Macovei:Agenda politicienilor și a mogulilor cu probleme penale a devenit politică de stat

Redactia | 23.03.2018

Europarlamentarul Monica Macovei spune că cererea Comisiei Europene „nu reprezintă în niciun fel de imixtiune în justiție și nu încalcă în niciun fel independența justiției, iar demersul premierului Dăncilă și a lui Tudorel Toader „ne înjosesc”.

Pe aceeași temă

 

 

Din punctul de vedere al Comisiei Europene, solicitarea de informații inclusiv despre cum se desfășurau procesele în care erau implicați înalți demnitari români acuzați de acte de corupție este justificată prin însuși Tratatul de aderare la UE.

 

Scrisoarea trimisă de premierul Dăncilă arată că „Viorica Dăncilă a stat degeaba atâția ani la Bruxelles. Nu cunoaște mecanismele de funcționare, nu cunoaște mecanismele de comunicare instituțională și nici nu știe Tratatul de aderare”, spune Macovei într-o postare pe Facebok.:

 

Postarea Monicăi Macovei pe Facebook:

 

„Dăncilă a trimis președintelui Comisiei Europene o scrisoare prin care îl anunță că apără infractorii și de aceea nu mai este nevoie de MCV, care le stă în cale. Așa poate fi rezumat textul scrisorii, diferit în varianta trimisă în engleză și cea publicată de Guvern în limba română, tonul fiind mai dur în țară, parcă pentru a mulțumi pofta infractorilor.

 

Scrisoarea ne mai spune că Viorica Dăncilă a stat degeaba atâția ani la Bruxelles. Nu cunoaște mecanismele de funcționare, nu cunoaște mecanismele de comunicare instituțională și nici nu știe Tratatul de aderare.

 

Dăncilă nu este singură în acest demers ridicol. Ministrul-profesor doctor în drept Tudorel Toader este și el ridicol, de mână cu Dăncilă. Pentru că informațiile solicitate de Comisia Europeană, în urma angajamentelor luate la aderare, sunt publice, se găsesc pe portalul de justiție cu stadiul dosarelor sau în comunicatele DNA sau DIICOT. Guvernul trebuie numai să le ia de pe site-uri și să le pună într-un singur document. Că doar nu o să cerem Comisiei Europene să caute pe portalul de justiție și în comunicatele din România.

 

Asta mi-a amintit cum, în ianuarie 2005, la prima întâlnire de la Comisia Europeană în calitate de ministru al Justiției, oficialii europeni m-au rugat să le răspundem „la obiect”. Sigur, am spus, și i-am întrebat ce s-a întâmplat înainte. Răspunsul a fost o rușine pentru România și guvernarea Năstase: „am pus 10 întrebări și am primit cca 3.000 de pagini, să ne căutam noi răspunsul. Asta a fost înjositor și pentru noi și timpul nostru, dar și pentru voi, căci înseamnă că nu știți să rezumați”.

 

Dăncilă &Toader fac într-un fel tot asta. Ne înjosesc.

 

Cererea Comisiei Europene nu este niciun fel de imixtiune în justiție și nu încalcă în niciun fel independența justiției. Tudorel Toader & Viorica Dăncilă îndeamnă la dispreț față de partenerii europeni ai României.

 

Comisia Europeană nu cere informații din dosarele politicienilor, ci vrea să știe în ce stadiu sunt – se înaintează în ele sau se bate pasul pe loc. indiferent de sentința finală. E cât se poate de simplu, pentru că, dacă se bate pasul pe loc, înseamnă că ceva nu funcționează cum trebuie în justiție și progresele nu sunt ireversibile.

 

De fapt, Dăncilă & doctorul în drept Toader sunt expresia voinței partidului stat și a conducătorului său, condamnatul Dragnea, de a scoate România din rândul țărilor democrate.”

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22