții, inclusiv formele ușoare în spitalele și secțiile de boli infecțioase, într-o izolare strictă, în dorința de a limita răspândirea acestui virus. Știm din greșelil altor țări, atunci când formele ușoare au fost lăsate la domiciliu, uneori nu se respectă această carantinare la domiciliu și atunci virusul se răspândește mai repede”, a spus Victor Costache, vineri seara, într-o intervenție la Digi 24.

Costache a mai spus că decizie privind starea de alertă va fi luată rapid în perioada care urmează :„În România probabil vom trece prin starea de alertă, este un scenariu la care echipa noastră lucrează și va fi luată o decizie rapid, în perioada care urmează”, a mai anunțat Costache.

La rândul său, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat vineri că se așteaptă ca până săptămâna viitoare să fie multe sute de persoane infectate cu coronavirus. „Va fi o creștere serioasă”.

VINERI

UPDATE

Caz - 95. Femeie de 64 de ani din Neamț, venită din Italia.

Caz -94 - copil, 1 an, din Bacău, contact cu mătușa venită din Italia. Mătușa este asimptomatică urmează testarea.

Caz 93 - Femeie de 41 ani din Iași, lucrează în Mureș venită din Dubai și face naveta Iași -București.

Caz 92 - Femeie de 41 ani din Iași, sosită din Franța.

Caz 91- Femeie de 27 ani din Caraș-Severin, sosită din Italia

Caz 90 - Bărbat de 55 ani din Caraș- Severin, venit din Italia și aflat în carantină în Dâmbovița.

Caz 89 - Femeie din Bihor, de 49 de ani, venită din Italia, pe 10 martie, în autoizolare, confirmată vineri, pe 13 martie și care ridică, astfel, totalul cazurilor diagnosticate vineri la 30. Cu totul, ziua de vineri a înregistrat 30 de confirmări de infectare cu coronavirus.

Caz 88 - Bărbat de 45 ani din București, venit din Londra în 9.03, internat vineri cu febră, frisoane la Spitalul Victor Babeș București.

Caz 87 - Femeie de 32 ani din județul Caraș-Severin, venită din Italia în data de 10 martie, aflată în carantină în Caransebeș.

Caz 86 - Bărbat de 36 de ani, venit din Italia pe 11 martie, aflat în carantină în Lugoj.

Caz 85 - Femeie de 33 de ani, venită din Italia pe 11 martie, aflată în carantină la Lugoj.

Caz 84 - Femeie de 41 de ani, din Timișoara, venită din Italia pe 12 martie, aflată în carantină.

Caz 83 - Bărbat de 32 de ani, din Timișoara, venit din Italia pe 12 martie, aflat în carantină.

Caz 82 - Tânăr de 20 de ani, din București. A venit din Marea Britanie joi, pe 12 martie. A fost internat la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” vineri, când a și fost confirmat pozitiv.

Caz 81 - Femeie în vârstă de 26 ani din București, aflată din data de 9 martie în autoizolare. În prezent se află internată în Spitalul de boli infecțioase Victor Babeș.

UPDATE: Numărul cazurilor în București a ajuns la 27.

Caz 80: Un bărbat de 26 de ani din Prahova, care a revenit în 12 martie din Italia și a fost plasat în carantină la Bușteni, a devenit cazul numărul 80 de infectare cu coronavirus.

UPDATE - Au mai fost raportate patru cazuri noi de infecții cu coronavirus în România, printre care, în premieră, un bărbat revenit în urmă cu două zile din SUA.

Caz 79: Brasov, femeie, 51 ani, venită din Italia, aflată în carantină

Caz 78: Covasna, femeie, 77 ani, contact cu o familie venită din Italia

Caz 77: Covasna, tânăra, 16 ani contact cu persoană pozitivă

Caz 76: Brașov, Bărbat, 44 ani care s- a întors în data de 11 .03.2020 din Boston și a fost internat cu simptomatologie specifică în data de 12.03.2020

UPDATE ora 16:00 - Grupul de comunicare strategică a anunțat că este vorba despre un medic în vârstă de 50 de ani, manager de spital, fără a da alte detalii. Cel de-al doilea caz confirmat vineri după-amiază este al unui bărbat de 62 de ani, pacient al medicului gastroenteorolog, care a fost infectat cu Covid-19 de către fostul polițist care a ascuns că a fost în excursie în Israel. Numărul total a ajuns la 75

Creșterea numărului de pacienți infectați cu coronavirus a crescut vineri, iar întreaga conducere a PNL, în frunte cu premierul desemnat Ludovic Orban, se află în izolare la Vila Lac 1, fiind suspect de contaminare după ce a avut întâlniri cu un senator care a fost diagnosticat cu Covid-19.

In plus, aceeasi masura se aplica si ministrilor, carora Orban le-a spus sa se izoleze in ministere. Orban a prezidat joi si o sedinta a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, unde au participat toti liderii si decidentii din institutiile cu atributii in gestionarea crizei coronavirusului.

Vineri, la ora 16:00, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.298 de persoane, iar alte 13.723 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală, anunță Grupul de comunicare strategică. Au fost prelucrate 2.545 de teste, iar dintre acestea 2.470 au fost cu rezultat negativ.

Totodată, au fost înregistrate 32 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor și două dosare penale înregistrate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comunicarea de informații false.

Intre timp, in lume, tot mai multe tari declara stare de urgenta. Numarul imbolnavirilor creste peste tot iar in Italia situatia este critica, joi fiind depasit pragul de 1.000 de morti. Spitalele au fost deja de mult timp coplesite de numarul de pacienti, dar si morgile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22