Ludovic Orban: politrucul Toader transformă magistrații în instrumente controlate politic

Dora Vulcan | 23.08.2017

Liderul PNL a reacționat miercuri față de propunerile făcute de ministrul Tudorel Toader pentru modificarea legilor Justiției. Inițial, pe Facebook și apoi într-o conferință de presă.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Liderul PNL a anunțat că liberalii se împotrivesc inititiativei de scoatere a presedintelui din procedura de numire a procurorilor sefi si trecerea inspectiei judiciare in subordinea Ministerului.

 

Orban spune că măsura este neconstitutionala și invocă art. 134 privind CSM din legea supremă. De asemenea, el a facut apel la magistrati si la societatea sa "ia pozitie", insa a afirmat ca spera ca guvernul sa faca un pas in spate.

 

"Dupa ce au brevetat martea neagra, pesedistii vor sa breveteze si miercurea neagra, a spus Orban," la sediul PNL. "Nu putem accepta ca justitia sa se intoarca in perioada Nastase - Rodica Stanoiu cand la partid se decidea cine sa fie anchetat si cine nu (...) Consideram ca ambele  propuneri sunt nu paralele cu constitutia ci impotria constitutiei. Pai Presedintele Romaniei nu este membru al niciunui partid politic, om politic este mininistrul Justitiei care este membru al unui guvern numit politic si care asculta de partidul de la guvernare. Numirea procurorilor sefi de catre presedinte reprezinta singura garantie a non partizanatului politic. Iar in ceea ce priveste inspectia judiciara … ma mira ca un om cu asemenea experienta sa nu cunoasca constitutia  Exista o prevedere constitutionala - art. 134 alin 2:

 

(2) Consiliul Superior al Magistraturii îndeplineşte rolul de instanţă de judecată, prin secţiile sale, în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi a procurorilor, potrivit procedurii stabilite prin legea sa organică. În aceste situaţii, ministrul justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu au drept de vot.

 

Orban a precizat si ca PNL va contesta la Curtea Constitutionala daca se va ajunge ca aceste modificari sa fie adoptate de Parlament insa spera ca guvernul va da inapoi.

 

"Cu siguranta vom contesta la Curtea Constitutionala, trag insa speranta ca dupa ce vor vedea reactia opiniei poublice, a magistratilor, reactiile de la nivelul statelor europene vor face un pas in spate. Daca vor face acest demers risca sa creeze tensiuni sociale mari. Nu stiu in ce masura dl ministru si-a consultat colegii din guvern si in special pe premierul Tudose. Ii solicit public premierului sa spuna daca sprijina aceasta aberatie" a mai spus Orban. "Am o usoara nadejde sa nu indrazneasca totusi guvernul sa vina cu aceste modificari in parlament. Suntem dispusi inclusiv noi, membrii PNL, sa iesim in strada daca va fi cazul," a continuat el.

 

Despre posibilitatea unei motiuni de cenzura pe aceasta tema in noua sesiune parlamentara: "Instrumentul motiunii de cenzura trebuie folosit atunci cand are cea mai mare sansa sa iasa. Am discutat cu presedintele USR despre posibilitatea unei motiuni simple la adresa min justitiei, dar obiectivul nostru este sa nu se faca aceste modificari pentru ca sunt extrem de grave. Risca sa afecteze democratia." 

 

 

  • Postarea de pe Facebook, dinaintea conferinței de presă:

 

Guvernul isi da arama pe fata. Dragnea si Tariceanu vor sa subordoneze politic parchetele pentru a inhiba anchetele, in special pentru fapte de coruptie, care vizeaza liderii partidelor de guvernamant. Scoaterea presedintelui din ecuatia numirii sefilor de parchete permite arbitrariul ministrului de justitie, care este politic, in nominalizarea acestora. Ministrul politic va cauta sa numeasca procurori obedienti, care sa raspunda la comenzi si care sa nu mai indrazneasca sa declanseze anchete impotriva protejatilor din clientela politico-economica. Mai mult, parchetele pot sa se transforme intr-o arma politica de lupta impotriva opozantilor.

Prin trecerea inspectiei judiciare in subordinea ministrului justitiei, aceasta risca sa se transforme intr-o falanga represiva a partidului de guvernamant, care sa intimideze magistratii. Suntem categoric impotriva si ne vom lupta cu toate armele pentru a impiedica adoptarea acestor enormitati care risca sa distruga independenta puterii judecatoresti si sa puna sub semnul intrebarii democratia din Romania, a scris Ludovic Orban pe pagina sa de Facebook.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22