MAI: Academia de Poliție spune că au fost verificate 149 de teze de doctorat. Din cele 82 existente

Dora Vulcan | 03.07.2019

Academia de Poliție susține că a verificat 149 de teze de doctorat, în ciuda faptului că în total ele au fost 82, arată un raport al Ministerului de Interne.

Pe aceeași temă

Foştii şefi ai instituţiei sunt acuzaţi că au transmis raportări false către conducerea ministerului, în legătură cu situaţia verificărilor.

Inspectorii Corpului de Control spun că doar jumătate din lucrările raportate au fost controlate, iar multe probleme au fost muşamalizate.

În cadrul Academiei de Poliție nu există o metodă coerentă de identificare și sancționare a plagiatului, spun concluziile Corpului de Control al MAI, unde se mai arată că unele decizii privind verificările au fost pur formale, iar numărul real al tezelor analizate e altul decât cel prezentat public.

„Prima constatare a Corpului de Control a fost că la nivelul Academiei de Poliției s-au luat doar unele decizii pur formale privind verificarea existenței plagiatului în cazul tezelor de doctorat din perioada 2011-2018, respectiv a tezelor de doctorat ale personalului cu funcții de conducere.Activitatea de verificare a tezelor de doctorat nu s-a făcut în mod constant, ci numai atunci când se solicitau informări asupra stadiului de către conducerea MAI La nivelul Academiei de Poliție au fost desfășurate unele activități punctuale pentru verificarea tezelor de doctorat, prin programul de detectare a similitudinilor, însă nu au fost desfășurate și alte activități procedurale obligatorii”, informează purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Doar 82 de teze de doctorat de la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", dintre care 61 - peste pragul de alertă, au fost verificate, deşi instituţia de învăţământ superior a prezentat conducerii Ministerului Afacerilor Interne şi în spaţiul public o serie de informaţii în sensul că au fost verificate 149 de teze de doctorat din care 55 ar fi fost peste pragul acceptat al coeficienţilor de similitudine, transmite Agerpres.

"Deşi Academia de Poliţie a prezentat conducerii ministerului şi în spaţiul public o serie de informaţii în sensul că au fost verificate 149 de teze de doctorat din care 55 ar fi fost peste pragul acceptat al coeficienţilor de similitudine, în fapt, în cadrul procesului început în anul 2018, au fost verificate doar 82 de teze de doctorat din care 61 au fost peste pragul de alertă", a afirmat miercuri purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, cu prilejul prezentării raportului Corpului de control al ministrului privind procesul de verificare a tezelor de doctorat din perioada 2011 - 2018.

Concret, a arătat Monica Dajbog, din numărul total de 333 de teze de doctorat, 71 au fost verificate în perioada 2017 - 2018, conform procedurilor legale, înainte de susţinerea publică a lucrărilor, iar din celelalte 262 de teze din perioada 2011 - 2016 au fost verificate doar 82.

Pentru 61 din cele 82 de teze verificate au fost constatate depăşiri ale coeficienţilor de similitudine admişi, respectiv coeficientul care se referă la procentul din text cu toate frazele similare descoperite de programul anti-plagiat în alte documente şi coeficientul care determină procentul din text cu fragmente similare care depăşesc 25 de cuvinte.

"Deşi au fost emise 61 de rapoarte, la Comisia de Etică şi Deontologie Universitară a Academiei de Poliţie au fost trimise doar 58. De remarcat este şi faptul că în cazul celor 82 de teze verificate - 10 erau de fapt sub formă de rezumat, 14 au fost verificate doar parţial din cauza limitei maxime setate pentru mărimea unui document care poate fi verificat prin programul anti-plagiat, iar în cazul a şapte teze au fost generate rapoarte de similitudini şi în anul 2016", a precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

Monica Dajbog a menţionat că au fost identificate inclusiv situaţii când anumite teze de doctorat au fost verificate în perioade de timp distincte, cu rezultate diferite.

"Comisia de Etică şi Deontologie Universitară, prin regulamentele adoptate de Senatul Academiei, şi-a fixat perioade de timp foarte mari pentru finalizarea verificării unei sesizări, respectiv 18 luni. Ulterior, pe perioada verificărilor Corpului de control al ministrului, Comisia a modificat perioada, reducând-o la 45 de zile. Aceeaşi Comisie a introdus obligativitatea prezenţei unui student în cadrul subcomisiilor de analiză a sesizărilor, aspect care nu este cerut de lege şi care îngreunează procesul de verificare a tezelor de doctorat, în condiţiile în care studenţii au perioade de vacanţă, de studiu, de practică şi nu pot participa în mod permanent la lucrările subcomisiei. Evident, în absenţa studentului, subcomisia nu se putea întruni", a arătat Dajbog.

Purtătorul de cuvânt al MAI a menţionat că, până la momentul finalizării verificărilor Corpului de control al ministrului, Comisia de Etică a emis şase puncte de vedere şi a înaintat la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare o sesizare pentru cinci teze de doctorat, având la bază documentele transmise de către Departamentul de Studii Doctorale la data de 28 ianuarie 2019.

O altă constatare a echipei Corpului de control a fost că patru ofiţeri din conducerea Academiei de Poliţie nu şi-au depus propriile teze de doctorat la Comisia de Etică în scopul verificării prin softul anti-plagiat, aşa cum se decisese prin Hotărârea Consiliului de Administraţie al Academiei din 21 martie 2019.

"Concluzia evaluării efectuate de Corpul de control al ministrului este că la nivelul Academiei de Poliţie nu există o politică coerentă de identificare şi sancţionare a plagiatului: nu există o procedură de verificare a tezelor prin programul de semnalare a similitudinilor, nu există o bază de date cu propriile teze de doctorat, nu sunt stabilite criterii, proceduri şi standarde obligatorii pentru prevenirea fraudei în cercetarea ştiinţifică, inclusiv a plagiatului", a subliniat Monica Dajbog.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, în urma finalizării acestei verificări, comisia de evaluare a propus reanalizarea tuturor deciziilor luate la nivelul Academiei de Poliţie cu incidenţă în verificarea respectării standardelor de etică profesională şi elaborarea unui plan cu măsuri concrete de verificare a situaţiilor de plagiat.

"Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a dispus informarea Ministerului Educaţiei Naţionale care are organele abilitate pentru verificarea respectării prevederilor legale în materie de standarde de calitate şi etică profesională, precum şi sesizarea Consiliului de Etică şi Management Universitar care are în competenţă cercetarea litigiilor de etică universitară şi poate dispune cercetarea disciplinară a membrilor Comisiei de Etică şi Deontologie Universitară. Aşa cum ştiţi, în conformitate cu principiul autonomiei universitare, MAI nu poate dispune o cercetare disciplinară în acest caz", a mai spus Monica Dajbog.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22