Ludovic Orban: PNL îl susține pe Nicușor Dan la PMB ”ca să scăpăm de domnia PSD. Are toate datele”

Redactia | 27.02.2020

Liberalii îl susțin pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei. Anunțul a fost făcut de președintele PNL, Ludovic Orban, care a spus că PNL este dispus să facă acest sacrificiu numai să scape de domnia PSD.

Pe aceeași temă

UPDATE - Comunicatul lui Nicușor Dan:

Mulțumesc președintelui PNL, Ludovic Orban, pentru susținerea candidaturii mele la Primăria Capitalei. Este un gest de mare responsabilitate politică, în condițiile în care PNL-ul are în interiorul său persoane foarte competente pentru această poziție.

Prin acest gest de responsabilitate, dorința bucureștenilor de a avea un candidat unic al Opoziției împotriva administrației Firea – PSD este foarte aproape de a fi realizată.

Vreau să asigur mediul de afaceri că va avea în mine un partener de bază. Orașul are nevoie de dezvoltare, iar sectorul privat este motorul dezvoltării. Vom simplifica interacțiunea cu autoritatea, vom emite toate autorizațiile în termenul legal. Vom fi o interfață între mediul de afaceri local și sistemul local de învățământ. Vom avea o politică corectă și predictibilă de achiziții publice. Vom ajuta financiar și logistic start-up-urile în tehnologie, industrii creative și cercetare. Vom construi, în parteneriat public-privat, centre de conferințe care să pună Bucureștiul pe harta globală de business.

Cu scuze pentru reprezentanții media, nu voi da alte declarații pe acest subiect până după momentul unei discuții aplicate cu Ludovic Orban.

UPDATE - ”O veste bună - PNL tocmai a anunțat că îl susține pe Nicușor Dan, candidatul USR pentru Primăria Capitalei. Anunțul este un mare pas înainte pentru perspectiva unui candidat unic anti-PSD la București”, a scris președintele USR Dan Barna pe pagina Facebook.

Declarațiile președintelui PNL, Ludovic Orban

  • PNL a făcut o amplă cercetare sociologică în București și sectoare. În urma acestei cercetări a rezultat clar că toți candidații PNL au șansa de a câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei, dar nu avem această garanție că pot câștiga bătălia cu PSD.

  • Vă anunț că în urma discuțiilor cu Nicușor Dan, care au vizat problematica Bucureștiului, am luat decizia de a îl propune pe Nicușor Dan candidat la primăria Capitalei susținut de PNL.

  • În zilele următoare voi susține această propunere în fața conducerii PNL București, în BEX și BPN al PNL.

  • Obiectivul nostru fundamental este de a asigura o guvernare locală a Bucureștiului care să ofere soluții care stau în picioare pentru problemele majore ale Bucureștiului, de la trafic la poluare.

  • Sunt convins că Nicușor Dan e cel mai potrivit candidat pentru atingerea celor două obiective fundamentale ale PNL: eliberarea Bucureștiului de sub domnia despotică a PSD și de a asigura o bună guvernare a Bucureștiului.

Întrebări și răspunsuri:


Jurnalist: Nicușor Dan se bucură de susținerea USR, ce se va întâmpla cu candidații la primăriile de sector? Veți negocia cu USR PLUS?
Ludovic Orban: Nu am avut nici o negociere politică cu Nicușor Dan, ci doar negocieri legate de soluțiile pentru problemele Bucureștiului. Sunt deschis la ori ce fel de discuție politică. PNL face într-un fel un sacrificiu politic și susține un candidat care nu e membru PNL.

Nu cred că sunt necesare foarte multe discuții. Nicușor Dan a primit sprijinul USR București, și e fundamental ca în București să se producă o schimbare.

Jurnalist: Cum va fi formalizată susținerea?
Orban: Nu i-am cerut să se înscrie în PNL tocmai pentru ca el să poată beneficia de susținerea altor partide de dreapta.

Jurnalist: Alianța electorală cu partidul lui e posibilă?
Orban: Sunt amănunte, vom găsi cea mai bună soluție
Nu exclud nici un fel de colaborare cu partenerii noștri din Opoziție.

Jurnalist: Ce cotă are Nicușor Dan în sondajele PNL?
Orban: Am garanția că Nicușor Dan va câștiga Primăria Capitalei, indiferent de coaliția care îl va susține. Mii de bucureșteni mi-au reproșat că m-am retras din cursă în 2016, că nu am găsit cea mai bună soluție în 2016.

