MAE îi cere președintelui Iohannis să-l recheme de la post pe George Maior, ambasador în SUA

Laurentiu Gheorghe | 08.05.2019

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat miercuri că a trimis la palatul Cotroceni cererea de rechemare în țară a lui George Maior, ambasadorul României la Washington.

Pe aceeași temă

Disputele PSD cu ambasadorul George Maior sunt vechi, reprosurile fiind legate de faptul ca acesta nu s-a situat pe pozitia adoptata de coalitia majoritara in chestiuni legate de justitie.

„Comisia de politica externa a Senatului a solicitat MAE sa faca o analiza referitoare la dl ambasador Maior. In urma acestei solicitari, am facut analiza respectiva si am trimis si la presedintie propunerea de rechemare a ambasadorului George Maior si numirea unui nou ambasador la Washington.

Analiza noastră s-a bazat și pe raportul Comisiei SRI legat de folosirea SRI în scopuri persoale de domnul Maior", a declarat Teodor Melescanu pentru Antena3.

În 17 septembrie 2018, Comisia de Politică Externă a Senatului i-a adresat ministrului de externe, Teodor Meleșcanu, o scrisoare prin care solicită analiza privind „oportunitatea rechemării lui George Maior din funcţia de ambasador al României în SUA". Documentul a fost semnat de șase membri ai Comisiei, alți patru fiind împotriva deciziei de retragere a ambasadorului de la Washington.

„Scrisoarea nu o s-o dăm publicităţii, ea trebuie citită de domnul ministru", spunea atunci senatorul PSD Cristian Dumitrescu, președintele Comisiei. "Dacă ministrul Meleșcanu va dori să o facă publică, atunci poate să o facă publică”.

În această scrisoare am făcut o argumentaţie, spune Dumitrescu. „Ea a fost realizată pe baza unui raport făcut de un raportor, în persoana dlui Călin Popescu Tăriceanu".

Totuși, președintele Comisiei de Politică externă a dezvăluit "fraza finală a acestei informări, la care am ataşat şi raportul domnului ambasador şi stenogramele discuţiilor care au avut loc cu acest prilej".

„Comisia de politică externă a Senatului se aşteaptă ca la nivelul MAE să aibă loc o analiză menită a stabili măsura în care menţinerea mandatului de ambassador în SUA al domnului George Maior se mai identifică şi mai este utilă intereselor României şi parteneriatului strategic româno-american”, este poziţia Comisiei, după audierea lui George Maior.

De menționat și că Tăriceanu a fost principalul sprijin al lui Meleșcanu în momentele în care acesta a fost criticat și contestat de Opoziție, de presă sau chiar de personalități din PSD.

„Am avut o discuţie, o să vedem care e şi părerea Parlamentului — din punctul meu de vedere, i-am spus şi personal că nu e normal ca diplomat să se implice în dezbateri de acest tip”, declarase Teodor Meleşcanu după întâlnirea cu Maior după chemarea acestuia la audierile din Comisia Senatului, la cererea lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Comisia parlamentara pentru controlul activitatii SRI a hotarat, la mijlocul lunii aprilie, ca fostul director al Serviciului, George Maior, a incalcat legislatia care reglementeaza activitatea institutiei pe care condus-o si a angajat SRI in actiuni care au lezat interesele partidelor si ale persoanelor fizice si juridice, elementele respective fiind circumscrise unor actiuni de politie politica, menita sa afecteze procese democratice.

Printre politicienii vizati se afla Klaus Iohannis, Eduard Hellvig si Victor Ponta.

Comisia SRI noteaza, in documentul intitulat "Raport privind folosirea Serviciului Roman de informatii de catre domnul George Maior in scopuri personale", ca George Maior a denaturat adevarul privind relatia avuta cu fostul sef al Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu.

"Coroborand declaratiile si probele detinute de comisie putem concluziona, in mod cert si fara echivoc, ca domnul George Maior a mintit Comisia de control, denaturand adevarul cu privire la relatia institutionala si personala avuta cu fostul sef al Agentiei Nationale de Integritate, fiind principalul vector raportat la relationarea institutionala cu Agentia Nationala de Integritate, particular in plan personal, formal sau informal, cu Horia Georgescu", se arata in raportul comisiei.

Sursa citata mentioneaza ca Maior ar fi incalcat legislatia care reglementeaza activitatea institutiei pe care a condus-o.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22