Ludovic Orban: Lucrurile abominabile din 13-15 iunie, o pată pe obrazul României

Redactia | 13.06.2020

Premierul Ludovic Orban a depus o coroană de flori sâmbătă, în Piața Universității, în memoria victimelor mineriadei din 13-15 iunie 1990, de la care se împlinesc 30 de ani.

Pe aceeași temă

Ludovic Orban a amintit că dosarul privind atrocitățile din 1990 nu este încă finalizat și a făcut un apel la magistrați să-i pedepsească pe vinovați.

„Nici până astăzi dosarul numit Mineriada, un dosar care trebuie să facă dreptate, nu este finalizat, iar vinovaţii nu sunt pedepsiţi. Fac un apel către magistraţi, măcar după 30 de ani, să trateze acest dosar aşa cum trebuie tratat, să facă lumină, să stabilească adevărul şi să-i pedepsească pe vinovaţi", a spus Orban.

Premierul a adăugat că „lucrurile abominabile” din 13-15 iunie „au reprezentat o pată pe obrazul României, zeci de ani, și această pată trebuie scoasă de pe obrazul României, iar lucru acesta nu poate fi realizat decât prin pedepsirea vinovaților”.

„Manifestația din Piața Universității a fost o manifestație pentru libertate, democrație și demnitate. Au participat oameni frumoși, care au visat la o Românie democratică și care, până la urmă, au reușit să aducă România acolo unde îi este locul”, a adăugat Orban.

În Piața Universității a fost prezent și fostul președinte Emil Constantinescu.

Și președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în Piața Universității, în urmă cu două zile și a cerut să se finalizeze dosarul mineriadei, „restanța majoră a societății românești” și „o o jignire profundă față de toți cei care au luptat, cu mâinile goale, pentru câștigarea libertății”.

13 iunie 1990 este una dintre cele mai violente și misterioase date din istoria recentă a României. A fost ultima zi a manifestației maraton din Piața Universităţii şi, în acelaşi timp, ziua unei uriaşe diversiuni. Rezultatul: morţi şi răniţi, devastarea unor clădiri ale Ministerului de Interne şi SRI , întreruperea emisiei Televiziunii Publice, singură la acel moment.

13 iunie a fost semnalul venirii la Bucureşti a circa 20 de mii de oameni din Valea Jiului, Comăneşti, Braşov şi Călăraşi, oameni instigaţi la violenţă împotriva Opoziţiei civice şi politice.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22