Lucian Bode renunță la modificările controversate ale Codului Penal

L. G. | 04.04.2023

Ministrul de Interne Lucian Bode propusese o serie de amendamente la Codul Penal, printre care majorarea pedepselor cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Pe aceeași temă

Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani” - se arăta în varianta inițială.

Lucian Bode a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi și a venit cu amendamente la propria lege. În urma amendamentelor, Bode a lăsat actuala pedeapsă din Codul Penal, care prevede închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

Senatoarea USR, Simona Spătaru, a declarat pentru G4Media.ro că a solicitat în Comisia Juridică din Senat retragerea acestui proiect de lege. „Nu este justificat de faptele sociale constatate de-a lungul timpului. Este corect, juridic și moral, să propui modificări dacă faptele o justifică”, a explicat Spătaru. „Abuzurile din 2018 au facut victime în randul protestatarilor. Aceștia au rămas fara dreptate si pana in ziua de azi. Ce a facut ministrul Bode si premierul Ciuca pentru ei?”, a  mai declarat senatoarea USR.

Amendamentul în noua variantă:

Articolul 371 se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Fapta persoanei care, în public, prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani.

(3) Dacă fapta prevăzută la alin. (2) este comisă de o persoană înarmată, care are asupra sa un obiect periculos dintre cele prevăzute la art. 372 alin. (1) sau care este însoțită de un câine considerat periculos potrivit legii, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Cum justifică Lucian Bode amendamentul:

”Se asigură o mai bună proporționalitate a pedepselor prin raportare la gravitatea faptelor.

Se realizează o delimitare între fapta comisă prin violență de limbaj față de fapta comisă prin violență fizică.

De asemenea, pentru precizia reglementării sunt utilizate sintagme consacrate de Codul penal și legile speciale (OUG nr. 55/2002).”

Context

Nouă organizații ale societății civile au acuzat în luna februarie PNL că vrea să restricționeze libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare prin intermediul unui proiect de modificare a Codului Penal. Cele nouă organizații spun într-un comunicat că proiectul este similar cu cel depus de PSD în perioada Liviu Dragnea.

Proiectul a fost anunțat de ministrul de Interne Lucian Bode, care a spus că premierul Nicolae Ciucă este co-inițiator.

Reprezentanții societății civile reclamă modificarea articolului 371 din Codul Penal prin înăsprirea pedepselor pentru tulburarea liniștii publice – inițiativă similară cu cea a PSD din 2017.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22