Livia Stanciu, Daniel Morar și Ștefan Minea au votat împotriva deciziei CCR

Redactia | 30.05.2018

Votul judecătorilor Curţii Constituţionale în cazul deciziei privind refuzul revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost de 6 la 3, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres. S-au opus deciziei judecătorii Livia Stanciu, Daniel Morar şi Ştefan Minea.

Pe aceeași temă

 

 

 

Curtea Constituţională a României a constatat miercuri că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

 

Cei șase judecători care au votat pentru această soluție au apreciat că „prerogativa Preşedintelui României de a revoca procurorul din funcţia de conducere se circumscrie exclusiv unui control de regularitate şi legalitate a procedurii. Astfel, Preşedintele României nu are competenţa constituţională de a opune argumente de oportunitate în raport cu propunerea de revocare din funcţie iniţiată, în condiţiile legii, de ministrul justiţiei”.

 

În finalul deciziei, se arată că, de asemenea, Curtea, având în vedere  jurisprudența sa, a stabilit şi conduita constituţională care trebuie urmată, respectiv emiterea, de către Preşedintele României, a decretului de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi

 

Potrivit articolului 142 din Constituție, plenul Curții este format din nouă judecători, aleși pentru un mandat de nouă ani care nu poate fi reînnoit. Ei sunt aleși astfel: trei din partea Camerei Deputaților, trei din partea Senatului și trei din partea președintelui României.

 

Cine sunt judecătorii din spatele deciziei care îl obligă pe Klaus Iohannis să semneze decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef DNA, la propunerea ministrului justiției, Tudorel Toader, conform prezentării făcute de HotNews.ro

 

Valer Dorneanu, fost parlamentar PSD și președinte al Camerei Deputaților din partea aceluiași partid, a fost ales judecător al Curții Constituționale în iunie 2013. El a fost ales la propunerea grupului parlamentar al PSD, din partea Camerei Deputaților. În iulie 2016, plenul CCR l-a ales președinte al Curții, înlocuindu-l astfel pe Augustin Zegrean, al cărui mandat expirase. Zegrean, fost parlamentar PDL, fusese numit de fostul președinte Traian Băsescu. Plecarea sa din fruntea CCR și înlocuirea cu un fost parlamentar PSD a marcat un moment de cotitură care s-a reflectat, mai mult sau mai puțin direct, în decizii ale CCR pe teme extrem de sensibile, în condițiile în care această instituție a continuat să joace un rol decisiv de arbitrare a conflictelor.

 

Marian Enache, fost deputat FSN, PDSR și PSD, a fost ales judecător CCR în iulie 2016, prin hotărâre a Senatului României, la propunerea PSD.

 

Petre Lăzăroiu a fost numit în 2008 pentru un mandat de doar doi ani, și apoi în 2010, pentru un mandat plin de nouă ani, la propunerea președintelui de atunci Traian Băsescu. Nu a deținut funcții politice, fiind avocat și judecător financiar.

 

Mona Pivniceru a fost ministru al justiției în Guvernul USL condus de Victor Ponta (în perioada 2011-2012). Ea a a fost aleasă judecător la Curtea Constituțională în martie 2013, prin hotărâre a Camerei Deputaților, la propunerea PNL care, la acea dată, se afla în alianță cu PSD. Pivniceru este magistrat de carieră, fiind judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție și membru al CSM. Deși nu a intrat în PNL odată cu preluarea postului de ministru al Justiției, Pivniceru nu a fost o prezență discretă ca judecător, fiind destul de activă în spațiul public.

 

Simona Maya Teodoroiu a fost numită judecător la CCR în februarie 2015, prin decizie a Senatului, cu susținerea PSD. Numirea ei a avut loc în contextul demisiei lui Toni Greblă, acuzat într-un dosar de corupție (între timp a fost achitat). Simona Maya Teodoroiu a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei din mai 2012.

 

Varga Attila ocupă postul de judecător al CCR din iulie 2016. A fost numit de Camera Deputaților, la propunerea UDMR. A fost parlamentar al Uniunii în perioada 1990-2012.

 

Cei trei judecători care s-au opus

 

Ștefan Minea a fost ales judecător al Curții Constituționale în 2010, de Camera Deputaților, la propunerea grupului parlamentar al PDL. Nu a deținut funcții politice, având în spate o carieră de profesor universitar în drept, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

 

Daniel Morar, fost procuror-șef al DNA, a fost numit judecător la Curtea Constituțională în iunie 2013 prin decret al președintelui Traian Băsescu. Morar a ajuns la CCR după o lungă carieră ca procuror, fiind în fruntea DNA în perioada 2005-2012.

 

Livia Stanciu a fost numită judecător al Curții în iulie 2016 prin decret al președintelui Klaus Iohannis. La fel ca Minea și Morar, Livia Stanciu este un profesionist al sistemului juridic și nu a avut nicio implicare în politică. Ea a devenit judecător CCR după ce i-a expirat mandatul de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiției, poziție pe care a ocupat-o în perioada 2010-2016. Stanciu a fost cea care a făcut, de mai multe ori, opinie separată în cauzele judecate de Curtea Constituțională în ultima perioadă, vizând modificările din justiție.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22