Ludovic Orban nu participă la ședința BPN: ”Premierul pune în pericol funcționarea coaliției”

Redactia | 02.09.2021

Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat joi, în plină criză politică, că e nevoie de unitatea coaliției de guvernare, în caz contrar riscând pierderea majorității.

Pe aceeași temă

Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat joi, în plină criză politică, că e nevoie de unitatea coaliției de guvernare, în caz contrar riscând pierderea majorității: ”pentru a asigura coeziunea coaliție de guvernare, nu putem să ne jucăm. Dacă ne jucăm cu coaliția, riscăm să nu mai avem majoritate parlamentară”.

Întrebat explicit de reporteri dacă se impune demisia premierului Cîțu, așa cum a cerut USR PLUS, Ludovic Orban a evitat un răspuns tranșant și a spus că ”trebuie să ne așezăm la masa negocierilor, să punem pe primul plan interesul României”.

Orban a criticat convocarea de către echipa lui Cîțu a unei ședințe a conducerii PNL fără ca el să fie informat, deși este președintele partidului: ”este inadmisibil”.

El a mai spus că, în calitate de președinte al PNL, nu va accepta ca vreun parlamentar liberal să voteze o moțiune de cenzură împotriva propriului guvern.

Principalele declarații ale lui Ludovic Orban:

  • În 6 decembrie, românii și-au exprimat votul cu speranța ca ROmânia să fie guvernată mai bine, să se realizeze marile reforme necesare, proiecte de infrastrcutură, să fie respectate drepturile. După alegeri, după negocieri complicate, am reușit formarea unei coaliții care să scoată românia din ghearele PSD. Ne-am angajat la 4 ani de pace politică, de muncă în folosul oamenilor.

  • Suntem într-o situație politică din care nu are nimeni de câștigat: nici premierul Cîțu, nici USR PLUS și nici un alt partid din coaliție. Ca președinte al PNL, sunt un garant al unității PNL, dar obiectivul meu e de a garanta funcționarea coaliției.

  • Nu putem guverna fără ca fiecare dintre partidele din coaliția de guvernare să susțină programul de guvernare. Orice plecare a unei formațiuni politice poate duce la pierderea majorității parlamentare și la aducerea României la cheremul PSD. De 31 de ani am luptat împotriva tuturor partidelor provenite din Partidul Comunist, indiferent de numele lor, care au ținut România pe loc

  • Fac un apel apăsat către premierul Cîțu și colegii mei din PNL să înțeleagă gravitatea momentului. Guvernarea presupune maturitate, echilibru, respect față de pertenerii de guvernare, precum și responsabilitate față de cetățean. Nu putem să aruncăm în aer unitatea coaliției. Fac apel către colegii din USR PLUS să înțeleagă că nu e o soluție să pună presiune asuăpra guvernului și să spună că se pot alia cu PSD. Nu pot să cred că vreun partid din coaliție poate spune că se poate bizui pe PSD.

  • Azi, fără să fiu informat, colegi au convocat BPN, ignorând președintele partidului. Am decis să nu particip la ședință, despre care nu am fost informat, nu am putut verifica respectarea prevederilor statutare. Doresc să convoc BPN, dar vreau ca la el să participe toți colegii mei din BPN. Până la convocarea BPN doresc să am o discuție cu premierul Cîțu, cu toți actorii, ca să degajăm o soluție care să permită o guvernare serioasă și performantă în această structură a coaliției.

  • Ne confruntăm cu provocări la care este necesar un răspuns prompt al guvernului. Avem o creștere alarmantă a numărului de infectări, avem creșteri de prețuri la energie, care riscă să afecteze puterea de cumpărare. Ne confruntăm cu necesitatea de a încheia negocierile cu Comisia Europeană pentru PNRR și pentru proiectele europene. Avem de făcut față necesității de a finaliza reforme importante. Ridicarea MCV nu se poate realiza decât dacă punem în practică recomandările Comisiei Europene.

  • Pentru a asigura coeziunea coaliție de guvernare, nu putem să ne jucăm. Dacă ne jucăm cu coaliția, riscăm să nu mai avem majoritate parlamentară.

  • Sunt omul care din ianuarie a solicitat în coaliție lansarea unui nou PNDL. Acest plan de investiții este o necesitate absolută pentru că nu există alte soluții de finanțare a lucrărilor de infrastructură în localitățile fără resurse. Am susținut constant necesitatea lansării acestui proiect. Actul normativ trebuie adoptat cât mai repede și trebuie lansat în acest an. Sunt convins că se pot găsi soluții care să ducă la adoptarea rapidă a programului și care să nu pericliteze funcționarea coaliției.

  • Le spun colegilor din coaliție: guvernarea în coaliție prespune foarte multă disponibilitate la dialog, căutarea permanentă a soluțiilor prin negocieri, presupune maturitate politică, respect față de parteneri. Am încredere că președintele Klaus Iohannis va fi un factor de echilibru care să ajute la buna funcționare a acestei coaliții.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22