MAE: Jignirea autorilor Vladimir Tismaneanu si Marius Stan de catre ambasadorul rus este INACCEPTABILA

A.g | 30.03.2015

Pe aceeași temă

Dupa ce ambasadorul Rusiei la Bucuresti  a spus despre autorii articolului de pe contributors.ro, ca sunt "badarani",Ministerul Afacerilor Externe a dat un comunicat de presa prin care sustine ca "MAE consideră că libertatea de expresie a unei instituţii a statului - oricare ar fi acest stat -, şi inclusiv sau mai ales a unei ambasade nu poate fi absolută. Iar, în orice caz, folosirea unor exprimări injurioase - cum este termenul de <> - nu este acceptabilă", informeaza Hotnews.

 

De asemenea., prin comunicatul Ministerului de Externe se mai arata ca "principiul libertăţii de expresie a presei trebuie sa fie absolut într-o societate democratică", "libertatea de expresie a unei instituţii a statului - oricare ar fi acest stat -, şi inclusiv sau mai ales a unei ambasade nu poate fi absolută".

MAE mai arata in comunicat ca a convocat reprezentantii Ambasadei ruse la sediul ministerului pentru a le comunica aceasta pozitie.

Reamintim ca ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malginov, a reactionat fata de un articolul "Ispita fascistă a tovarăşului Putin" semnat de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan pe Contributors.ro. Malginov a spus, intr-un comunicat publicat pe site-ul Ambasadei, ca "nu este deloc necesar ca pe paginile publicaţiilor centrale să se dea cuvântul la orice bădăran". Mai mult, ambasadorul rus a spus ca "Republicarea despre care este vorba să rămână pe conştiinţa echipei editoriale".

 

CITITI ARTICOLUL INTEGRAL AICI: Ispita fascistă a tovarășului Putin


 

Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe:

"Ministerul Afacerilor Externe îşi reafirmă convingerea că principiul libertăţii de expresie a presei trebuie sa fie absolut într-o societate democratică.

MAE reamintește că şi Ambasadele României intervin - iar la nivelul opiniei publice există, de regulă, o așteptare legitimă în acest sens - atunci când mass media străine critică România sau pe români sau proiectează o imagine negativă faţă de ţara noastră.

În același timp, MAE consideră că libertatea de expresie a unei instituţii a statului - oricare ar fi acest stat -, şi inclusiv sau mai ales a unei ambasade nu poate fi absolută. Iar, în orice caz, folosirea unor exprimări injurioase - cum este termenul de "bădăran" - nu este acceptabilă.

Din dispoziţia ministrului afacerilor externe, aceste elemente vor fi transmise reprezentanților Ambasadei ruse, în cadrul unei audienţe convocate la sediul MAE."

 

Europarlamentarul Monica Macovei a condamnat declaratiile ambasadorului rus la Bucuresti considerand ca lipsa de reactie a autoritatile de la Bucuresti, a presedintelui Iohannis, a premierului Ponta si a ministrului de externe Aurescu, este inacceptabila. Macovei crede ca ambasadorul rus ar trebui rechemat la Moscova.

 

CITITI SI:Oleg MALGINOV, ambasadorul Rusiei, ATAC la Vladimir Tismaneanu: Publicatiile centrale sa nu dea cuvantul la orice BADARAN. Tismaneanu: Romania nu este un PROTECTORAT RUSESC

 

 

Europarlamentarul Cristian Preda considera insa ca "nu e nevoie de paie pe foc"si ca Malginov ar trebui convocat de un secretar de stat la MAE, acesta fiind nivelul potrivit pentru o reactie: "Nu presedintele, nu premierul, nu ministrul de Externe trebuie sa-i raspunda ambasadorului care i-a numit 'badarani' pe doi distinsi intelectuali. E suficient ca Malginov sa fie convocat la MAE de un secretar de stat. Acesta e, conform uzantelor diplomatice, nivelul potrivit pentru o reactie. Nu e nevoie de paie pe foc", a scris pe Facebook Cristian Preda.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22