Macovei critica legea votului prin corespondenta: Tertip pentru a menține diaspora irelevantă

Vlad Toma | 26.07.2016

Europarlamentarul Monica Macovei critica legea votului prin corespondenta considerand ca aceasta, in forma sa actuala, nu este nimic mai mult decat "un tertip pentru a menține diaspora irelevantă."

Pe aceeași temă

 

Macovei acuza faptul ca "așa cum este concepută, legea votului prin corespondență constituie o fraudă electorală, pentru că reduce masiv numărul alegătorilor români din străinătate și asta are ca efect reducerea votanților și schimbarea rezultatului alegerilor. Practic, prin această lege, votată în octombrie 2015, și PSD, și PNL, și UNPR, și UDMR le-au spus românilor din străinătate: “nu vă vrem, ne încurcați calculele, nu vrem să votați în număr mare”.

 

Macovei ii sfatuieste pe romani sa nu creada in afirmatiile critice venite din partea PNL la adresa acestei legi deoarece liberalii au votat si ei in octombrie 2015 legea in formatul sau actual: "In octombrie 2015, când s-a votat legea, a trecut cu 257 de voturi pentru, 30 împotrivă și 12 abțineri. Deci, cu o largă majoritate. Așa încât circul pe care îl face acum PNL, care a votat în octombrie 2015, este praf în ochi și apelez la toată lumea să se scuture de praful ăsta rapid și să nu creadă nimic. După ce s-a votat legea, doamna Gorghiu cu domnul Dragnea chiar și-au dat mâna prietenește în Parlament, erau mulțumiți."

 

Europarlamentarul roman descrie principalele neajunsuri ale legii votului prin corespondenta: "1. s-a eliminat posibilitatea ca cetățenii români din străinătate să-și poată imprima singuri buletinele de vot. Deci, vor sta la mâna Ministerului de Externe, să vadă câte buletine de vot o să le trimită... s-a eliminat înscrierea electronică a alegătorilor români din străinătate. Și acum PNL ne spune că vrea ordonanță de urgență ca să se facă înscriere electronică... s-a scos din lege, la cererea PSD, prevederea care oferea posibilitatea pentru alegători să ceară un buletin de vot dacă acesta este furat sau distrus, votul nu este securizat, legea nu are sancțiuni, Poșta Română nu are niciun fel de răspundere clară, cu alte cuvinte, nu răspunde nimeni."

 

Macovei il critica de asemenea pe presedintele Iohannis pentru ca a promulgat aceasta lege si pentru ca "a ignorat timp de un an de zile prima datorie morală față de diaspora, grație căreia a ajuns președinte. Una din promisiunile făcute a fost legea votului electronic, prin internet, și a votului prin corespondență. Or, ceea ce avem acum ca vot prin corespondență este o mascaradă. Iar vot prin internet nu avem deloc."

 

Europarlamentarul anunta ca partidul M10 a lansat un site pentru a-i ajuta pe românii din străinătate sa voteze la alegerile viitoare – www.diaspora2016.ro.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22