Cred că în 2012 am încălcat disciplina de partid și am votat cu un candidat independent atunci, pe numele lui Nicușor Dan. L-am urmărit cu atenție, e un om care vrea binele Bucureștiului. Pentru a reuși cu adevărat rezolvarea problemelor Bucureștiului va fi necesară o colaborare foarte strânsă între primar, primarii de sector și guvern.

Decizia pe care am luat-o ține cont de interesul major al Bucureștiului, dar și pentru că mă regăsesc în foarte multe din soluțiile propuse de Nicușor Dan.

Jurnalist: Cum va vota PNL în Parlament la învestirea guvernului Cîțu?
Orban: PNL acționează în conformitate cu prevederile Constituției României.

Florin Cîțu e practic mâna dreaptă. Se știe că ministrul Finanțelor e omul de cea mai bună încredere a premierului. Am conceput împreună programul de guvernare. A avut o capacitate suprinzătoare pentru mulți de a da soluții la probleme stringente ale României.

Președintele României l-a desemnat pe dl Cîțu și a fost desemnat pentru că Florin Cîțu poate fi un bun premier. Voi fi alături de premierul desemnat în toate discuțiile ulterioare pentru a încerca să formăm o majoritate.

Jurnalist: Președintele Iohannis a spus că dorește ca PNL să aibă propriul candidat la Primăria Capitalei.
Orban: Sunt convins că președintele României își dorește ca Bucureștiul să fie bine administrat și problemele bucureștenilor să fie rezolvate de un primar competent, responsabil.

Jurnalist: Veți coopta USR la guvernare?
Orban: Am văzut că au propus și premier. Degeaba atunci când se dă bătălia ești plecat în vacanță și vrei să participi la sărbătorirea victoriei. Sigur că dorim să continuăm partenertiatul cu formațiunile din opoziție, prin acordurile politice pe care le-am semnat și suntem consecvenți acestei opinii.

Știrea inițială:

Nicușor Dan ar urma să fie susținut de PNL la Primăria Capitalei, potrivit unor surse politice citate de Hotnews.ro, acesta fiind primul pas concret pentru stabilirea unui candidat unic al opoziției.

Nicușor Dan a avut în această săptămână o întâlnire cu Ludovic Orban.

Susținut de USR București în cursa pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan își dispută cu Vlad Voiculescu candidatura în cadrul Alianței USR-PLUS. Cei doi s-au întâlnit de mai multe ori însă fără a ajunge la o soluție de compromis. Vlad Voiculescu i-a propus lui Nicușor Dan formarea unui tandem primar-viceprimar, rolurile urmând a fi stabilite în urma unor alegeri primare, variantă exclusă însă de Dan.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat marţi că partidul său va susţine candidatura lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei, dacă va exista un consens în acest sens al partidelor de dreapta.

"Am discutat doar cu Nicuşor Dan şi am spus că, dacă va exista un consens pentru a-l susţine toate partidele să fie candidatul unic la Bucureşti, şi PMP va fi alături. Observăm că această nominalizare întârzie. Suntem deja în precampanie, deci în scurt timp va apărarea hotărârea de guvern cu privire la data alegerilor locale şi nu mai putem întârzia. PMP a făcut în repetate rânduri apelul de a găsi un consens de a desemna candidaţi unici acolo unde PSD-ul nu poate fi învins de un singur partid. E şi cazul Bucureştiului", a precizat Tomac după şedinţa Consiliului Executiv Naţional al PMP.

În context, el a precizat că PMP va anunţa candidaţii pentru Primăria Capitalei şi pentru sectoare săptămâna viitoare.

"Urmează săptămâna viitoare să luăm decizia în ceea ce priveşte candidatul nostru pentru Primăria Municipiului Bucureşti şi să anunţăm şi candidaţii la toate sectoarele", a spus Tomac.

El a adăugat că PMP este gata să meargă cu candidaţi proprii peste tot, în condiţiile în care niciun partid nu şi-a manifestat dorinţa, până la această oră, de a crea alianţe locale cu privire la candidaţi unici.

"Pentru că nu a existat niciun fel de consultare politică, tindem să credem că fiecare partid de dreapta vrea să meargă cu propriii candidaţi. PMP va merge şi este pregătit să meargă cu candidaţi peste tot şi regretăm că până la această oră niciun partid nu a dat acest semnal şi dorinţa de a crea alianţe locale cu privire la candidaţi unici în municipii reşedinţă de judeţ şi preşedinţi de consiliu judeţean", a încheiat Tomac.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22