Macovei, M10: Ciolos are cel mai mare mandat popular. Trebuie sa sparga monopolul PSD-PNL

Tudor Despina | 04.12.2015

Dacian Ciolos are cel mai mare mandat mandat popular pe care l-a avut vreodata un premier si trebuie sa sparga monopolul PSD-PNL, a spus vineri Monica Macovei.

Pe aceeași temă

 

Prezenta intr-o conferinta de presa la Cluj, europarlamentarul a subliniat faptul ca Executivul condus de Dacian Ciolos are un mandat clar si anume sa faca reforma electorala.

 

Guvernul Ciolos are cel mai mare mandat popular pe care l-a avut vreodata un guvern in Romania, pentru ca s-a nascut dupa ce strada, oamenii au dat jos Guvernul Ponta. Ca atare, Guvernul Ciolos exista datorita strazii, a oamenilor”, a spus liderul partidului M10, citata de Agerpres. Macovei a mai aratat ca Ciolos trebuie sa respecte cerintele strazii si anume reforma electorala: “alegerea primarilor in doua tururi, vot prin corespondenta si electronic, 300 de parlamentari, eliminarea pragului electoral la alegerile locale si parlamentare”.

 

Europarlamentarul a punctat ca prioritara pentru Cabinetul Ciolos trebuie sa fie “spargerea monopolului partidelor mari”, care de 25 de ani au dovedit coruptie si care au fortat oamenii sa iasa in strada, a mai spus Monica Macovei.

 

Ciolos nu are sustinere in Parlament

 

Premierul Dacian Cioloş a declarat joi seară, la televiziunea online Unde.Tv, că a scos din planul de guvernare propunerea ca primarii să fie aleşi în două tururi, după ce a constat că nu exista în Parlament o susţinere majoritară pentru acest proiect. Întrebat dacă nu crede că trebuie schimbate de urgenţă legile electorale astfel incât primarii să fie aleşi în două tururi în sistem majoritar, Cioloş a declarat:

 

"Sunt de acord cu dumneavoastră şi asta a fost şi propunerea mea de a veni cu reformă, dar cum este un Guvern independent, nu are un partid politic în spate. Am măsurat şi posibilitatea cu propunerea de modificare şi concluzia a fost că  nu există o susţinere majoritară pentru un astfel de proiect".

 

Premierul a explicat că a decis ca în mandatul de un an de zile pe care îl are să să concentreze pe reforma adminsitativă: „Şi am decis ca în acest scurt timp să vin mai degrabă cu un plan de reformă administrativă a statului. De aceea mi se pare foarte important sa facem asta. Neavand instrumentul politic sa schimb legea elecorala, cred ca putem veni pe partea de reformă administrativă".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22