Liviu Dragnea nu renunta la descentralizare: A trimis presedintelui si Parlamentului noul proiect

M. B. | 19.03.2015

Pe aceeași temă

Ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, a anuntat joi ca a finalizat noul proiect al descentralizarii si l-a trimis presedintelui Klaus Iohannis, Parlamentului si autoritatilor locale, scrie Mediafax.

 

Comparativ cu proiectul anterior, declarat neconstituțional, noul document  prevede atributii sporite pentru consiliile judetene.

 

Dacă se respecta termenele stabilite de Dragnea, descentralizarea ar putea fi efectuata in 2016: "Este un proiect de strategie care cuprinde un calendar de actiune, asa cum scrie in Legea-cadru a descentralizarii (…) Cuprinde, printre altele, niste proiecte-pilot si trebuie sa decidem cate proiecte-pilot vor fi, cate judete vor fi alese, dupa care se fac analize de impact in asa incat, speram, la sfarsitul anului sa fie gata procesul si 2016 sa fie efectiv anul decentralizarii", a explicat Liviu Dragnea, citat de Mediafax.

 

In cazul primului proiect, respins de judecatorii Curtii Constitutionale, presedintele de atunci, Traian Basescu, atentiona ca nu pot fi create "insule de autoritate" la consiliile judetene.

 

Faptul ca atributiile vor fi totusi transferate catre judete este argumentat de Guvern prin faptul ca nivelul administrativ optim pentru exercitarea competentei este judetul deoarece majoritatea structurilor deconcentrate ale ministerelor care gestioneaza domeniile incluse in procesul de descentralizare exercita in prezent atributii la nivel judetean, avand o arie a beneficiarilor care excede teritoriul unei comune, respectiv al unui oras sau municipiu, mai scrie Mediafax.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22