Lucian Bode a demis conducerile Poliției Județene Bacău și Poliției Onești și a sesizat Parchetul

Laurentiu Gheorghe | 03.03.2021

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat că a demis șefii poliției județului Bacău și din Onești după intervenția ratată la luarea de ostatici de luni, soldată cu uciderea a două persoane.

Pe aceeași temă

Lucian Bode a anunțat de asemenea că va sesiza parchetul pentru neglijența în serviciu a polițiștilor în timpul intervenției.

„Cel mai greu de acceptat este că, în urma unor intervenții ale unor structuri ale MAI, nu am reuşit să salvăm vieţile unor persoane aflate în pericol”, a spus ministrul într-o conferință de presă.

Bode a spus că la comanda IPJ Bacău se afla adjunctul unităţii, care s-a deplasat cu întârziere la faţa locului, „minimizând importanţa evenimentului”.

Conducerea IPJ Bacău nu a alocat suficiente resurse, deoarece nu a ținut cont de gravitatea situației, a spus ministrul.

În ceea ce privește conducerea Poliţiei din Oneşti, ministrul a spus că aceștia au ignorat amenințările făcute în trecut de agresor. De asemenea, comunicarea cu autorul luării de ostatici, înainte de sosirea negociatorului, a fost defectuasă, „ceea ce a contribuit la accentuarea stării de irascibilitate”, a mai spus ministrul.

„Măsurile dispuse la faţa locului au fost deficitare. Conducerea Poliţiei Oneşti nu a tratat corespunzător solicitările negociatorului”, a adăugat Bode.

El a mai spus că forţele de intervenție au fost echipate corespunzător, dar au acționat deficitar.

„Principala deficienţă constatată a fost relaţionarea defectuoasă dintre factorii de comandă”, a spus el.

Doi muncitori care renovau un apartament în Onești, județul Bacău, au fost omorâți, luni seara, de fostul proprietar, Gheorghe Moroșan, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat. Poliția a deschis focul pentru a intra în apartamentul unde agresorul a ținut cei doi bărbați ostatici, după ce negocierile dintre agresor și forțele de ordine au eșuat.

Acesta i-a înjunghiat pe cei doi muncitori. unul dintre ei a murit pe loc, iar al doilea a murit mai târziu, la spital.

Polițiștii au intervenit în forță și au tras mai multe focuri de armă. Agresorul a ajuns și el la spital. El multiple plăgi împușcate în mâini, picioare, abdomen.

El a fost transferat, miercuri, de la Spitalul municipal Oneşti la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău, după ce starea de sănătate a acestuia s-a deteriorat.

Soția lui Gheorghe Moroșan, bărbatul care a ținut ostatici și apoi a omorât doi muncitori în Onești, a fost arestată pentru 30 de zile.

Moroșan avea patru condamnări penale pentru furt, pentru vătămare corporală și pentru conducere sub influența alcoolului și drogurilor. Însă polițiștii din Bacău nu au crezut că el va deveni violent și că va pune în practică amenințarea că-i va ucide pe cei doi bărbați.

Principalele declarații ale ministrului:

 • Tema declarației - concluziile preliminare privind evenimentul de la Onești și măsurile dispuse până acum

 • Adresez condoleanțe familiilor celor două persoane decedate

 • Pentru mine, cel mai greu de acceptat este că în urma unei intervenții unor structuri din MAI nu am reușit să salvăm viețile celor aflați în pericol

 • Modul de implicare a conducerii Inspectoratului Județean de Poliție Bacău - la comanda Poliției Județene se afla adjunctul unității, care s-a deplasat cu întârziere la fața locului, minimizând importanța evenimentului

 • Cu toate că autorul a amenințat de mai multe ori că va comite fapte de violență, nu au fost dispuse măsuri legale în acest sens

 • În condițiile apelurilor repetate ale autorului la 112 și al riscurilor existente, conducerea IPJ Bacău nu a valorificat în întregime toate datele și nu a informat corect și complet eșalonul superior pentru a se aloca resurse multiple

 • Modul de implicare a conducerii Poliției Onești - a fost ignorat trecutul autorului, iar reclamațiile lui și amenințările anterioare ale acestuia nu au fost documentate corespunzător

 • De asemenea, nu au fost folosite la capacitate resursele informative și datele din surse deschise

 • Comunicarea cu autorul înainte de sosirea negociatorului a fost una defectuoasă, ceea ce a contribuit la sporirea stării de irascibilitate a agresorului

 • Măsurile dispuse la fața locului au fost deficitare, neacționându-se corespunzător în sensul izolării soției autorului și limitării posibilității agresorului de a avea acces la anumite informații, aspect care a îngreunat intervenția

 • Conducerea Poliției Onești nu a tratat adecvat inițiativa și demersurile negociatorului pentru îmbunătățirea modalității de comunicare și stabilire a unei relații de încredere

 • Forțele au avut în dotare echipament corespunzător gestionării unei astfel de situații

 • Principala deficiență a fost cea privind relaționarea defectuoasă dintre factorii de comandă, ceea ce a determinat lipsa coordonăriii acțiunilor și neasumarea responsabilităților

 • Am dispus următoarele mpsuri preliminarea:

 • Sesizarera Parchetului pentru neglijență în serviciu referitor la modul de intervenție

 • Sessizarea Parchetului privind modul de soluționare a plângerilor depuse anterior evenimentului

 • Înlocuirea inspectorului șef și a ajunctului IPJ Bacău

 • Înlocuirea inspectorului șef și adjunctului IPJ Bacău

 • Înlocuirea șefului și adjunctului Poliției Onești

 • Celor 4 ofițeri urmează să li se stabilească alte atribuții

 • Verificările continuă

.......................

Doi muncitori în vârstă de 36 și 52 de ani care renovau un apartament în Onești au fost uciși luni de către fostul proprietar, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat. Crimele a avut loc după ce agresorul i-a sechestrat și legat pe cei doi, în balconul locuinței. Poliția a deschis focul pentru a intra în apartament, după ce negocierile dintre agresor și forțele de ordine au eșuat, la capătul a mai bine de șase ore.

Premierul Florin Cîțu a afirmat miercuri că i-a cerut ministrului de Interne o anchetă rapidă și măsuri dacă se dovedește că au fost vinovați din Poliție: "Am cerut o anchetă rapidă, imediat să ia măsuri și, în același timp, am cerut să ia imediat măsuri dacă se dovedește că au fost vinovați lucrători din poliție. Nu accept ca dacă cineva a fost vinovat și dacă se dovedește că din cauza lucrătorilor din poliție s-a ajuns la acest rezultat, cei vinovați trebuie să fie răspunzători imediat Ancheta sa fie imediată, apoi venim cu decizia".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22