Lungmetrajul AFERIM, in regia lui Radu Jude, primeste Ursul de Argint pentru regie la Festivalul de Film de la Berlin

T.d. | 15.02.2015

Pe aceeași temă

Lungmetrajul “Aferim!”, in regia lui Radu Jude, a primit Ursul de Argint pentru cea mai buna regie, in cadrul celei de-a 65-a editie a Festivalului de Film de la Berlin.

Actiunea filmului, despre care presa internationala de profil a scris ca despre “o lectie aspra de istorie, usurata de umorul deocheat si de elementele Westernului clasic”, are loc in Tara Romaneasca de la inceputul secolului XIX.

Regizorul Radu Jude a vorbit despre o documentare minutioasa in vederea pregatirii filmului.

"Este cumva o construcţie artificială, pentru că nu am avut acces la întreg trecutul, ci doar la urme ale trecutului. Împreună cu Florin Lăzărescu, Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, consultantul nostru istoric, am început să citesc foarte multe cărţi, literatură, documente din secolul al XIX-lea, pentru că este singura modalitate prin care poţi avea o idee despre ceea ce s-a întâmplat în trecut", a declarat Radu Jude la Berlin.

Semnand regia si scenariul, Radu Jude a explicat ca a lucrat “la fel de aplicat si la fel de interesat” in ambele situatii, potrivit Romania Libera.

"Dacă scenariul acesta ar fi fost scris de altcineva în forma aceasta, aş fi putut doar să îl regizez, desigur. Există scenarişti buni în România, există oameni care scriu bine şi Florin Lăzărescu este unul dintre ei, dar îmi doresc să particip la tot procesul acesta de creaţie a filmului. Mi se pare important, încerc să vin cu propria mea viziune, atâta câtă e", a mai spus regizorul.

Radu Jude a facut un apel, cu aceasta ocazie, in vederea sustinerii tinerilor cineasti.

"Premiul ar trebui să fie un semn în plus faţă de atâtea altele din ultimii ani că ceea ce numim cinematograf de artă, film de autor ar trebui sprijinit de instituţiile care pot susţine acest lucru în România: Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii. Cred că este important ca cineaştii aflaţi la debut şi cineaştii tineri care se luptă să debuteze să aibă o şansă să-şi facă filme, în primul rând", a spus Radu Jude, sambata seara, dupa ceremonia de decernare a premiilor Festivalului de la Berlin, potrivit Mediafax.

Juriul celei de-a 65-a editie a Festivalului de Film de la Berlin i-a reunite pe regizorul Darren Aronofsky (SUA), actorul Daniel Brühl (Germania), regizorul Bong Joon-ho (Coreea de Sud), Martha De Laurentiis (producator, SUA), Claudia Llosa (regizor, Peru), Audrey Tautou (actrita, Franta) si Matthew Winer (producator/scenarist, SUA).

Trofeele Berlinalei au fost decernate sambata seara, in cadrul ceremoniei de la Berlinale Palast.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22