Ludovic Orban, specialist în medicină: Examenul de rezidențiat nu mai este absolut necesar

Laurentiu Gheorghe | 17.10.2019

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a spus joi că dacă examenul de rezidențiat nu îl va organiza Guvernul Dăncilă, o va face cabinetul condus de el și ia în calcul majorarea locurilor scoase la concurs.

Pe aceeași temă

„Oricum, va fi o prioritate pentru guvernul nostru (examenul de rezidențiat – n.r.), vom lua rapid măsurile care se impun, mai mult decât atât, analizăm posibilitatea de a mări numărul de locuri, astfel încât să permitem unui număr cât mai mare dintre absolvenți să profeseze”, a spus premierul desemnat Ludovic Orban, joi.

Reamintim că ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat miercuri că este posibil ca examenul de rezidențiat din acest an ar putea fi amânat și a doua oară, dacă nu va fi numit un nou ministru al Educației.

În continuare, Ludovic Orban a afirmat că acest examen nu ar trebui să constituie, neapărat, un factor decizional în profesia absolvenților ai Facultății de Medicină, deoarece examenul de licență ar trebui să le permită dreptul la liberă practică.

„De altfel, vă spun sincer că mă gândesc foarte serios, vom analiza și modul în care acest sistem funcționează în alte țări europene, și se pare totuși, că această formă de examinare este o formă de examinare care nu este absolut necesară, pentru că toți cei care participă la acest examen de rezidențiat sunt absolvenți ai facultăților de profil, sunt oameni care au avut, au fost la studii și au învățat ani de zile ca să capete dreptul de a profesa această meserie nobilă și dacă nu iau examenul de rezidențiat după ce au dat examenele la finalul facultății, ei nu pot să profeseze în meseria pentru care s-au pregătit”, a subliniat Orban.

Ceea ce nu spune Orban este că rezidențiatul reprezintă specializarea într-un anumit domeniu al medicinei, fără de care nu pot profesa doctorii specialiști.

Președintele PNL consideră că Guvernul Dăncilă a demonstrat că este „incapabil”, prin neorganizarea examenului de rezidențiat la timp.

„Guvernul și-a demonstrat incapacitatea prin faptul că nu a reușit să organizeze examenul de rezidențiat la timp. Dacă nu vor fi în stare să-l organizeze, examenul de rezidențiat va fi una dintre prioritățile guvernului nostru. Mai mult decât atât, ne gândim inclusiv la numărul de locuri care vor fi scoase la concurs în cadrul examenului de rezidențiat, mi se pare foarte ciudat să scoți la concurs un număr cu 466 de locuri mai puțin decât anul trecut, în condițiile în care știm foarte clar că este nevoie de medici”, a conchis premierul desemnat.

Examenul de rezidențiat care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie, va fi amânat pentru 8 decembrie, deoarece la Ministerul Educației nu există un ministru care să semneze cele șapte ordine necesare organizării probei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22