Ludovic Orban: Cel mai probabil, alegerile locale se vor desfășura în 28 iunie

Laurentiu Gheorghe | 10.03.2020

Premierul interimar, Ludovic Orban, a anunțat, în timpul ședinței de Guvern de marți că, cel mai probabil, alegerile locale vor avea loc la 28 iunie.

Pe aceeași temă

Decizia a fost luată de primul ministru în urma consultărilor pe care Orban le-a avut împreună cu liderii celorlalte partide, la Palatul Victoria.

S-a luat în calcul faptul că la temperaturi ridicate, coronavirusul nu mai este atât de contagios, dar și faptul că examenele naționale din învățământ se încheie.

Orban a transmis invitaţii la consultări către Marcel Ciolacu, Dan Barna, Victor Ponta, Kelemen Hunor, Călin Popescu-Tăriceanu, Varujan Pambuccian şi Eugen Tomac.

Premierul interimar a ținut să precizeze că PSD a refuzat să se prezinte la consultările de la Palatul Victoria, unde trebuia să se discute despre data alegerilor locale.

„PSD a arătat că nu este un partid democratic, nu a fost prezent. Cu celelalte formațiuni politice, în urma analizei, a rezultat ca cea mai probabilă dată cea din 28 iunie. Noi aveam data de 14 iunie, dar am luat în calcul mai multe informații, cum ar fi creșterea temperaturilor, pentru coronavirus, ca să avem un impact minim asupra campaniei, am ținut cont de examenul de capacitate, de bacalaureat. Data de 14 și data de 21 ar fi pus probleme pentru că ar fi redus timpul de pregătire pentru examene. Nu va exista o interferență între procesul electoral și procesul de organizare a acestor examene”, a declarat Ludovic Orban.

După întâlnirea pe care a avut-o cu premierul interimar, liderul USR Dan Barna a anunțat că se conturează data de 28 iunie pentru organizarea alegerilor locale:

„Data de 28 pare data realistă. Am explicat că alegerile trebuie să fie cât de târziu, sperând că se va depăși problema de sănătate publică. (…) Dacă situația va degenera, pentru că există acest risc, am pus pe masă și perspectiva amânării alegerilor locale spre toamnă”, a declarat Barna.

Victor Ponta, liderul PRO România, a declarat la rândul său că este de acord ca alegerile locale să fie organizate în 28 iunie cu condiția ca în 28 aprilie să nu mai existe coronavirus în România:

„Nu are rost să discutăm de alegeri în condiţii de epidemie. Sunt câteva probleme tehnice la care eu, în numele Pro România, domnul Vosganian în numele ALDE, suntem gata să sprijinim. În primul rând, să scoatem acest sistem cu semnăturile, practic să ne apucăm să strângem semnături pentru candidaţi în perioada asta, înseamnă să răspândim epidemia, să facem un focar să-l ducem în toată ţara şi cred că e o chestie extrem de birocratică, asta cu semnăturile, mai sunt şi alte lucruri. Vreau să înţelegeţi – 28 iunie – suntem de acord să fie alegeri locale, cu singura condiţie ca – să calculaţi 60 de zile înainte – în 28 aprilie, practic, să nu mai avem coronavirus, dacă avem coronavirus cred că ar fi o iresponsabilitate să facem alegeri”, a afirmat Victor Ponta, într-o declaraţie susţinută alături de deputatul ALDE Varujan Vosganian.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a precizat, la rândul său, că la întâlnirea cu premierul interimar Ludovic Orban s-a convenit ca decizia finală să fie luată peste două săptămâni.

„Decizia finală am convenit să o luăm peste două săptămâni. Am convenit să avem o nouă întâlnire şi până atunci să vedem care este stadiul răspândirii coronavirusului. În acelaşi timp, am ridicat premierului această chestiune: noi discutăm, evident, despre limitarea impactului coronavirsului, însă există şi alte fenomene care se petrec, legate de comportamentul cetăţenilor, de mediul de piaţă, de evoluţia cererii şi ofertei, evoluţia pieţelor monetare, pieţelor financiare. De aceea, am cerut imperios Guvernului să ne prezinte un program în colaborare cu BNR, cu ASF, care să diminueze impactul economic”, a mai spus Vosganian, citat de Agerpres.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22