MAE reactioneaza la interdictia pe care a impus-o Budapesta de Ziua Nationala a Romaniei

E.b. | 01.12.2016

​Ministerul roman al Afacerilor Externe a reactionat, joi, la decizia Ministerului Afacerilor Externe de la Budapesta, care a interzis prezenta diplomatilor ungari la manifestarile si receptiile organizate cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Pe aceeași temă

 

Poporul Ungariei nu are niciun motiv sa celebreze 1 Decembrie, a afirmat ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó (foto), conform cotidianul Hungary Today.


"Am luat nota cu surprindere si nedumerire de decizia Ministerului Afacerilor Externe si Comertului Exterior al Ungariei", arata MAE roman, intr-un comunicat.

 

"O asemenea decizie este greu de inteles cu atat mai mult cu cat respectul fata de valorile si simbolurile nationale ale unei tari sunt parte componenta indiscutabila a setului de valori pe care se bazeaza insesi Uniunea Europeana si comunitatea trans-atlantica. Romania a fost si este un stat care va ramane profund atasat respectului acestor valori", se mai arata in comunicatul MAE.

 

Reactia vine dupa ce Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, le-a interzis diplomatilor ungari sa fie prezenti la receptia de Ziua Nationala a Romaniei de la Budapesta, dupa cum a relatat Hvg.hu.

 

"Avand in vedere ca poporul maghiar nu are nimic de sarbatorit pe 1 decembrie, Ministerul de Externe a interzis fiecarui diplomat si fiecarui angajat sa participare la sarbatorile nationale romanesti", a aratat Ministerul ungar de Externe, la solicitarea Hvg.hu.

 

Aceasta a precizat, de asemenea, ca Peter Szijjarto a informat parlamentarii unguri in doua ocazii cu privire la aceasta interdictie

 

Site-ul HVG.hu si cotidianul Hungary Today noteaza ca, "pentru români, ziua de 1 Decembrie este o sarbatoare nationalamajoră, în timp ce, pentru unguri, reprezintă una dintre cele mai cele mai tragice zile din istoria natiunii", din cauza că Ungaria ar fi pierdut Transilvania.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22