Mai multe ONG-uri acuză politizarea TVR și cer măsuri urgente de redresare a televiziunii

Tudor Despina | 23.02.2016

Mai multe ONG-uri cer intervenția urgentă a statului pentru deblocarea blocajului economic în care se află Societatea Română de Televiziune (SRTv). Situația TVR e pusă în discuție, marți, în comisiile de cultură din Parlament.

Pe aceeași temă

 

Și premierul Dacian Cioloș participă la discuții, în încercarea de a soluționa situația financiară dezastruoasă în care se regăsește SRTv. Televiziunea public e amenințată de insolvență din cauza datoriilor uriașe pe care le-a acumulat.

 

În context, mai multe organizații non-guvernamentale au cerut autorităților să se implice de urgență pentru scoaterea SRTv din criza în care se află. Potrivit Agerpres, ONG-urile cer actualizarea taxei tv, aflată la cel mai mic nivel din Europa și la același nivel de 12 ani încoace.

 

Oricât de nepopulară ar fi, măsura ar contribui semnificativ la creșterea veniturilor SRTV, fără a avea un impact semnificativ asupra bugetului gospodăriilor. De asemenea, considerăm că se impun măsuri legislative care să regleze actuala situație în care un număr exagerat de mare de gospodării beneficiază de scutiri de la achitarea taxei TVR”, transmit organizațiile într-o scrisoare deschisă către principalele instituții ale statului.

 

Cu titlul “Salvați televiziunea publică!”, apelul a fost transmis premierului, ministrului Culturii și membrilor Comisiilor din Senat și Cameră responsabile în acest caz. Documentul e semnat de organizațiile ActiveWatch, convenția Organizațiilor de Media, Centrul pentru Jurnalism Independent, FRJ MediaSind, Centrul de Resurse Juridice, Expert Forum, Miliția Spirituală, Funky Citizens și Centrul Român de Politici Europene.

 

ONG-urile atrag atenția că situația financiară actuală a fost atinsă ca urmare a unei serii de abuzuri favorizate de politizarea instituției.

 

În plus, organizațiile menționate susțin că politizarea instituției a permis o serie de abuzuri care au dus la situația financiară actuală. Semnatarii mai cer și modificarea legii de funcționare 41/1994. Organizațiile semnatare atrag atenția asupra faptului că recentele evenimente din televiziunea publică au readus în atenția mediului politic și a mass-media situația gravă în care se află SRTV.

 

Pierderile financiare se acumulează de la an la an, contribuind la creșterea datoriilor instituției. Achitarea imenselor datorii are ca efect restrângerea dramatică a producției editoriale, punând sub semnul întrebării îndeplinirea misiunii publice pentru care această instituție există”, se mai arată în scrisoare.

 

Context

 

Săptămâna trecută, sindicaliștii din TVR au trimis o scrisoare-deschisă președintelui, premierului și președinților celor două camere parlamentare, cerând anchetarea modului în care au fost cheltuiți în ultimii 15 ani banii TVR.

 

Dezbaterea din comisiile reunite ale Parlamentului vine în contextul scandalului ANAF – Antene. După ce Antena Group a fost somată să părăsească spațiile pentru ca statul să le poată scoate la licitație, așa cum spune legea, Călin Popescu Tăriceanu l-a chemat în Senat pe premierul Dacian Cioloș, ca să dea explicaţii în legătură cu acţiunea ANAF în cazul grupului Intact.

 

Mai multe voci din societatea civilă şi mediul online au atras atenţia că senatorii s-au grăbit să ia poziţie în cazul unei decizii judecătoreşti privind posturi de televizune private, în loc să fie preocupaţi de ceea ce se întâmplă la televiziunea publică, care se află, potrivit legii, în subordinea Parlamentului.

 

Dacian Cioloş i-a spus atunci preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, că este dispus să discute despre situaţia Televiziunii Române şi a dat asigurări că, deşi această instituţie se află sub coordonarea Parlamentului, Guvernul va colabora pentru a se găsi soluţii "în limitele legii".

 

Tot săptămâna trecută, preşedintele Comisiei de cultură din Senat, social-democratul Georgică Severin, a depus o iniţiativă legislativă de modificare a Legii SRTV, prin care reia o propunere mai veche de separare a funcţiei de preşedinte de cea de director general al postului public de televiziune, urmând ca directorul să fie angajat în urma unui concurs, pe bază de proiect, scrie Realitatea.net.

 

Datele arată că situația este critică la TVR. Estimările pentru 2015 indică: venituri de 492 de milioane de lei,cheltuieli de 484,8 milioane de lei, un profit anual de 7,1 milioane de lei și o pierdere cumulată de 688,9 milioane de lei. Veniturile, cheltuielile și pierderea cumulată sunt toate în scădere.


În ce au fost direcționați banii TVR, în 2015:

 

·         plati datorii istorice: 14,5 milioane de euro, adica 20% din total

·         plati cheltuieli curente: 49,3 milioane euro (68%), din care 35 milioane euro plati cu salariile (50%)

·         plati pentru programe si licente: 3,8 milioane de euro (doar 5,4%), in conditiile in care, potrivit Irinei Radu, un procent mai adecvat pentru ca televiziunea sa creasca in ochii telespectatorilor ar fi de circa 20%

·         plati pentru studiouri teritoriale: 1,5 milioane de euro (2%)

·         investitii: 0,5%

·         titluri executorii: 3%


Propuneri pentru creșterea veniturilor:

 

·         aducerea taxei TV la nivelul anului 2003 (de la 4 lei la 4,5 lei/luna persoana fizica) - potrivit Irinei Radu, nu este de asteptat sa existe cresteri importante ale valorii taxei in aceasta perioada

·         eliminarea regulilor prin care TVR poate sa emita publicitate doar 8 minute/ora, mult mai putin decat posturile comerciale

·         reintroducerea scutirilor de TVA pentru drepturile de difuzare filme, competitii, abonamente la agentii internationale de stiri

·         cresterea numarului platitorilor de taxa TV

·         excluderea alocatiei bugetare din baza de calcul a sumelor datorate organismelor de gestiune colectiva a drepturilor de autor

·         plafonarea comisionului de colectare a taxei TV, perceput de distribuitorii de electricitate

·         eliminarea masurilor discirminatorii privind taxa de participare la fondul cinematografic

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22