Magistrații pun frână PUZ-ului care dădea liber construcțiilor în parcul Herăstrău și pădurea Băneas

Laurentiu Gheorghe | 11.09.2020

Tribunalul Bucuresti a anulat joi, 10 septembrie, sponsorizarea de 330.000 de lei, pe care Asociatia Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabila (ACCDD) a facut-o Primariei Sectorului 1.

Pe aceeași temă

Decizia nu este definitiva, dar instanta a suspendat executarea contractului de sponsorizare pana la solutionarea definitiva a procesului, scrie Ziare.com.

Este vorba de un act important care a stat la baza realizarii Planului Urbanistic Zonal Sector 1, prin care deveneau construibile parti din Parcul Herastrau si Padurea Baneasa. Concret, cu banii din aceasta sponsorizare, societatea SC Vego Concept Engineering SRL a realizat documentatia care a stat la baza realizarii PUZ-ului.

Ziarul "Libertatea" scria, in februarie 2020, ca Primaria sectorului 1 a primit o oferta sa elaboreze Planul Urbanistic Zonal pentru sectorul pe care il administreaza, prin contract de sponsorizare, pe "gratis", si a acceptat. Suma pusa la dispozitie de Asociatia Centrului de Cercetare pentru Dezvoltare Durabila, condusa de Virgil Profeanu, a fost de 330.000 de lei, adica aproximativ 70.000 de euro.

Asociatia Salvati Cartierele Damaroaia si Bucurestii Noi a facut o sesizare la Agentia Nationala pentru Achizitii Publice, pe motiv ca acest tip de contract nu e permis de lege - Legea 98/2016, art. 68. Mai mult, Asociatia atragea atentia ca la mijloc este un conflict de interese.

Sponsorizarea venea din partea unei asociatii detinute de tenorul Virgil Profeanu, proiectul e facut de firma SC Vego Concept Engineering SRL, detinuta tot de Virgil Profeanu, iar seful de proiect este tot Virgil Profeanu, mai arata sursa citata.

Procesul

De altfel, contractul de sponsorizare a fost atacat in instanta de doua ONG-uri: Asociatia Salvati Cartierele Damaroaia si Bucurestii Noi si Asociatia Cartierul Rezidential Drumul Stegarului - Odai.

Dupa cum aratam, Tribunalul a anulat, pe 10 septembrie, aceasta sponsorizare.

"Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale active, ca neintemeiata. Respinge exceptiile inadmisibilitatii si prescriptiei, ca neintemeiate.

Admite cererea formulata de reclamantele Asociatia Salvati Cartierele Damaroaia si Bucurestii Noi si Asociatia Cartierul Residential Drumul Stegarului-Odai, in contradictoriu cu paratii Municipiul Bucuresti - Subdiviziunea Administrativ Teritoriala Sector 1 prin Primar si Asociatia Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabila (ACCDD). Constata nulitatea absoluta a contractului de sponsorizare nr. JAC37/ 11.05.2018 incheiat intre paratul Sectorul 1 al Municipiului Bucuresti, in calitate de beneficiar si parata ACCDD, in calitate de sponsor. Dispune repunerea partilor in situatia anterioara. Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bucuresti - Sectia a II-a Contencios Administrativ si Fiscal.

Dispune suspendarea executarii Contractului de sponsorizare nr. JAC 37/11.05.2018 pana la solutionarea fondului cauzei. Cu recurs care se depune la Tribunalul Bucuresti - Sectia a II a Contencios Administrativ si Fiscal in termen de 5 zile de la comunicare, in ceea ce priveste cererea de suspendare. Obliga paratii in solidar sa plateasca reclamantelor suma de 4.650 lei cu titlu de cheltuieli de judecata din care 50 lei reprezentand taxa judiciara de timbru si 4600 lei onorariu de avocat," conform portalului instantelor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22