Lui Cristian Rizea i-a fost retrasă cetățenia R. Moldova și urmează să fie extrădat în România

Laurentiu Gheorghe | 03.11.2020

Cristian Rizea, fost deputat PSD, condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru mai multe infracțiuni a rămas fără cetățenia R. Moldova, urmând să fie expulzat în România.

Pe aceeași temă

Anunțul privind retragerea cetățeniei moldovenești în cazul lui Cristian Rizea, a fost făcut chiar de președintele Igor Dodon, care a și semnat decretul care între timp a fost publicat în Monitorul Oficial.

Hotărârea publicată marți în Monitorul Oficial a intrat deja în vigoare. Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a anunțat că acum ține de competența organelor de drept din România și R.Moldova ca Rizea să fie expulzat.

„S-a discutat foarte mult în presă despre un oarecare Rizea, cetățean al României, care s-a ascuns în R.Moldova. La propunerea Comisiei pentru acordarea cetățeniei, luni, am semnat un decret prin care am anulat cetățenia acestui personaj. Deja organele competente din România și R.Moldova trebuie să facă schimb de informații și să ia măsuri pentru a-l expulza din țară pe acest criminal, conform justiției din România”, susține Igor Dodon.

Fostul deputat PSD a depus actele pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova, pe 14 noiembrie 2017, iar pe 28 decembrie 2017, Cristian Rizea obţine paşaportul moldovenesc, declara Dodon. De fapt, se întâmpla înainte cu aproape un an până la lansarea programului de dobândire a cetățeniei R.Moldova prin investiție, criticat dur de opoziția de la Chișinău.

Dodon a negat faptul că i-ar fi acordat protecție lui Rizea pe care nici nu-l cunoaște. Totodată, Igor Dodon a lăsat să se înțeleagă că fostul deputat PSD ar fi obţinut cetăţenia în baza unei înțelegeri cu fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc.

Recent, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate de la Chișinău, Dumitru Alaiba, a solicitat Procuraturii Generale să investigheze toate circumstanțele în cazul obținerii cetățeniei R.Moldova de către fostul deputat PSD, Cristian Rizea.

”Cum a primit Rizea cetățenie? Conform căror prevederi? Ce instituții au fost implicate? Cine a știut? Este important ca oamenii să știe. Țara noastră nu trebuie să devină un loc de întâlnire a criminalilor, corupților, mafioților și spălătorilor de bani din regiune. Atâta timp cât nu va exista lege, atâta timp hoții din toată regiunea se vor simți aici în siguranță, știind că pot să-și cumpere confortul și libertatea, încă și la preț ieftin. Asta e viziunea lui Dodon pentru țara noastră. Capitala euroasiatică a hoției”, conchide deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba.

Potrivi unei investigații Gândul.ro, Cristian Rizea ar fi obținut cetățenia moldovenească atât pentru el, cât și pentru familia sa în condițiile în care demersurile în obținerea acestora ”nu erau posibile fără sprijinul lui Plahotniuc, iar mai apoi al lui Dodon, fiind un aspect de notorietate faptul că este condamnat penal în România”. Jurnaliștii de la Gândul mai afirmă că fostul deputat dar și membrii familiei au primit alte seturi de documente, sub alte nume, respectiv Mihai Cristian Luigi, Mihai Josett-Anne-Marie și Mihai Albert Cristian. ”Mihai Cristian” se recomandă în Chișinău ca fiind director general al stației TV Realitatea din Moldova, post de televiziune derivat din postul românesc Realitatea TV, controlat de Maricel Păcuraru.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22