Locale în două tururi: IR i-a cerut lui Klaus Iohannis să sesizeze Comisia de la Veneția

Iulian Popescu | 17.02.2016

Inițiativa Romania le solicită președintelui Klaus Iohannis, premierului Cioloș și președinților celor două camere parlamentare sesizarea Comisiei de la Veneția pentru ca aceasta să permită modificarea legislației localelor, astfel încât să se poată reveni la alegerea în două tururi a primarilor.

Pe aceeași temă

 

Solicitarea i-a fost adresată direct șefului statului, care a participat miercuri la dezbaterea "Dialog pentru România. Primavara politica a societații civile", organizata de Inițiativa România.

 

“Inițiativa România vă solicită sesizarea Comisiei de la Veneția pentru un punct de vedere privind revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor”, a spus Mihai Polițeanu, reprezentant al IR. La recomandarea Comisiei este posibilă o intervenție pe lege cu mai puțin de un an înainte de alegeri.

 

Iohannis a oferit un prim răspuns chiar în acdrul dezbaterii: Personal, cred că alegerile în două tururi sunt mai potrivite. Dar trebuie să acceptăm câteva principii ale legislației. Să schimbăm o lege înainte de a fi aplicată, trebuie să judecăm foarte bine. Nerăbdarea de a schimba ceva înainte de a-l pune în aplicare ne caracterizează. Dar, a ținut el să adauge, schimbarea politică nu se va produce în funcție de numărul de tururi, ci printr-un mod de a face politică autentică.

 

Motivele prezentate de IR:

- O decizie privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin trebuie luată rapid și o astfel de sesizare trebuie trimisă imediat;

- Formal, Comisia de la Veneția poate fi sesizată pentru o opinie doar de către parlament, guvern sau șeful statului;

- Dorim ca o astfel de sesizare să reprezinte vocea noastră și să nu fie întârziată de interesele, din păcate uneori nedemocratice, ale unor partide parlamentare.

 

Inițiativa România a redactat deja sesizarea către Comisia de la Veneția oricare dintre cei patru demnitari o poate trimite rapid Comisiei.  “Societatea românească merită să aibă un cuvânt de spus în buna guvernare a țării, iar dumneavoastră, prin trimiterea acestei scrisori, veți dovedi că știți să ascultați ce au de spus românii și că îi veți ajuta să obțină un răspuns”, se spune în apelul mișcării civice Inițiativa România.

 

Scrisoare va fi trimisă și de IR către Comisia de la Veneția, însă organizația nu are calitatea instituțională pentru a cere o opinie.

 

“Amintim că Inițiativa România a readus pe 2 decembrie în dezbatere publică necesitatea și obligația democratică și constituțională de a schimba legislația electorală în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Am prezentat public argumentele juridice în acest sens și am prezentat aceste argumente atât în fața Președinției, cât și a Guvernului României. Discuțiile au fost oneste.

Prin aceste demersuri publice, Inițiativa România a determinat actorii instituționali și politici să își clarifice poziția privind acest subiect. Cu toate acestea, deși există o largă majoritate în societatea românească care susține modificarea legislației electorale, nu a fost făcut nici un pas concret pentru modernizarea legislației electorale în acord cu principiul reprezentativității.

Dezbaterea a rămas blocată în jurul recomandărilor Comisiei de la Veneția privind practicile electorale, care, în opinia noastră, au fost răstălmăcite pentru a menține anomalia electorală a alegerii primarilor într-un singur tur și a determina un avantaj electoral pentru partidele mari”, se mai spune în comunicatul IR.

 

Inițiativa România este o mișcare civică având ca misiune identificarea și promovarea unei noi clase politice care să reprezinte competent și integru interesele alegătorilor. Inițiativa România are ca primă țintă alegerile locale din București: crearea unei platforme care să prezinte și să promoveze un proiect pentru București și o listă de candidați, alternativă la partidele mari, susținută de o coaliție cât mai largă a societății civile, pentru primăriile și consiliile locale din București.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22