Luptă acerbă în PNL pentru alegerea noului președinte. Ludovic Orban, contestat în partid

Laurentiu Gheorghe | 17.05.2021

Propunerea șefului PNL, Ludovic Orban, pentru organizarea congresului în 15 septembrie a provocat proteste printre fruntașii liberali care își acuză liderul că vrea să-și înlăture contracandidații.

Pe aceeași temă

Liberalii au discutat luni, în ședința Biroului Executiv, despre organizarea congresului pentru alegerea unei noi conduceri a partidului. Președintele PNL, Ludovic Orban, le-a propus liberalilor ca pe 15 septembrie să fie data la care să aibă loc alegerea conducerii, fapt care a creat proteste în rândul colegilor din partid. Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că Ludovic Orban ar dori ca la congres să fie un candidat unic la șefia partidului. De partea cealaltă, adversarii acestuia caută soluții pentru un contracandidat puternic.

Un nou conflict a izbucnit în partidul liberal după ce Ludovic Orban a fost acuzat că și-ar dori să fie candidat unic la șefia PNL și de aceea a propus data de 15 septembrie pentru organizarea congresului fără să se consulte cu conducerea colectivă a partidului.

În sedinta Biroului Executiv (BEx) de luni, Ludovic Orban a fost acuzat de catre vicepresedintele Florin Roman ca isi doreste sa fie candidat unic in cadrul Congresului, potrivit unor surse politice citate de Ziare.com. Orban a mai fost acuzat si ca „ia decizii singur" dupa ce a anuntat ca Congresul PNL ar avea loc pe 15 septembrie.

Totodata, vicepresedintele partidului a mai spus despre liderul PNL ca "da mesaje subliminale" legate de faptul ca si-ar dori sa fie singurul candidat la sefia formatiunii.

În replică, Orban i-ar fi răspuns că își dorește competiție la toate nivelurile în partid: „Conform prevederile statutare, Congresul nu înseamnă doar alegerile la nivel naţional. Alegerile la nivel naţional sunt precedate de conferinţe de alegeri în fiecare localitate, urmatte de conferinţe de alegeri în fiecare judeţ şi abia la capătul procesului vor va fi organizat Congresul. Voi propune la prima reuniunea a Biroului Executiv proiectul de hotărâre, BEx va înainta proiectul către Consiliul Naţional. Decizia de convocare a Congresului va fi luată în cadrul Consiliului Naţional care va fi convocat în cel mai scurt timp posibil", a declarat Orban.

Adversarii lui Ludovic Orban caută un contracandidat puternic la alegerile din toamnă și o echipă. Numele lui Florin Cîțu a fost vehiculat în repetate rânduri în interiorul partidului ca posibil candidat la șefia PNL, însă, până în prezent, acesta nu și-a exprimat clar intenția în acest sens.

Conform HotNews.ro, Ludovic Orban nu mai este dorit în fruntea PNL pentru un nou mandat de către președintele Klaus Iohannis. În interiorul PNL se caută acum soluții pentru un nou lider.

„Candidatura lui Florin Cîțu la șefia PNL este foarte probabilă. Se mizează pe faptul că acesta va reuși să ducă la final și cu succes campania de vaccinare. Sunt lideri care l-ar susține pentru șefia PNL inclusiv președintele Klaus Iohannis. Totuși, Cîțu are o problemă: nu a reușit să-și creeze o relație bună cu liderii din teritoriu și nu are credibilitate că poate fi un bun președinte de partid. În prezent se caută soluții și alte nume care să-și asume o luptă împotriva lui Orban", au explicat sursele citate de Hotnews.ro.

Luni dimineata, prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan afirma ca Ludovic Orban va avea "cu siguranta" un contracandidat "foarte puternic" pentru sefia partidului. Acesta a adaugat ca Florin Citu, Emil Boc, Ilie Bolojan, Dan Botreanu si Robert Sighiartau s-ar putea regasi printre contracandidati.

„Primul lucru intr-un Congres, intr-o batalie este sa ai o retorica buna, retorica invingatorului. Mai e mult pana departe. Il asigur cu simpatie pe Ludovic Orban ca va avea contracandidat si va avea unul foarte puternic. (...) Eu sunt extrem de puternic, nu foarte puternic, dar eu nu candidez. Eu candidez in echipa castigatoare. (...) Suntem partid liberal, este normal sa existe competitie, cred ca nici Ludovic Orban, nici altcineva nu-si doreste sa existe un singur candidat, sunt absolut convins ca va exista minim un contracandidat, daca nu chiar doi. Exista oameni foarte buni in PNL care vor intra intr-o competitie directa, frumoasa cu Ludovic Orban si cel mai bun dintre ei va castiga. Este si Florin Citu o optiune, si Emil Boc o optiune, este si Ilie Bolojan si Dan Motreanu, este si Robert Sighiartau o optiune, avem mai multe optiuni. Eu am spus-o ca sa nu existe niciun fel de speculatie - voi intra pe pozitiile doi-trei in echipa castigatoare", a afirmat Rares Bogdan, inainte de sedinta Biroului Executiv al PNL.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22