Ludovic Orban: „Nu s-a luat nicio decizie” privind vârsta și stagiul de cotizare pentru pensie

Laurentiu Gheorghe | 26.05.2021

Șeful PNL, Ludovic Orban, a recunoscut discuțiile privind creșterea vârstei de pensionare și a stagiului de pensionare, dar susține că nu s-a ajuns la nicio decizie în acest sens.

Pe aceeași temă

Precizările lui Ludovic Orban vin după ce în presă a fost publicat documentul trimis la Bruxelles care conține angajamentele guvernului pentru aprobarea PNRR.

„De discutat , evident s-a discutat, nu e un subiect nou pe piață, nu s-a luat o decizie”, a declarat Ludovic Orban, subliniind că în programul de guvernare este prevăzută reforma sistemului de pensii care vizează sustenabilitatea acestuia. „Sigur că avem discuții legate și de stagiul de cotizare și de vârsta de pensionare, dar urmează să se ia decizii”, a spus Orban.

El nu a dat un răspuns la întrebarea dacă ne putem aștepta la creșterea vârstei de pensionare până în 2024, insistând că nu s-a luat o decizie.

Declarațiile șefului PNL vin în contradicție cu cele ale ministrului Muncii, Raluca Turcan: „Nu s-a discutat creșterea vârstei de pensionare Discutăm constant despre opțiunea pentru a rămâne în viața activă, ceea ce este total diferit”, a spus Turcan marți.

Ministrul Muncii a calificat drept „minciuni gogonate” informatiile privind creșterea stagiului de cotizare, desființarea pensiei anticipate sau creșterea vârstei de pensionare. Ea a insistat că nu există astfel de discuții în guvern.

In angajamentele luate de Guvern la Bruxelles se arată că pensiile nu vor crește „ad hoc”, iar cele speciale vor fi modificate în măsura în care Constituția o permite. Vârsta de pensionare și stagiul de cotizare se vor schimba, iar cheltuielile cu salariile vor fi înghetate la nivelul anului 2019. Bonusurile în sistemul de stat vor fi legate de performanță.

Se vor opera modificări în ceea ce priveste taxele pe proprietate și se va renunta la stimulentele excesive.

Modificări de taxe se anunță și pentru șoferi. Guvernul se angajează la modificarea politicilor de tarifare a drumurilor, de la o abordare bazată pe tonaj la o abordare bazată pe distanță, precum și la implementarea principiilor de impozitare ecologică.

Companiile de stat sunt și ele pe lista Guvernului. O nouă structură de supraveghere va fi creată la nivelul SGG, toate excepțiile de la Legea nr. 111/2016 sunt abandonate, iar companiile vor fi auditate și, după caz, restructurate sau desființate.

Justiția este și ea între priorități. Guvernul se angajează la o creștere semnificativă a valorii veniturilor din infracțiuni și a confiscării bunurilor ilegale, dar și la revizuirea Codului penal și a Codului de procedură penală.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22