Liviu Jicman, noul președinte al Institutului Cultural Român, la propunerea PNL

Laurentiu Gheorghe | 15.11.2021

Senatul l-a numit la conducerea Instututului Cultural Român pe Liviu Jicman – președinte și Mirel Taloș și Attil Weinberger – vicepreședinți, plus cei 14 membri din Consiliul de conducere.

Pe aceeași temă

Anterior şedinţei de plen, Comisiile de politică externă şi de cultură ale Senatului i-au audiat pe candidaţii propuşi de grupurile parlamentare sau uniunile de creatori.

Pentru funcţia de preşedinte al ICR, Liviu Jicman, propus de grupul PNL, a primit, în plenul Senatului 81 de voturi „pentru” şi 36 „împotrivă”, Andrei Novac – propus de Uniunea Scriitorilor din România – 13 voturi „pentru” şi 104 „împotrivă” şi George Pleşu, din partea grupului USR – 23 de voturi „pentru” şi 94 „împotrivă”.

Liviu Jicman, care acum conduce Muzeul Național Cotroceni, a fost vicepreședintele ICR în perioada 2013-2016, anterior fiind consilier al ministrului Culturii și șef de cabinet. În perioada 2007 – 2009 a fost consilier al președintelui Autorității Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Ingrid Zaarour.

Liviu Jicman a absolvit Colegiul Naţional de Apărare și este licențiat în drept și studii economice.+

Pentru cele două posturi de vicepreşedinte, Mirel Taloş, propus de grupul PSD, a obţinut 90 voturi „pentru” şi 7 „împotrivă” şi Attila Weinberger, propus de grupul UDMR – 80 voturi „pentru” şi 14 „împotrivă” şi Radu Baltasiu (autopropunere) – 13 voturi „pentru” şi 84 „împotrivă”.

Cei şapte membri propuşi de grupurile parlamentare pentru Consiliul de conducere al ICR şi numiţi de plen sunt: Gabriela Alexandrescu (PNL), Andras Demeter (UDMR), Andrei Dîrlău (AUR), Dragoş Neamu (USR), Emil Pantelimon (PNL), Dumitru Preda şi Valeriu Şuşnea (PSD).

Dintre propunerile avansate de uniunile de creatori, plenul i-a numit pentru Consiliul de conducere al ICR pe Benoni Ioan Cărmăzan (Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România), Aurelia Corbeanu (Uniunea Teatrală din România UNITER), Damian Dumitru (Uniunea Cineaştilor din România), Petru Lucaci (Uniunea Artiştilor Plastici din România), Ileana Tureanu (Uniunea Arhitecţilor din România), Ulpiu Vlad (Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România) şi Răzvan Voncu (Uniunea Scriitorilor din România).

Dintre cei opt candidaţi propuşi de uniunile de creatori, doar Ştefan Gheorghiu (Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România) nu a obţinut majoritatea voturilor senatorilor.

Candidatura Mariei-Luiza Zamora din partea USR pentru Consiliul de conducere al ICR a fost retrasă în timpul audierilor din comisiile de specialitate.

Potrivit Legii 356/2003, Institutul Cultural Român este organizat şi funcţionează ca autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar.

Conducerea operativă a institutului este asigurată de un preşedinte, cu rang de ministru, ajutat de doi vicepreşedinţi, cu rang de secretar de stat, numiţi şi revocaţi în/din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului permanent.

Mandatul membrilor Consiliului de conducere este de 4 ani, cu posibilitatea reînnoirii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22